Bivša županica Sonja Borovčak dobila nagradu za životno djelo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

“Gdje god bila, na bilo kojoj funkciji, dala sam sve od sebe da pokušamo raditi iskreno i sa srcem za djecu“

Objavljeno: 21.11.2020. zagorjeinternational

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta, u petak su dodijeljene godišnje nagrade i nagrada za životno djelo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Nagradu za životno djelo je na prijedlog Krapinsko – zagorske županije dobila dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, umirovljena profesorica i političarka Sonja Borovčak, koja i dalje veliki dio svog vremena posvećuje dobrovoljnom radu za djecu.

Županica KZŽ

Zasluge Sonje Borovčak se, među ostalim, odnose na dobivanje statusa “Grad – prijatelj djece“ za Grad Zabok i “Županija – prijatelj djece“ za Krapinsko – zagorsku županiju, a o promicanju dječjih prava brigu je vodila kao gradska i županijska vijećnica, zastupnica u Hrvatskom saboru te županica KZŽ. Svojim je dugogodišnjim radom dala značajan doprinos područjima promicanja prava, jačanju zaštite prava i interesa djece, razvoju trajnih vrijednosti za potpuni i skladan razvoj djece i mladih te je u javnosti utjecala na promjene paradigmi o načinu na koji bi društvo trebalo gledati na djecu i mlade. Posebno je važno istaknuti njezin doprinos u razvoju odgojno – obrazovnih institucija KZŽ, od dječjih vrtića do srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova. Izravno je utjecala na poboljšanje materijalnih uvjeta te poboljšanje standarda odgojno – obrazovnog rada u interesu djece i mladih te ostvarivanja njihovih prava na obrazovanje i pružanje jednakih prilika za sve.

Borovčak je prilikom dodjele nagrada rekla kako se odnos prema djeci ipak poboljšao u posljednjih 30 godina, no kako se mora još puno učiniti da bi se djeca osjećala ugodno u svojoj lokalnoj sredini i ostala u domovini.

Iznad granica županije

– Gdje god bila, na bilo kojoj funkciji, dala sam sve od sebe da pokušamo raditi iskreno i sa srcem za djecu i da ne pričamo samo da su djeca naše blago i budućnost, nego da svojim djelima pokazujemo da su nam važna – rekla je Borovčak te istaknula kako djeci treba pomoći u ovo doba epidemije kako bi bilo što manje posljedice tzv. “novog normalnog ponašanja“. Nagradu joj je uručio Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović

– Velike zasluge Sonje Borovčak za promicanje i ostvarivanje prava djeteta su odavno nadišle granice Krapinsko – zagorske županije, o čemu jasno govori i nagrada za životno djelo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svojoj prethodnici na mjestu župana čestitam na još jednom dobivenom priznanju te ponovno ističem nemjerljivu važnost njezinog rada za brigu o budućnosti naše djece i stvaranja uvjeta za njihovo sretno odrastanje – poručio je župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter