U tijeku su radovi na sanaciji štete od potresa na dvorcu Stubički Golubovec, obišao ih je župan Kolar

“Poruka građanima je da je Županija osigurala novac za obnovu njihovih objekata, a dogovoren je i dislocirani ured Fonda za obnovu oštećenih područja, koji će biti u Donjoj Stubici”

Objavljeno: 25.11.2020. AB

Potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, nanio je velike štete Gupčevom kraju te je proglašena elementarna nepogoda za Donju Stubicu, Gornju Stubicu i Mariju Bistricu, u kojima je šteta procijenjena na 75,5 milijuna kuna. Pritom je 406 objekata prijavljeno da su oštećeni, od kojih je 56 privremeno neupotrebljivih za stanovanje, dok ih je 28 previđeno za rušenje. Među oštećenim objektima je i dvorac Stubički Golubovec u kojem je Krapinsko – zagorska županija u partnerstvu s Gradom Donja Stubica predvidjela Znanstveno – edukacijski – zabavni centar, projekt vrijedan 120 milijuna kuna.

Dimnjaci i toranj

Potres je u ožujku ove godine djelomično urušio dimnjake i toranj na kapelici, pa se krenulo u sanaciju prije zime i snijega, kako ne bi došlo do još veće štete. Radovi su vrijedni 73 tisuće kuna,a financiraju ih Krapinsko – zagorska županija i Grad Donja Stubica u omjeru 50:50.

U obilasku dvorca bio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Želio bih napomenuti da je Sabor RH 17. rujna ove godine donio Zakon o obnovi zgrada na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, a da je 29. listopada potpisan ugovor o osnivanju Fonda za obnovu oštećenih područja, gdje su se stekli uvjeti da se konačno počne s obnovom. Podsjećam da prema Zakonu, 60 posto sredstava za obnovu osigurava Vlada RH, 20 posto Grad Zagreb, odnosno dvije županije za svoje područje, a 20 posto sami vlasnici objekata. Mi smo prijavili ukupno 3.455.000 eura štete na javnim objektima na području županije, s time da smo mi 1,9 milijuna kuna već uložili u sanaciju školskih objekata, da bismo ih pripremili za početak školske godine, što ćemo tražiti da nam se vrati iz Fonda. Prijavit ćemo i adaptaciju Područne škole u Lazu, vrijednu 2,9 milijuna kuna, za koju je pripremljena projektna dokumentacija, a dok se ne obnovi, za što vjerujem da će se realizirati u 2021. godini, nastava je organizirana u Vatrogasnom domu u Lazu – kazao je Kolar te dodao:

Velik dio online

– Želim poslati poruku našim ljudima kako je Krapinsko – zagorska županija u proračunu osigurala sredstva za obnovu njihovih objekata, a dogovoreno je i da će Fond za obnovu u Donjoj Stubici imati dislocirani ured, kako ne bi morali ići u Zagreb radi prijave, iako će se veliki dio stvari moći rješavati i online – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba