OPET NESUGLASICE U KONJŠČINI

KESK: Načelniče, priprema li se stvarno prodaja Komunalca, posljednjeg poduzeća u vlasništvu Općine? NAČELNIK KRZNAR: U laži su kratke noge

Objavljeno: 15.10.2020. JJ

Nesuglasicama u općini Konjščina, čini se, nikad kraja. Od Kriznog eko stožera Konjščina u utorak smo zaprimili dopis, točnije, javni upit za načelnika Mirka Krznara vezano uz navodne pregovore oko prodaje Komunalca Konjščina poduzeću HIS u vlasništvu Slavka Hrženjaka. Podsjetimo, radi se o poduzeću koje je bilo zainteresirano za izgradnju toplane i energane u Jertovcu, zbog čega su građani u nekoliko navrata prosvjedovali, a Općinsko vijeće naposlijetku je u kolovozu ove godine usvojilo II. Izmjene Prostornog plana općine Konjščina te je građanima obećano da izgradnje toplane i energane neće biti. Navodi o mogućoj prodaji Komunalca ponovno su uznemirili građane, a javni upit načelniku koji smo dobili od KESK-a, prenosimo u cijelosti:
“II Izmjene Prostornog plana općine Konjščina, sukladne Vašim prijedlozima i na tragu Vaših obećanja građanima i vijećnicima općine Konjščina da neće biti aktivnosti koje mogu dovesti do nepopravljivog uništenja kvalitete života u općini, usvojene su na svečanoj sjednici OV Konjščina, 8.8.2020. godine. Dugo smo se mi, KESK – Krizni eko stožer Konjščina i građani općine Konjščina, borili protiv Izmjena PPUO koje postavljaju temelje za izgradnju Spalionice i pratećih postrojenja za sortiranje i obradu otpada, budući da ih ni pod koju cijenu ne želimo u našoj općini i ne želimo svojoj djeci ostaviti budućnost smećara. Našu borbu i zahtjeve ste Vi i OV općine Konjščina prepoznali i podržali jednoglasnim usvajanjem prijedloga izmjena PPUO-a na sjednici OV-a od 7.5.2019. godine. Zahtjevi iz 2019., popraćeni, pročišćeni i dopunjeni novim elementima sakupljenim kroz nekoliko javnih tribina kojima je prisustvovalo i više stotina ljudi te dvije javne rasprave i dva javna izlaganja PPUO-a, što je gotovo nepoznat slučaj u novijoj povijesti Hrvatske, sadržani su u II. Izmjenama PPOU-a usvojenim 8.8. ove godine i koje su stupile na snagu 25.8.2020. godine. Danas, nažalost, niti dva puna mjeseca kasnije, građani općine Konjščina ponovno su uznemireni temom SPALIONICE, kompostana i ostalog otpadnog miljea u općini Konjščina. Priča se da su u tijeku pregovori oko prodaje našeg Komunalca HIS-u, odnosno gospodinu Hrženjaku. Priče o prodaji Komunalca postale su glavna tema svih formalnih i neformalnih okupljanja, kako u općini Konjščina, tako i šire, u susjednim općinama, pa i onima koje su nam malo dalje i s kojima ne graničimo direktno. Još NEPOHRANJENA sjećanja na otvorene kompostane koje smo željeli izbaciti iz PP Općine, a niste nam dali; spalionice na biootpad s vlastitih gospodarstvu i za vlastite potrebe koje nismo uspjeli izbaciti; izbor neprihvatljivog izvoditelja gradnje na EU projektu koji nas je koštao gotovo jedan godišnji proračun općine; prodaju jedne cijele gospodarske zone ili bolje rečeno cijelog brijega za OIE koji su, istina, poželjna energija budućnosti, no NE u obujmu i snazi koja je planirana u Konjščini i sigurno će itekako utjecati na bioraznolikost i autohtoni ekosustav itd., odmah su se probudila i uznemirila ljude.
Priča se kako HIS i gospodin Hrženjak kupuju zemlju uz Kamenolom u Orešju – tu, odmah “iza brega”. Ne moramo Vam, sigurni smo, opisivati koje je to sve nove strahove, nezadovoljstva i ljutnje popraćene teorijama o korištenju Kamenoloma tek otvorilo. Zašto tako blizu Konjščine?
Poštovani gospodine načelniče, ljubazno Vas stoga molimo, zbog mira svih nas – Vas, nas, građana općine Konjščina, građana susjednih općina, naše djece koja će, nadamo se i želimo to, nastaviti živjeti i raditi u ovom našem lijepom, zelenom i čistom, nezagađenom kraju – odgovorite nam javnim putem na ovo javno pismo i dajte nam svima, zainteresiranima i spomenutima, točnu informaciju što se trenutno događa oko Komunalca. Postoje li temelji za te neugodne i nepotrebne priče koje nam svima donose brigu i odnose mir i štete svima?
Priprema li se stvarno, uz svu zemlju koju ste već prodali te nakon prodaje Plina – što nitko nije mogao razumjeti, i prodaja Komunalca, posljednjeg poduzeća u vlasništvu Općine?
Je li istina da je ponovno jedini zainteresirani kupac HIS, odnosno gospodin Hrženjak, koji je već kupio veliki dio poljoprivrednog zemljišta da bi na njemu sagradio spalionicu i da opet nema javnog natječaja?
Je li stvarno istina da su jedina proizvodna zanimanja koja možete zamisliti kao svoju ostavštinu budućnosti Konjščine – zanimanja obrade otpada?”
pitali su iz KESK-a, a mi smo kontaktirali načelnika Mirka Krznara koji nam je obećao na sve odgovoriti pisanim putem. To je i učinio u četvrtak, a njegov odgovor također prenosimo u cijelosti:
“Cijeli navedeni akt je čista insinuacija i neistina te nije vrijedan ikakvog odgovora. U narednom vremenu očekujem nove i nove tekstove koji će blatiti mene i rad tijela Općine Konjščina, na koje sigurno neće dobiti nikakvo očitovanje. Zbog istine i javnosti moram ovaj put odgovoriti na vaše neistine i objede.
Kada u svom ‘raspisu’ pišete ‘…i podržali jednoglasnim usvajanjem prijedloga izmjene PPUO na OV od 7.5.2019. godine’, moram vas podsjetiti, a javnost obavijestiti da je odluka na sjednici Općinskog vijeća iznuđena. Vijećnici su tada bili upozoreni da je ista donesena protivno Zakonu, a što je potvrdilo i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, a koju je u Općinu Konjščina dostavio župan Krapinsko – zagorske županije.
Odluka o donošenju II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Konjščina donesena je na 28. sjednici održanoj 8.8.2020. godine te objavljena u “Službenom glasniku Krapinsko – zagorske županije” i službenoj internetskoj stranici općine Konjščina, te dostavljen tijelima temeljem Zakona o prostornom uređenju (Ministarstvu, Županiji, Zavodu za prostorno uređenje).
Kao i pitanje Izmjena i dopuna Prostornog plana, tako već niz godina neki građani s vremena na vrijeme puštaju u javnost neistine i iskonstruirane priče o Komunalcu Konjščina d.o.o.
Na našu sreću, Komunalac Konjščina d.o.o. stabilna je komunalna tvrtka u većinskom vlasništvu Općine Konjščina, koju smo upravo mi kao većinski vlasnici, našim radom i zalaganjem, stabilizirali uvođenjem drugih općina i Grada Zlatara u suvlasništvo. Mnogi koji su se u negativnom kontekstu izjašnjavali o Komunalcu, danas u istome traže posao. O prodaju Komunalca nikad se ni s kim nije razgovaralo niti je ikada bilo riječi o prodaji na bilo kojem službenom ili neslužbenom sastanku. Ne mogu i ne želim se osvrtati na tekstove koji se odnose na pojedine osobe i događaje gdje se u raspisu piše:’Priča se…’ Niti znam tko priča, niti temeljem kojih argumenata (neargumenata). Građani neka sami zaključe kuda vodi ovakav vid komunikacije.
Na kraju ću se samo osvrnuti na dio teksta u kojem navodite ‘Priprema li se stvarno, uz svu zemlju koju ste već prodali te nakon prodaje Plina – što nitko nije mogao razumjeti – i prodaja Komunalca?’ Ponovno ističem da su udjeli u Plinu Konjščina mijenjani za udjele u Komunalcu i to iz više razloga, o čemu su članovi Općinskog vijeća bili upućeni donijeli odluku prije provedbe. Općina Konjščina tvrtki HIS, a ni gospodinu Hrženjaku nije prodala ništa, pa ni kvadrata zemljišta i nije mogla raspisivati javni natječaj za kupnju ili prodaju privatnog zemljišta. Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, utvrđeno je u kojim slučajevima i za što jedinica lokalne samouprave raspisuje natječaj. Sve vaše laži i insinuacije s gnušanjem odbacujem i poručujem piscima koji se skrivaju iza Udruge KESK – U LAŽI SU KRATKE NOGE”,
zaključuje načelnik Krznar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba