STRATEGIJA RAZVOJA KRAPINE

Izgradnja poslovno – tehnološkog inkubatora, rekonstrukcija osnovnih škola i uređenje Trga Ljudevita Gaja

Objavljeno: 29.12.2016. Jelena Jazbec

 

Gradsko vijeće grada Krapine donijelo je Strategiju razvoja grada za razdoblje do 2020. godine. Na temelju utvrđenih problema i nedostataka, SWOT analize i anketnih upitnika, utvrđeno je pet ciljeva za daljnji razvoj Krapine: povećanje konkurentnosti gospodarstva, ojačavanje poljoprivredno – prehrambene proizvodnje, razvoj turizma, unaprjeđenje kvalitete življenja i osiguranje održivog i kvalitetnijeg urbanog okoliša.
U svrhu ostvarenja zadanih ciljeva, osmišljeno je 11 strateških projekata.

Centar za posjetitelje

Na području povećanja konkurentnosti gospodarstva, primarni strateški projekt je izgradnja poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije, koji bi u sebi sadržavao edukacijsko – tehnološki prostor, inkubacijske prostore za proizvodne i uslužne djelatnosti, inovativni laboratorij, konferencijsku multimedijalnu dvoranu i uredski prostor za operatera inkubatora. Inkubator bi se izgradio na području poslovne zone grada Krapina, a vrijednost projekta je 35 milijuna kuna.
Na području razvoja turizma, ključna su tri projekta: obnova i revitalizacija povijesne cjeline “Stari grad Krapina”, uređenje Centra baštine “Krapinska vremena” i uređenje Centra za posjetitelje. Prvi projekt, vrijedan 2.905.000 kuna, obuhvaća uređenje cjelokupnog kompleksa Starog grada, unutar kojeg bi se omogućila prezentacija arheoloških istraživanja i povezivanje Starog grada pješačkim mostom s Parkom skulptura “Forma prima” u šumi Josipovac. Drugi projekt, vrijedan 19.650.330 kuna, uključuje rekonstrukciju zgrade “stare Elektre” u Magistratskoj ulici, kako bi se u nju mogao smjestiti turističko – informativni centar, izložbeni prostor, prostor za edukativne radionice o krapinskoj kamenini, prostor za usluživanje s promocijom gastro i eno ponude te audio – vizualno – senzorno – hologramska dvorana, u kojoj bi se na moderan način prikazivala povijesna priča Krapine. Ideja je i uređenje centra za posjetitelje, koji bi ujedno bio sjedište Turističke zajednice grada Krapine i Turističkog informativnog centra Krapina. Vrijednost tog projekta je 5.697.720 kuna.

Sustav odvodnje

Jedan od čimbenika poboljšanja kvalitete življenja u Krapini je jačanje sustava odgoja i obrazovanja, u čemu bi ključnu ulogu imala dva projekta: projekt rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Osnovne škole Augusta Cesarca, kao i izgradnje i opremanja nove zgrade Osnovne škole “Ljudevit Gaj”. Vrijednost prvog projekta je 30.400.000 kuna, dok bi drugi projekt stajao 109.288.000 kuna. Veliki doprinos razvoju civilnog društva dao bi projekt rekonstrukcije dijela zgrade Pučkog otvorenog učilišta Krapina, koji bi se prenamijenio u “Multifunkcionalni centar za mlade”. Taj bi projekt stajao osam milijuna kuna.
Na području razvoja i unaprjeđenja komunalne i prometne infrastrukture, jedan od strateških projekata je revitalizacija i obnova javnih površina unutar povijesne gradske jezgre grada Krapine, što uključuje rekonstrukciju i uređenje Trga Ljudevita Gaja i pristupnih ulica. Projekt je vrijedan 72.200.000 kuna.
Izrađena je i projektna dokumentacija za 5.700.000 kuna vrijedan projekt uspostave i stavljanja u funkciju vodospremnika a VS Strahinje te izgradnju komore zdenaca na lokaciji KB2a, spojnog cjevovoda do CS Podgora, cjevovoda CS Podgora – Doliće i spojnog cjevovoda CS Podgora – Žutnica. Strateški projekti su i izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Krapina, što će stajati 118.560.000 kuna te gradnja parkirališnih prostora u centru Krapine, koja će stajati sedam milijuna kuna.



Gradsko vijeće izglasalo izgradnju produžetka Ulice Frana Galovića

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izglasana je i izgradnja produžetka Ulice Frana Galovića, kojom bi se ista spojila na državnu cestu, a time i na glavnu cestu u poduzetničkoj zoni Krapina Nova – Zapad, kao i na autocestu Zagreb – Macelj, čime bi se rasteretio promet kroz centar grada. Projekt je prijavljen na Natječaj za provedbu mjere 7.2. “Ulaganje u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije” – provedba tipa operacije 7.2.2. “Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta”, iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. Inače, večeras (četvrtak) je sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se izglasavati gradski proračun za 2017. godinu, koji bi trebao iznositi oko 40 milijuna kuna. (ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba