Održana je posljednja sjednica Općinskog vijeća Krapinskih Toplica u ovome sazivu

ZVONKO OČIĆ: Nastavljamo pomagati našim poduzetnicima i obrtnicima čije poslovanje trpi posljedice zbog epidemije koronavirusa

Objavljeno: 07.04.2021. zagorjeinternational

Ulaganje u uređenje i izgradnju prometnica u milijunskim iznosima, briga za mlade žitelje od predškolskog razdoblja do studija, priprema projekata koji će se realizirati u narednom razdoblju, neki su od glavnih dijelova Izvješća o radu načelnika Krapinskih Toplica Ernesta Svažića za drugu polovicu prošle godine. Polugodišnje izvješće o radu za
razdoblje od srpnja do prosinca 2020. godine bila je jedna od središnjih točaka posljednje sjednice Općinskog vijeća Krapinskih Toplica u ovom sazivu, održane u utorak.
– Izvršeni su radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta u iznosu od 2,9 milijuna kuna na ukupnoj dužini od 4400 metara. Prema provedenom postupku javne nabave, ugovoreni su i novi radovi vrijedni 2,3 milijuna kuna. Započeti su i radovi na izgradnji vodovodne mreže, a dovršeni radovi na sanaciji klizišta Polanščak u naselju Hršak Breg – istaknuo je, između ostaloga, načelnik Svažić.
U izvješću je naveo i da je nastavljeno sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja u
Dječjem vrtiću “Maslačak”, sukladno osiguranim sredstvima u proračunu Općine, a sufinanciran je i prijevoz za učenike srednjih škola.

– Uz 44 stipendije, za učenike u mjesečnom iznosu od 300 kuna, studente u iznosu od 600 kuna i nadarene studente u iznosu od 700 kuna, Općina je financirala i redovnu djelatnost Općinske knjižnice Krapinske Toplice i rad Sportske zajednice – dodao je načelnik.
Izrađena je Analiza sustava civilne zaštite i Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite za 2021. godinu, a Stožer redovno razmatra stanje sigurnosti vezano uz pandemiju COVID-19, istaknuto je.
Nastavlja se i sufinanciranje rada Turističke zajednice područja “Srce Zagorja” sa sjedištem u Krapinskim Toplicama, koja je proglašena Europskom zajednicom sporta za 2021. godinu.

Šumska staza

Od projekata prijavljenih na natječaje, načelnik Svažić je izdvojio uređenje poučne šumske staze do kapelice sv. Marije Magdalene u vrijednosti 700.000 kuna te projekt zaštite arheološkog nalazišta Zašat u vrijednosti 385.000 kuna. Sklopljen je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva iz programa ZAŽELI u iznosu od 926.350 kuna.
Općinsko vijeće je prihvatilo i novi prijedlog pomoći lokalnom gospodarstvu koje trpi posljedice u poslovanju zbog propisanih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.
Predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić podsjetio je da je radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije prošle godine Općina donijela odluku kojom su svi obveznici komunalne naknade oslobođeni plaćanja jednog obroka (četiri mjeseca ) komunalne naknade za 2020. godinu, a porezni obveznici godišnjeg poreza na korištenje javnih površina za postavljanje kioska oslobođeni obveze plaćanja poreza za razdoblje u kojem
su kiosci bili zatvoreni, kao i mjesečne naknade za zakup javnih površina za postavljanje kioska. Također, bila su osigurana sredstva za interventni fond te je pomoć dodijeljena općinskom Udruženju obrtnika za pomoć obrtnicima. Novom odlukom, pomoć se nastavlja.

– S obzirom na to da se i pandemija nastavlja, Općinsko vijeće Krapinskih Toplica je donijelo odluku o oslobađanju od plaćanja jedne rate komunalne naknade za sve fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište, odnosno, sjedište na području općine – pojasnio je Očić.
Općini Krapinske Toplice upućena je i zamolba Udruženja obrtnika za pomoć i u 2021. godini, kao i zamolba Krapinsko – zagorske županije.

– Odazvali smo se na zamolbu naših obrtnika i donijeli odluku o oslobađanju poduzetnika od plaćanja godišnjeg poreza za korištenje javnih površina za postavljanje kioska, kao i mjesečne naknade za vrijeme u kojem zbog pandemije bolesti COVID-19 nisu u mogućnosti poslovati – zaključio je Očić.
Na sjednici Općinskog vijeća je istaknuto i da je u protekloj godini Općina Krapinske Toplice ostvarila 17,6 milijuna kuna prihoda i primitaka. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prihodi od poreza manji su 26 posto, a porez na dohodak manji je 18 posto. Ukupni rashodi i izdaci proračuna u prošloj godini iznose 16,4 milijuna, što je u odnosu na planirana sredstva ostvarenje od 73 posto.
Na dnevnom redu bila su i izvješća te planovi Općinske knjižnice i Dječjeg vrtića “Maslačak”.
Za 2021. godinu, za Općinsku knjižnicu planirani su prihodi od 619.600 kuna, a za vrtić 4,2 milijuna. Obuhvatit će osam odgojno – obrazovnih skupina, pri čemu je osiguran i program učenja engleskog jezika za polaznike. Višak prihoda koji je vrtić ostvario u 2020., u iznosu od 52.755 kuna, utrošit će se na provođenje redovne djelatnosti i investicijsko održavanje u tekućoj godini.
Kod izvješća o radu Vatrogasne zajednice, istaknuto je da je prošla godina zbog pandemije koronavirusa bila bez događanja, što je stvorilo određeni višak prihoda. Ta će se sredstva iskoristiti za dodatno opremanje novog vatrogasnog centra koji je u izgradnji. Također, vatrogasci su dali i veliki prilog sanaciji šteta uzrokovanih potresom, gdje su najčešći zahvati bile sanacije dimnjaka.
U cilju unapređenja zaštite od požara na području Krapinskih Toplica, Općinsko je vijeće donijelo Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za 2021. godinu.

Zahvala vijećnicima

Budući da je to bila posljednja sjednica u ovom sazivu, predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić zahvalio je svim vijećnicama i vijećnicima na njihovom angažmanu kroz rad Vijeća te činjenici da su rasprave, unatoč različitim mišljenjima i stavovima, bile uvijek na demokratskoj razini.

– Vjerujem da je ovo Vijeće vrlo dobro radilo. Bilo mi je čast biti prvi među vama i na tome vam zahvaljujem – završio je svoj mandata na čelu Vijeća Očić.
Zahvalio je na suradnji i aktualnom načelniku Ernestu Svažiću, njegovom zamjeniku Vladimiru Huzaku te djelatnicima Općine. Načelnik Svažić također je svima zahvalio na kvalitetnoj suradnji.

– Bila mi je čast proteklih osam godina služiti svim stanovnicima općine. Ponosan sam što sam mogao sudjelovati u nekim kapitalnim projektima, kao i na svemu onome što nije toliko vidljivo, a bit će važno za ostvarenja u skoroj budućnosti. Radi se o silnoj dokumentaciji za prijavu projekata na razne natječaje koji su u najavi, a za ostvarivanje prava na sufinanciranje važno je imati projekte spremne na razini građevinske dozvole – kazao je načelnik te svima poželio uspjeh.
Zamjenik Huzak, kao posljednji na toj funkciji zbog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kazao je da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa svima u interesu općine, dok je novom sazivu Vijeća zaželio uspjeh u radu.

Najnovije po kategorijama

SURADNICE I PRIJATELJICE: Tri talentirane zagorske umjetnice prve izložile svoje radove u novootvorenoj umjetničkoj galeriji Westgate Shopping Cityja

UMJETNOST JE U VELIKOM STILU STIGLA U NAJVEĆI TRGOVAČKI CENTAR U EU: Dan uoči obljetnice rođenja Leonarda Da Vincija, otvorena je izložba “Svaki dan ART“, Maje Vukine Bogović, Mateje Harapin i Martine Harapin

SURADNICE I PRIJATELJICE: Tri talentirane zagorske umjetnice prve izložile svoje radove u novootvorenoj umjetničkoj galeriji Westgate Shopping Cityja

Objavljeno: 14.04.2021. zagorjeinternational
NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

VELIKI POVRATAK IVANE HABAZIN: Prošlog je vikenda u Dubaiju pobijedila Gruzijku i osvojila pojas WBC Middle East prvakinje, a onda iste noći potpisala ugovor za svoj idući nastup

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

Objavljeno: 13.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter