Na Strugači u Orehovici

Na blagoslovu traktora ove godine 221 traktorist, a podijeljeno 400-tinjak naljepnica

Objavljeno: 17.04.2017. mladenmandic

Već tradicionalno, općina Bedekovčina s Udrugom Angeljeki i vatrogascima DVD-a iz Orehovice, svake godine na Uskrsni ponedjeljak organizira na Strugači, granici općina Mihovljan i Bedekovčina, blagoslov traktora, traktorista i polja. Manifestacija na Strugači organizira se uz svetkovinu sv. Marka, zaštitnika polja i poljodjelaca, koji se obilježava 25. travnja. U mnogim hrvatskim krajevima postoji tradicija proljetnog blagoslova polja, a želi se dati i dodatni naglasak na oprezno rukovanje traktorima prilikom obrade zemlje, koja se, posebice u Zagorju vrlo često nalazi na teško dostupnim i nepristupačnim parcelama, pa je zbog teških uvjeta obrade zemlje, nerijetko i stradavanje onih koji je obrađuju – traktorista.

Sveta misa

Na ovogodišnjoj manifestaciji blagoslova traktora, traktorista i polja, okupilo se oko dvije tisuće posjetitelja. Svetu misu predvodio je nekadašnji župnik iz Orehovice Ivica Šestak uz koncelebraciju sadašnjeg župnika u Orehovici Josipa Bana i župnika župe Resnik iz Zagreba Marijana Piskača. Prisutnima su se obratili i predsjednica zagorske Županijske skupštine Vlasta Hubicki te načelnik Bedekovčine Darko Ban, a nešto kasnije pridružio im se i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. U programu su nastupili i članovi Limene glazbe Orehovica te Udruge kuburaša Grof Kulmer iz Zaboka.

Program pod šatorom

Ove godine, rekao nam je u ime organizatora Zdenko Kobeščak, na blagoslovu se pojavio rekordan broj – čak 221 traktorist i traktoristkinja, a podijeljene su naljepnice za ukupno 400-tinjak traktora, bilo da se radi o drugim ili trećim traktorima vlasnika ili o traktoristima koji sa svojim traktorima nisu mogli doći na Strugaču. U poslijepodnevnim satima sve posjetitelje pod šatorom, čije je postavljanje organizirala općina Bedekovčina, očekuje i bogata ugostiteljske ponuda i zabavni program do kasnih večernjih sati, uz nastup Glazbenog sastava Fiškali.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba