U Dvorcu Bračak potpisan ugovor o sufinanciranju rada Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske - Županija za tu namjenu osigurala 700 tisuća kuna

U ENERGETSKU OBNOVU U KZŽ LANI ULOŽENO 43 MILIJUNA KUNA: “To je za jednu hrvatsku županiju zaista odličan rezultat”

Objavljeno: 18.01.2021. JJ

U Dvorcu Bračak u ponedjeljak je održano potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske od strane Krapinsko – zagorske županije. Ugovor vrijedan 700 tisuća kuna potpisali su župan Željko Kolar i ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

– U 2020. godini puno posla napravljeno je na energetskoj obnovi objekata Krapinsko – zagorske županije, poglavito škola. Tako, je, primjerice, u Osnovnoj školi Gornja Stubica ostvarena energetska ušteda, na što sam jako ponosan, od gotovo 74 posto i to nam je jedan od najboljih projekata. Tu su i škole u Kumrovcu, Đurmancu, Bedekovčini… Slična razina ušteda, a radi se zapravo o velikim investicijama koje su dijelom financirane iz europskih sredstava, a dijelom iz sredstava Krapinsko – zagorske županije. Takvi projekt donose energetske uštede te veću kvalitetu života naših učenika, nastavnika i profesora, što je posebno važno. Nije smisao energetske obnove samo energetika, smisao je puno širi. U prošloj godini ukupno je investirano preko 43 milijuna kuna. To je zaista za jednu županiju, bilo koju županiju u Republici Hrvatskoj, odličan rezultat – rekao je Domac u svojoj prezentaciji najvažnijih aktivnosti REGEA-e koje su obilježile prošlu godinu. – Podsjetio bih i na odjeke jednog dobrog projekta koji je proveden prošle godine, naš projekt Newlight, koji sada gradovima i općinama dolazi u onom pozitivnom smislu na naplatu, proglašen je jednim od najboljih EU projekata u Hrvatskoj u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Sigurno ste vidjeli na dolasku ovdje, prošle godine smo pripremili, a do veljače ćemo završiti, radove na fotonaponskoj elektrani i time zaokružiti ovu priču Energetskog centra Bračak, koji će zaista sada imati sve opcije održivog korištenja energije na jednom mjestu i služiti kao demonstracijski objekt, odnosno pokazni primjer kako koristiti i sunčevu energiju u kombinaciji s baterijskim sustavom. Pratili smo prošle godine, naravno, i rezultate projekta u susjedstvu, u Općoj bolnici Zabok, što je također naš županijski projekt – kazao je Domac.

Solarni krovovi

Podsjetio je i da su u prosincu sa Županijom potpisali sporazum koji im omogućuje da ukupno 44 zgrade, škole, doma zdravlja, dakle, ukupni potencijal snage pet megavata, prijave na natječaj hrvatskog operatera tržišta energije u drugom kvartalu.

– Na taj način zaista svi zagorski krovovi u 2021. moraju postati solarni krovovi. Ova županija je prva koja je takav sporazum potpisala i koja takav model ima i vjerujem da smo s krovom OB Zabok postavili jedan standard koji sad slijede druge bolnice, primjerice, KBC Rebro u Zagrebu. Očekujem da će i ostale naše bolnice i javni objekti u travnju ili svibnju dobiti fotonaponski pokrov. Najavljen je još jedan projekt kojeg će energetski centar definitivno pozicionirati na karti Hrvatske i šire. Europska investicijska banka dodijelit će nam, naime, dva milijuna eura tehničke pomoći za vođenje, poticanje, pripremu, uvođenje fotonapona na području RH, primarno na području našeg osnivača, Krapinsko – zagorske županije, što bi trebalo rezultirati investicijom od 40 milijuna eura. To je najveći takav projekt u Republici Hrvatskoj koji se događa ili će se dogoditi u 2021. godini. Projekt su podržali i resorno Ministarstvo i poslovna zajednica i zaista nas očekuje jedna “wow” investicija, koja će se razviti ovdje s Bračka širom Republike Hrvatske. U tom smislu mi ćemo ovdje uspostaviti savjetodavni centar za naše građane, primarno one na području Krapinsko – zagorske županije, ali i šire, kako bi i građani sudjelovali u tom planu energetske tranzicije, što smatram jako važnim. Jedna od aktivnosti u tom smislu osigurana je u proračunu Krapinsko – zagorske županije, za izradu energetskih certifikata za građane, što im je potrebno u slučaju da se odluče na prijavu za energetsku obnovu obiteljskih kuća i ugradnju sustava obnovljivog izvora energije. U djelu energetske obnove i nastavne aktivnosti, mi već sad imamo izgrađene glavne projekte za niz objekata, u tijeku je novo projektiranje, a one će aktivnosti ovisiti o dinamici i dostupnosti natječaja za energetsku obnovu koje raspisuje nadležno Ministarstvo, ali mislim da je Krapinsko – zagorska županija spremna javljati se na te natječaje. Još jedan projekt u najavi Krapinsko – zagorske županije, uz našu stručnu pomoć, jest uspostava mreže e-bicikala između županijskih ustanova, primarno u Krapini i u Zaboku. Potpisali smo ugovor o financiranju s Fondom za energetsku učinkovitost i u ožujku ili travnju moći ćemo pokazati naše električne bicikle koje će cirkulirati između županijskih ustanova. Najavljujem još jedan od novih projekata koji se tiču gospodarskog dijela uz dozu komercijalnosti, što je svakako potrebno, a to je pročišćavanje mulja iz pročišćivača Zabok, u sklopu europskog projekta Reef-w za Zagorski vodovod d.o.o., gdje bismo uz Vodovod implementirali najsuvremenija rješenja koje smo dobili iz Austrije i Danske preko EU projekta, kako bismo smanjili trošak i doprinijeli zaštiti okoliša – najavio je Domac.
Župan Kolar je rekao da svake godine novčanim sredstvima prate i podupiru rad agencije te zajednički osmišljavaju projekte koje nakon toga REGEA vodi i kontrolira.

– Vjerujem da ste iz ove prezentacije doktora Domca o tome što smo radili u prošloj godini i što planiramo u ovoj godini, mogli sami doći do zaključka da je REGEA najbolja energentska agencija na području Republike Hrvatske i šire, da imamo ovdje u timu niz sjajnih stručnjaka koji mogu odgovoriti na izazove našeg vremena, a to je korištenje obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost. Mi smo zapravo završili jedan veći ciklus energetskih obnova škola, vrijedan 43,5 milijuna kuna u 2020. godini, u 2019. godini 21 milijun kuna, a pripremili smo i projekte vrijedne 38,6 milijuna kuna za ovu i za sljedeću godinu. Prvenstveno se to odnosi na naše zdravstvene i obrazovne ustanove. I sam sam najavio da mi je u ovom mandatu, prioritet energetska obnova naših zdravstvenih i obrazovnih ustanova te sveukupno investiranje u obrazovanje i zdravstvo – rekao je Kolar.

Županijska komponenta

Posebno je istaknuo projekt izgradnje fotonaponske elektrane na OB Zabok, najavivši da do travnja ili svibnja namjeravaju postaviti fotonaponske elektrane i na specijalnim bolnicama Krapinske i Stubičke Toplice.

– Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost bit će jedna od pet najvažnijih investicija u sljedeće četiri godine. Jedan dio će biti financiran iz europskih sredstava, veći dio, a jedan dio sredstava će biti osiguran preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva graditeljstva i našeg Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naravno da će Krapinsko – zagorska županija osigurati domaću komponentu koja nije mala, ali mi smo si zahvaljujući uštedama koje smo postigli na školama u ove posljednje dvije godine, praktički mogli osigurati sredstva za pripremu kompletne dokumentacije za sve projekte koji nam slijede u budućnosti – otkrio je Kolar i čestitao Domcu i njegovoj ekipi na sjajnim projektima.

– Vrlo zanimljiv projekt bit će i ovi električni bicikli, pogotovo s obzirom na to da nema javnog prijevoza u Krapini, da svi koriste osobne automobile, zbog čega nastaju problemi s parkingom. Tim biciklima moći ćete se voziti između našeg Poduzetničkog centra i zgrade Županije. Stavit ćemo jedan i kod zgrade županijskog Crvenog križa županijskog, da pokažemo da mobilnost može biti energetski učinkovita, a to je i sjajan način kako možete dio vremena provesti na svježem zraku. Očekuju nas vrlo dinamične sljedeće četiri godine u projektima energetske obnove i obnovljivih izvora energije te vjerujem da će biti još pozitivnih iznenađenja iz ove radionice ovdje u Bračku, novih ideja koje prate nove investicije i nove tehnologije – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba