Iz Grada Pregrade upozoravaju vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta:

“Krajnji je rok za uklanjanje ambrozije”

Objavljeno: 24.07.2021. zagorjeinternational

Grad Pregrada obavještava vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta da su, zbog javnozdravstvenog problema koji ambrozija predstavlja, dužni provesti mjere njenog uklanjanja.
Korov ambrozije, koja sadrži do 200 cvjetova te proizvodi i do osam milijuna izrazito alergenih peludnih zrnaca, što ovu biljku svrstava u visoko alergenu vrstu, potrebno je uklanjati tijekom vegetacijske sezone tekuće godine. Jednogodišnju biljku koja doseže visinu i do 1,5 metar, a niče sredinom travnja, važno je početi uklanjati prije početka cvatnje, koja započinje početkom srpnja i traje sve do prvih jesenskih mrazeva. Stoga je sada krajnji rok za poduzimanje mjera.
Naime, u Hrvatskoj je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, a dužni su je se pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta – vrtova, oranica, livada, šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, zatim ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge te ovlaštenici upravljanja parkova i drugim javnim zelenim površinama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba