Gradonačelnik Gregurović predstavio novu mjeru za demografsku obnovu

CILJ JE ZADRŽATI I DOVESTI MLADE OBITELJI U KRAPINU: “Grad će sufinancirati gradnju, kupnju i rekonstrukciju kuća i stanova te kamate stambenih kredita, a gradit će se i POS-ovi stanovi”

Objavljeno: 08.04.2021. zagorjeinternational

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović na press konferenciji održanoj u Ulici dr. Franje Tuđmana, predstavio je Odluku o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada. Odluka je donesena u svrhu demografske obnove, smanjenja iseljavanja i povećanja broja stanovnika na području Krapine.
Mjerom su obuhvaćene mlade obitelji pod uvjetom da u svom vlasništvu nemaju drugi stan, obiteljsku kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje ili da stan ili kuću nisu prodavali, darovali ili na bilo koji način otuđili. Dakle, kupljena nekretnina ili nekretnina koju grade, treba im biti prva nekretnina za stanovanje na području RH.
Prihvatljivi korisnici mjera su fizičke osobe, državljani RH, ali i strani državljani, kao i osobe bez državljanstva te fizičke osobe koje imaju namjeru trajnog nastanjenja na području Krapine s ciljem rješavanja stambenog pitanja kupnjom stana ili obiteljske kuće, odnosno izgradnjom, i rekonstrukcijom obiteljske kuće na području grada.

Četiri mjere

Gradonačelnik Gregurović je istaknuo kako je donošenjem gradskog proračuna u prosincu za tu namjenu osigurano 500.000 kuna.

– Prva mjera je sufinanciranje gradnje obiteljske kuće, što će se bespovratno sufinancirati s 35.000 kuna, druga mjera je sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana, a što će se također bespovratno sufinancirati s iznosom do 35.000 kuna. Treća mjera je sufinanciranje kamate stambenih kredita, gdje se može tražiti sufinanciranje kamate na stambeni kredit, za pet godina otplate kredita u visini do 50 posto kamate ili u tih pet godina, maksimalno 750 kuna mjesečno, s time da to sufinanciranje ne isključuje sufinanciranje kamata od APN-a. Mogu biti zajedno, ali ne može biti dvostruko financiranje, tako da, s obzirom na indeks razvijenosti Krapine, preko APN-a može se dobiti 33 posto. Četvrta mjera je financijska pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi stambeni prostor, gdje se može jednokratno dobiti 20.000 kuna – pojasnio je gradonačelnik Gregurović, pa dodao da se priprema javni poziv za ovu odluku koji će biti objavljen tijekom ljetnih mjeseci, a otvoren do iskorištenja sredstava.

Nedostatak stanova

– Intencija je, ako će biti više zahtjeva, da se u rebalansu iznos od 500.000 kuna poveća. Mjera je to koja je planirana kao mjera trajnog karaktera. Krenula bi od ove godine i svake bi se godine dalje provodila. Što se tiče gradnje obiteljskih kuća ili sufinanciranja, dakle, kamata na stambene kredite, moći će se javiti i oni koji su krenuli s gradnjom kuće ili uzeli stambeni kredit i u godini prije raspisivanja javnog poziva jer znamo da za gradnju kuće ipak treba malo više vremena nego kad se kupuje gotov stan – zaključio je gradonačelnik pa se dotaknuo problema nedostatka stanova na tržištu na području Krapine.
Pritom je pojasnio kako se upravo na lokaciji gdje se održava press konferencija, u Ulici dr. Franje Tuđmana, planira graditi stambeno – poslovna zgrada.

– Na ovoj lokaciji koja je u vlasništvu Grada Krapine napravili smo određene predradnje što se tiče parcelacije zemljišta i drugih stvari koje su potrebne. Cilj nam je da se nakon izbora, u ljetnim mjesecima, pokrene postupak za izgradnju stambeno – poslovne zgrade. U razgovorima smo i s POS-om te bi krajem godine krenuo javni poziv za izgradnju POS-ovih stanova, koji bi bili na jednoj drugoj lokaciji na području Krapine. To su mjere kojima želimo poboljšati stanogradnju i zadržati mlade na području grada Krapine – rekao je Gregurović, pa pojasnio kako se mladom obitelji smatra ona obitelj čiji je barem jedan član mlađi od 40 godina.

Svjesni smo da sredstva koja će se dodjeljivati, sigurno neće biti prevaga za njihovu odluku, ali će im možda pomoći u donošenju odluke da se nastane na području Krapine – zaključio je gradonačelnik Gregurović. (ab, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba