Povodom Dana općine Mače, razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec

VRTIĆ JE PRI KRAJU, SLIJEDI MULTIMEDIJALNO UREĐENJE DOMA KULTURE: “Nastavit ćemo zajedno činiti naš kutak ljepšim i kvalitetnijim mjestom za život i ostanak mladih obitelji“

Objavljeno: 13.05.2021. Valentina Cigula

Svoj dan danas slavi općina Mače, a tim povodom razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec, koja nam je otkrila koji su projekti obilježili proteklu godinu, ali i što je u planu za nadolazeće razdoblje, s obzirom na to da će tražiti povjerenje svojih sumještana za još jedan mandat na čelu općine.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije u proteklih godinu dana?

Što se tiče infrastrukturnih projekata, izdvojila bih obnovu kolnika Kuti – Grabe, gdje je uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dodijeljenim iznosom od 150.000 kuna obnovljena dionica ukupne dužine 470 metara. Zatim smo uz sufinanciranje Hrvatskih voda u vrijednosti od 65 posto ukupne investicije, sanirali klizišta Čehulići i Šaronji. Uvedena je LED rasvjeta u vrijednosti 189.000 kuna, uključujući i PDV, a projekt je s 99.000 kuna sufinanciralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Uređena su groblja Peršaves, Komor i Mače, a u Peršavesi je uređena i unutrašnjost mrtvačnice. Moram spomenuti i odličnu suradnju s Krapinsko – zagorskom županijom jer svake se godine ulaže u županijske ceste, a velika briga vodi se i o školstvu. Stoga je Županijska uprava za ceste krajem godine potpuno obnovila cestu LC 22017 Vukanci – Delkovec, a izgrađen je i potporni zid uz dvoranu Osnovne škole Mače. Radovi na projektu rekonstrukcije krovišta zgrade NK Gaj Mače privode se kraju, a financijska sredstva u iznosu od 148.000 kuna osigurana su preko LAG-a. Među značajnim projektima, svakako je i izgradnja Dječjeg vrtića “Mačići“, koja se bliži kraju, a izvođač radova je tvrtka MDK Građevinar.

Trenutno su u tijeku keramičarski radovi u unutrašnjosti, a zatim predstoji uređenje okoliša. Kako bi vrtić mogao početi s radom na jesen, potrebno je osnovati ustanovu, a to iziskuje posebne napore, stručnost te kvalitetan tim ljudi. Trenutno je u tijeku registracija pri Trgovačkom sudu te priprema dokumenata koji su temelj funkcioniranja budućeg vrtića. Odobrena potpora EU sredstava ostvarenih preko mjere 7.4.1 iznosi 7,09 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost radova na izgradnji 9,9 milijuna kuna.

Koliko je korona kriza okrznula vaš proračun i je li zaustavila koji projekt?

Kao posljedica korona krize, općinski proračun je znatno smanjen te se zbog toga u prošloj godini moralo odustati od realizacije dvaju projekata. Riječ je o multimedijalnom uređenju Doma kulture, koji će se realizirati ove godine, zahvaljujući sufinanciranju od strane Ministarstva kulture i medija, te projektu uređenja ceste prema crkvi, čija je realizacija odgođena za sljedeću godinu. No unatoč znatno smanjenom proračunu, gotovo svi planirani projekti uspjeli su se realizirati.

Kakvi su planovi za buduće razdoblje – što biste još voljeli ostvariti u općini Mače?

U ovoj godini planiramo završiti realizaciju izgradnje već ranije spomenutog Dječjeg vrtića “Mačići”, koji je ujedno i najveći i najznačajniji projekt u općini. Vjerujem da će izgradnja dječjeg vrtića biti veliki poticaj mladim obiteljima za ostanak u općini. Pritom govorimo i o otvaranju 11 novih radnih mjesta. Zatim je tu sanacija klizišta “Kunići”, ali i sanacija nestabilnog pokosa uz groblje Mače. Dakako, u planovima za buduće razdoblje treba spomenuti i asfaltiranje triju nerazvrstanih cesta – put Sedak- Levanić, Bukvići Mače i obnova puta Veliki Bukovec – Hercegi. Tu je i multimedijalno opremanje Doma kulture Mače, zatim izgradnja vodovodne mreže “Vrhovčak“, a trenutno je u tijeku i inicijativa za zubarsku ambulantu u jednom od raspoloživih prostora.

Što biste povodom Dana općine poručili svojim sumještanima?

Svake se godine trudimo učiniti naše mjesto boljim i sigurnijim za život. Ulažemo u infrastrukturu, udruge, djecu, školstvo i treću životnu dob. Slušamo naše mještane, njihove potrebe, a unazad četiri godine, suradnja nam je bila odlična. Nastavit ćemo i dalje zajedno činiti naš kutak ljepšim i kvalitetnijim mjestom za život i ostanak mladih obitelji. Željno iščekujemo prestanak pandemije, početak druženja i ponovno pokretanje naših kulturnih, društvenih i sportskih događanja. Svim mještanima želimo sretan naš Dan općine!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba