U KZŽ 12 NOVOOBOLJELIH OD KORONAVIRUSA: Zatvara se COVID odjel u Stubičkim Toplicama

SITUACIJA I DALJE OZBILJNA: Broj oboljelih je šest puta manji nego prije mjesec dana, ali je još uvijek hospitalizirano 88 osoba

Objavljeno: 15.01.2021. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji je u protekla 24 sata evidentirano je 12 novih osoba pozitivnih na koronavirus, od ukupno 90 testiranih uzoraka. Radi se o osobama s područja grada Oroslavja (1), općine Bedekovčina (3), općine Konjščina (1), općine Marija Bistrica (1), općine Radoboj (2), općine Stubičke Toplice (1), općine Sveti Križ Začretje (1), općine Tuhelj (2) i općine Veliko Trgovišće (1). Oporavilo se 29 osoba, pa je trenutno aktivno 145 slučajeva. U samoizolaciji je 875 osoba, a u protekla 24 sata preminule su još dvije COVID pozitivne osobe. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 18 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 70 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru. S COVID odjela Specijalne bolnice Stubičke Toplice otpušten je i zadnji pacijent te je, odlukom župana, COVID odjel u toj bolnici zatvoren.

– To nam omogućuje trenutna situacija s brojem zaraženih u našoj županiji. Kao i do sada, COVID pacijenti s težim simptomima će biti hospitalizirani u Općoj bolnici Zabok, a oni s nešto lakšim simptomima na COVID odjelu Specijalne bolnice Krapinske Toplice. Ako bi se epidemiološka situacija pogoršala, a mi se svi nadamo da neće, mi ćemo uvijek biti spremni ponovno aktivirati COVID odjel u bolnici Stubičke Toplice, iako mi ne očekujemo da bi Stubičke Toplice ponovno morale otvarati COVID odjel – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.  

Dezinfekcija odjela

Ravnatelj Specijalne bolnice Stubičke Toplice Davor Gredičak je otkrio da je posljednji pacijent danas napustio njihov COVID odjel.

– Sutra krećemo s dezinfekcijom tih prostora, tako da praktički od ponedjeljka će biti spremna baviti se poslom za koji je osposobljena. Na današnji dan niti jedan naš djelatnik nije COVID pozitivan, cijepili smo 40-ak djelatnika, a 40 ih je preboljelo COVID, tako da možemo reći da je polovica osoblja imunološki potpuno stabilna – rekao je Gredičak.

Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek je pak otkrio da su trenutno COVID pozitvna 23 zagorska zdravstvena djelatnika, a 11 ih je u samoizolaciji, što je pet puta manje nego prije 30 dana.

U 2020. godini ukupno je na području KZŽ testirane su 27.064 osobe, od toga je 8171 osoba bila pozitivna. Dakle, u prosjeku je 30 posto uzoraka bilo pozitivno. U prva dva tjedna 2021. godine testirano je 1428 uzoraka, od čega je 271 uzorak bio pozitivan, dakle, udio pozitivnih uzoraka je 19 posto. U proteklih tjedan dana bilo je pozitivno 125 uzoraka, dakle, 15 posto. Sedmodnevna incidencija iznosi 125 na 100 tisuća stanovnika, dok je 15. prosinca bila 836, dakle, šest puta veća.

– Ali, nažalost, broj hospitaliziranih ne prati taj trend opadanja, pa smo tako 15. prosinca imali hospitalizirane 143 osobe, a danas imamo 88 osoba. Dakle, šest je puta manje oboljelih, ali je broj hospitaliziranih svega 50-ak manje. To je pokazatelj ozbiljnosti situacije Od 23. listopada 2020. na području naše županije preminula je 261 COVID pozitivna osoba, od čega 81 osoba iz domova za starije i nemoćne, što znači da su tu osobe i koje nisu nužno s područja Krapinsko – zagorske županije – rekao je Ferek – Jambrek.

Cijepljeno 1319 osoba

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan je pak otkrio da je nastavljeno cijepljenje protiv COVID-a 19 na području županiju. Do danas je cijepljeno 1319 osoba, od toga 534 zdravstvena djelatnika te 785 korisnika domova za starije i nemoćne. – Nažalost, ali takva je situacija u cijeloj Hrvatskoj, količine koje dolaze su jako male, naše su potrebe mnogo veće, ali dobivamo koliko dobivamo i pokušavamo to rasporediti po prioritetima. Nadam se da ćemo od veljače, kako je najavljeno, moći brže obavljati cijepljenje, odnosno, da će nam doći veće količine cjepiva – kazao je Jadan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba