Cesta Andraševac – Bedekovčina

Plenković: Ovim projektom znatno će se rasteretiti promet prema istoku Zagorja

Objavljeno: 06.02.2017. mladenmandic

Na čvoru Brze ceste Zabok – Marija Bistrica – Popovec sa spojem na Breznički Hum, danas je održana svečanost puštanja u promet prve i druge faze dionice od Andraševca do Bedekovčine, ukupne duljine od 6,4 kilometara, a vrijednost radova je oko 120 milijuna kuna.

Na svečanom obilježavanju završetka radova i puštanja u promet novoizgrađene dionice bili su i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i resorni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, zatim bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić, HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i brojni drugi uzvanici. Projekt po izvedbenim fazama realizacije uzvanicima je predstavio direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić. Izvođač radova u prvoj fazi bila je tvrtka Colas d.o.o., dok je drugu fazu radova izgradnje realizirala zajednica ponuditelja Viadukt d.o.o. i Zagorje gradnja d.o.o..

Dalje prema Zlatar Bistrici

Trenutno su u tijeku radovi na III. fazi ukupnog Projekta koja podrazumijeva dionicu u smjeru Zlatar Bistrice, počevši od čvora Bedekovčina u duljini zahvata od 6,5 km i ukupne vrijednosti od 145 milijuna kuna.
– Riječ je o projektu u koji su Hrvatske ceste proteklih godina uložile značajna sredstva, projektu koji će pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti Hrvatskog zagorja, osobito ovih mjesta koji su uz autocestu, ali i svima onima koji idu dalje prema Zlatar Bistrici, odnosno Svetištu u Mariji Bistrici. Nadam se da će ovaj projekt biti nastavljen i u ovoj i idućoj godini, kada se kreće u dovršetak dionice do Zlatar Bistrice, a potom i planovi za širi projekt sve do Popovca. Tako bi se znatno rasteretio prometni pravac koji ide autocestom. Mislim da je to još jedan iskorak u jačanju prometne infrastrukture u Hrvatskoj i zahvaljujem svima koji su ovom projektu dali značajan doprinos – rekao je premijer Plenković.
Ministar prometa Oleg Butković istaknuo je kako su Hrvatske ceste u 2016. godini uložile oko 160 milijuna kuna na području Krapinsko – zagorske županije, što je 20 posto od ukupnih investicija koje provode Hrvatske ceste.
– Za utorak je predviđen i tehnički pregled za isto tako važnu dionicu Zabok – Krapina u duljini od šest kilometara, tako da će se već za nekoliko dana otvoriti i ta dionica, a do kraja 2018. godine treba završiti i dionica do Zlatar Bistrice. Time se zaokružuje ovaj prsten oko Zagreba- rekao je ministar Butković.

Veliki dan za Bedekovčinu

Bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i krapinsko zagorski župan Željko Kolar rekli su kako im je drago što će se nastavak ceste i dalje raditi do Zlatar Bistrice, istaknuvši kako je to bila zadnja odluka Milanovićeve Vlade kojom je bio osiguran novac za dovršetak kompletne dionice do Marije Bistrice, gdje je prosječni dnevni promet bio preko deset tisuća vozila. Kolar je rekao kako je u interesu Zagorja jako važno da se projekt nastavi kako bi do konca iduće godine imali cestu do Zlatar Bistrice, a potom i dalje prema Mariji Bistrici. Načelnik Bedekovčine Darko Ban rekao je kako je ovo veliki dan za Bedekovčinu i kako ova investicija jako puno znači za općinu i mještane Bedekovčine.
– Mi smo vezani na dva gradska središta. To su Zabok i Zagreb. Bolnica na Bračaku nam je sad bliža, a Zagorci su uvijek bili vezani i na Zagreb i to poslom. Na ovaj način mještani su dobili na brzini, a i ne moraju više strahovati zbog povezanosti. Imaju sve uvjete da ostanu živjeti u Bedekovčini – rekao je načelnik Bedekovčine Darko Ban.



SABORSKI ZASTUPNIK ŽARKO TUŠEK:

Svi projekti u Zagorju sigurno će se ostvariti

– Ponosan sam što smo danas mogli otvoriti još jednu dionicu brze ceste. Još ove jeseni predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je, obilazeći gradilište kod čvora Bedekovčina, kako brza cesta prema istoku ide svojom dinamikom i da je njezin završetak strateški projekt aktualne Vlade. I na dionici od Bedekovčine do Zlatar Bistrice, izvođači su u fazi uvođenja u posao i sve ide svojim tijekom. Iako su mnogi u Zagorju mislili kako će se nakon našeg dolaska na vlast zaustaviti projekti cestogradnje u Zagorju i ovim primjerom dokazujemo kako će se svi zacrtani projekti u Zagorju nastaviti i sigurno ostvariti. Konkretno za cestu do Zlatar Bistrice to će biti i prije zacrtanog roka do konca iduće godine – rekao nam je saborski zastupnik Žarko Tušek.



PREMIJER I U MARIJI BISTRICI

Plenković obećao pomoć u rješavanju problema Tehnomehanike

U sklopu posjeta Zagorju, premijer Plenković s ministrima i ostalim gostima koji su se zadržali na ručku, posjetio je i Mariju Bistricu, gdje su goste dočekali načelnik Josip Milički, rektor Svetišta Domagoj Matošević i donedavni rektor Zlatko Koren. Načelnik Milički upoznao je premijera s nekim prioritetima Općine, oko kojih je premijer obećao pomoć. Premijer je obećao dati punu potporu rješavanju problema ”Tehnomehanike”, tj. stavljanja u ponovnu poslovnu aktivnost prostora te bivše tvrtke, te su u vezi s tim odmah stupili u kontakt i s ministrom državne imovine Goranom Marićem i već je ugovoren skori sastanak u Ministarstvu. Razgovarali su i o projektu srednje glazbene škole, odnosno nadogradnji Osnovne glazbene škole sa srednjom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba