DAJTE I VI SVOJ GLAS: Projekt "Baltazar" Krapinsko - zagorske županije u finalu je izbora za nagradu "Regiostars 2021.", koju dodjeljuje Europska komisija

“Ovo je projekt koji je već sada pobjednički – pomoćnici u nastavi promijenili su život učenika s teškoćama u razvoju”

Objavljeno: 14.09.2021. zagorjeinternational

Projekt “Baltazar” ušao je u finale izbora za nagradu “Regiostars 2021.”, koju dodjeljuje Europska komisija, a tim je povodom ispred Osnovne škole Sveti Križ Začretje u utorak održana i press konferencija.
Riječ je o projektu kojim Krapinsko – zagorska županija nastoji potaknuti socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na svojem području. To se čini na način da se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama. Dosad se uz potporu Europskog socijalnog fonda projekt provodio četiri puta, a upravo je u tijeku i peti nastavak. Dobrobiti ovog projekta sada je prepoznala i Europska komisija, čiji je stručni žiri odabrao upravo projekt “Baltazar” kao jednog od finalista za nagradu “Regiostars 2021.” u kategoriji “Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija”. Naime, Europska komisija svake godine prepoznaje i podupire inovativne te inspirativne regionalne i razvojne projekte.


  – Ukupno je, računajući sve kategorije, zaprimljeno 214 projekata na razini Europske unije, a u kategoriji u kojoj se kandidirao projekt “Baltazar”, dakle, “Pravedna Europa”, ukupno je zaprimljeno 76 projekata. Od tih 76 projekata, uz projekt “Baltazar” iz Krapinsko – zagorske županije, prijavljeni su još projekti iz Vukovarsko – srijemske županije, iz Osijeka i Čakovca. Natječemo se za najbolji projekt po izboru javnosti zajedno s projektima koji su prijavljeni iz regija zemalja poput Finske, Švedske, Norveške, Poljske, Njemačke i Nizozemske. Moguće je glasati putem stranice “Regiostars Awards EU”, na način da se klikne “srce” kod predstavljanja našeg projekta. Glasanje je otvoreno do 15. studenoga. Dakle, sve zainteresirane pozivamo da glasate za projekt “Baltazar”. Pobjednici će biti objavljeni na svečanoj dodjeli u prosincu – rekla je zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša.

21,5 milijuna kuna

Okupljenima se obratila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja se osvrnula na povijest provedbe projekta od školske godine 2014./2015. te posebno istaknula njegove dobrobiti, ne samo za djecu s teškoćama u razvoju, nego i za širu zajednicu.


– Proveli smo četiri projekta “Baltazar” u sedam godina, zato što je posljednji, četvrti bio u četverogodišnjoj provedbi. Ukupna vrijednost svih tih projekata bila je 21,5 milijuna kuna. Od toga je iz Europskog socijalnog fonda bilo osigurano 19,7 milijuna kuna, a sredstva Krapinsko – zagorske županije su kroz sve te godine iznosila 1,8 milijuna kuna. U ovoj školskoj godini osigurali smo najveći broj pomoćnika u nastavi do sada – 132 pomoćnika za 140 učenika s teškoćama u razvoju. Kad smo obilježavali završnicu projekta “Baltazar” četiri ovoga proljeća, evaluirali smo projekt. Htjeli smo ispitati zadovoljstvo svih aktera uključenih u projekt prethodnih godina, pa smo imali 1720 ispitanika koji su pokrivali šest ciljnih skupina – djeca s teškoćama u razvoju, njihovi vršnjaci, pomoćnici u nastavi, koordinatori, roditelji te učitelji i učiteljice koji su radili s djecom s teškoćama u razvoju u redovnim uvjetima. Pokazala se vrlo visoka razina zadovoljstva na svim česticama koje smo ispitivali i vrlo visoka razina zadovoljstva u svih šest skupina kod kojih je provedeno ispitivanje. Zapravo se pokazalo da su pomoćnici u nastavi pozitivno utjecali na obrazovna postignuća djece, na njihovo ponašanje, na njihov odnos i prihvaćanje od strane vršnjaka, na zadovoljstvo djece s teškoćama u razvoju, ali utjecali su i na stvaranje jednog pozitivnog okruženja u razrednom kolektivu i općenito na sve učenike u razredu. Osim te dobrobiti, treba još spomenuti da je izuzetno važno što su se kroz projekt “Baltazar“ zapošljavale i nezaposlene osobe s područja naše županije, što je izuzetno važno i kao značajan doprinos društvenoj zajednici – istaknula je Petek.

“Prijatelj djece”

Zadovoljstvo i ponos izrazio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Tu smo zapravo već pobijedili jer “Baltazar” kao projekt kojim se pruža pomoć djeci s teškoćama u razvoju, jedan je od poteza koji sam napravio sa svojim suradnicima, a na koji sam najponosniji od kada obavljam ovu dužnost krapinsko – zagorskog župana. Zbog takvih projekata i takvog našeg odnosa prema djeci, mi i jesmo “Županija – prijatelj djece”, još uvijek, uz Primorsko – goransku županiju, jedina u Hrvatskoj – zaključio je Kolar. (Karlo Roginek)  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba