RADOBOJ IPAK "ZELENIJI" OD OSTATKA ZAGORJA

Općina Radoboj bit će prva jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja na svim zgradama u svojem vlasništvu ima sunčane elektrane

Objavljeno: 22.04.2021. zagorjeinternational

Općina Radoboj dugi niz godina ulaže u projekte energetske učinkovitosti, pa je tako još 2012. godine obnovljena zgrada Muzeja Radboa koja za grijanje i hlađenje koristi dizalicu topline, a koja se koristi i u zgradi Centra za prirodu “Zagorje” i Hiži vinove loze. Bila je to tada prva takva zgrada u Krapinsko – zagorskoj županiji. Isto tako u razdoblju od 2014. do 2016. godine energetski su obnovljene sve zgrade u vlasništvu Općine.
Također, 2016. godine uz poticaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) nabavljen je električni automobil za potrebe rada općinske uprave, a 2017. godine puštena je u pogon i prva brza punionica za električne automobile u KZŽ u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Javni poziv

Općina se u rujnu 2020. godine, sa željom da nastavi pozitivan trend ulaganja u zelene izvore energije, javila na javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene, koji je objavio FZOEU te prijavila projekt izgradnje fotonaponskih sunčanih elektrana na objektima u svojem vlasništvu.
Fond je prijavu ocijenio pozitivno te u prosincu 2020. godine donio odluku kojom su Općini Radoboj odobrena sredstva u iznosu 211.065 kuna, dok ukupna vrijednost radova iznosi 371.237 kuna s PDV-om.
Fotonaponske sunčane elektrane bit će postavljene na Društvenom domu u Orehovcu Radobojskom, snage 3,6 kilovata, na Vatrogasnom domu u Radoboju, snage 5 kilovata, na zgradi Nogometnog kluba Radoboj, snage 5 kilovata te na Hiži vinove loze, snage također 5 kilovata.

Dan planeta Zemlje

Uz dvije već postojeće fotonaponske sunčane elektrane, na zgradi Općine i Muzeja Radboa, općina Radoboj postat će tako prva jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja na svim zgradama u svojem vlasništvu ima sunčane elektrane.
Stoga je prigodno danas, na Dan planeta zemlje, potpisan ugovor o izvođenju radova na ugradnji fotonaponskih sunčanih elektrana s odabranim izvođačem radova, tvrtkom IN ELEKTRO d.o.o.. Ugovor su potpisali načelnik Radoboja Anđelko Topolovec i direktor poduzeća IN ELEKTRO d.o.o. Mario Šokić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba