Budući hotelijerski tehničari i komercijalisti Srednje škole Zabok uživali u projektu "Pokreni se i zabavi"

Učenici u ulozi turističkih vodiča vodili turiste po Zagorju, a onda ih počastili piknikom u Zelenjaku

Objavljeno: 25.10.2020. JJ

Srednja škola Zabok prijavila je na natječaj Ministarstva turizma pod nazivom “Promocija zanimanja”, svoj projekt “Pokreni se i zabavi”. U prvom dijelu projektnih aktivnosti sudjelovali su učenici 4. HTT i 4. THK razreda, koji su zamislili i realizirali sljedeće aktivnosti u prirodi: vođenje turista po biciklističkim rutama, električnim biciklima uz piknik u prirodi i organizaciju viteških igara. Suradnju na projektu ponudili su i poduzetnicima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom te udrugama koje se bave animiranjem turista i gostiju, a koji su ih vrlo rado podržali.
Učenici su predložili moguće biciklističke ture i pripremili se za vođenje turista, a u školskom ugostiteljskom kabinetu pripremili su i “pinklec” za piknik. Najprije su učenici 4. HTT razreda proveli aktivnost vođenja turista od Tuheljskih Toplica preko Klanjca do Kumrovca i spomenika Lijepoj našoj, a onda su istu aktivnost tjedan dana kasnije proveli i učenici 4. THK razreda.

Samostalna navigacija

– Kako bi se aktivnosti mogle provesti, morali smo se najprije pripremiti. Unajmili smo električne bicikle s namjerom vođenja turista po rutama turističkih znamenitosti te kulturno – povijesne i tradicijske baštine. Posebno zanimljivo činilo nam se iznajmljivanje e-bicikala jer nije uobičajeno, a gostima nudi rute obilaska turističkih atrakcija uz mogućnost samostalne navigacije vlastitim pametnim telefonom. Taj smo sustav željeli nadograditi vođenim turama, pa smo ih osmislili i proveli u praksi. Obišli smo na električnim biciklima nekoliko zagorskih vidikovaca, središte grada Klanjca i njegove kulturno – povijesne spomenike te se pripremili za daljnje vođenje turista s pričom o spomeniku Lijepoj našoj i o orguljama nedaleko od spomenika na kojima se mogu odsvirati taktovi hrvatske himne – otkrila nam je Davorka Gavranić, voditeljica projekta.
Učenik Antonio Hanž, kao vodič na električnom biciklu, vodio je turiste koji su uživali razgledavajući turističke atrakcije po osmišljenoj vođenoj biciklističkoj turi od Tuheljskih Toplica preko Klanjca do spomenika Lijepoj našoj, gdje ih je dočekala učenica Marta Čavlek. Ona im je ispričala priču o spomeniku, odsvirala nekoliko taktova hrvatske himne i prošetala s njima po šetnici kroz krošnje, novoj atrakciji napravljenoj nedaleko od spomenika.

Izvrstan spoj

Turisti i učenici, u ulozi turističkih vodiča, zajedno su otišli na piknik uz rijeku Sutlu pored ugostiteljskog objekta Villa Zelenjak – Ventek. U čitavu priču se uključila i poduzetnica Dora Greblički Kos, koja je preuzela organizaciju piknika za turiste i učenike.

– Bio je to izvrstan spoj stvarne ugostiteljske ponude koju turisti mogu pronaći u Villi Zelenjak te dodatne animacije gostiju koju su proveli učenici Srednje škole Zabok – zaključuje Gavranić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba