Budinščina

Članovi zagorskog UDVDR-a održali 23 informatička tečaja s preko 300 polaznika i donirali 150 računala i 24 laptopa

Objavljeno: 08.02.2017. mladenmandic

U OŠ Vladimira Nazora u Budinščini danas je održana primopredaja deset rabljenih računala hrvatskim braniteljima te jedno računalo za učenike OŠ u Budinščini, ali i donacija knjiga te igračaka za mališane Osnovne škole i Dječjeg vrtića “Bubamarac”, koji djeluje uz Osnovnu školu. Radi se o realizaciji projekata “Otvaranje informatičkog centra za opismenjavanje hrvatskih branitelja”, “Kulturno – čitalački centar” i “Pomozimo djeci hrvatskih branitelja i unučadi predškolske dobi”.

Na početku sve su goste pozdravili domaćini – ravnateljica škole Marija Zozoli i načelnik Budinščine Radovan Hercigonja.
Predsjednik zagorske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Stjepan Pavliša, rekao je kako su dosad u Zagorju održana 23 tečaja informatičkog osposobljavanja branitelja i članova njihove uže obitelji s više od 300 polaznika. Braniteljima i članovima njihovih obitelji dosad je samo na području Krapinsko – zagorske županije donirano 150 računala te 24 prijenosna računala za studente hrvatskih branitelja koji imaju troje i više djece, a nova četiri prijenosna računala bit će podijeljena za uskrsne blagdane.

Sami držali tečajeve

Osim iz središta Udruge, mnoga računala su i sami nabavili od brojnih obrtnika, gospodarstvenika, poduzeća, državnih institucija i mnogih drugih. Tečajeve, ali i popravak i slaganje kompjutora su držali sami članovi Udruge.
Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek Jambrek pozdravio je veliki trud i angažiranje udruga oko održavanja tečaja i doniranja računala te je rekao kako Županija i novčano svesrdno pomaže ovaj projekt, a i ubuduće će ga pomagati.
Pročelnica Odjela za humanitarnu djelatnost UDVDR-a Dubravka Kutleša Herljević, darivala je hrvatskim braniteljima deset računala te istaknula kako među devet županija u kojima djeluju, Zagorci na čelu sa Stjepanom Pavlišom i Josipom Horvatinom iz zagorskog UDVDR-a, najbolje rade. Dodala je kako je ova Udruga kojoj je na čelu Đuro Dečak, dosad osposobila 246 branitelja i njihove djece i unučadi te podijelila 150 fiksnih računala, a studentima iz mnogobrojnih braniteljskih obitelji 270 prijenosnih računala.

Darovano 160 knjiga, igračke i majice

Kao i danas u Budinščini, donirali su i mnogu djecu i unuke hrvatskih branitelja igračkama, sportskom opremom, majicama, podijelili su ukupno 2700 knjiga – samo danas školi u Budinščini 160 knjiga, a djeci 860 hrvatskih branitelja, plaćen je i jednogodišnji tečaj stranih jezika.
Načelnik Budinščine Radovan Hercigonja, posebno je istaknuo kako u Klubu branitelja u Budinščini gdje je on predsjednik, imaju više od 50 članova, kako je interes za četverodnevno opismenjavanje na računalima izazvao veliki interes te kako će se akcija informatičkog opismenjavanja i darivanja računala nastaviti krajem godine.



BRANITELJ MIRKO ZAJEC (60):

Ovo mi puno pomaže da se prilagodim civilnom životu

– Bio sam stolar, ali 1991. godine kad je počeo Domovinski rat, nisam nimalo dvojio i otišao sam u Prvu gardijsku brigadu – Tigrove, gdje sam bio pet godina, sve do 1996. godine, kad sam umirovljen. Nakon umirovljenja, uopće nisam mogao funkcionirati, sve mi je smetalo i prijatelji i obitelj i okolina, i tek nakon nekoliko godina, sam se, nakon svih strahota koje sam proživio sa svojim suborcima, uspio prilagoditi civilnom životu. Puno mi pomaže međusobno druženje, ali jako dobro će mi doći i ovaj četverodnevni tečaj gdje sam i ja i moji kolege, puno toga mogli naučiti. Netko osnove da može napisati ili pročitati neki tekst na internetu, a neki i puno više. Budući da imam odrasle sina i kćer, do sada sam uglavnom od njih posuđivao računalo i pomalo učio, ali sada ću imati svoje. Doduše, mali nećak me već zamolio, da ako može dođe k meni na računalo i njemu ću dakako ipak udobrovoljiti – rekao nam je branitelj Mirko Zajec, dodavši kako će računalo najviše upotrebljavati za čitanje novinskih članaka, ali i za “mali oglasnik” – kupnju i prodaju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba