NAČELNIK FEREK - JAMBREK KAŽE KAKO JE VELIKI BROJ NOVOOBOLJELIH U KZŽ REZULTAT NEODGOVORNOSTI

“Nakon 18. rođendana u općini Jesenje, pet je COVID pozitivnih, a 40 ljudi je završilo u samoizolaciji”

Objavljeno: 12.10.2020. JJ

Kako je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije izvijestio načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek, još uvijek nema rezultata testiranja na COVID-19 za 34 uzorka koji su tijekom vikenda poslani u Zagreb. U četvrtak, petak i subotu, na testiranje je poslano 349 uzoraka, od čega je njih 115 bilo pozitivno.

– Ovo je rezultat neodgovornosti. U posljednjih deset dana imamo takav porast broja novooboljelih da to nije normalno. Bilo bi najbolje sve zatvoriti, no to, naravno, nije moguće, zato je važno da se sljedećih 14 dana svi držimo reda – rekao je Ferek – Jambrek, istaknuvši i kako su i dalje najveći izvor zarazne privatna okupljanja, pa je naveo i primjer, osamnaesti rođendan u općini Jesenje nakon kojeg je bilo pet pozitivnih osoba, a njih 40 je završilo u samoizolaciji.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Marina Stanković Gjuretek rekla je kako je situacija ozbiljna, ali nije neočekivana.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek je pak istaknula kako je situacija u 39 zagorskih osnovnih i srednjih škola za sada stabilna. Prema podacima od jutros, pozitivno je 18 učenika i dvoje djelatnika, a u samoizolaciji je 39 učenika i dvoje djelatnika.

Inače, na zahtjev Županijskog stožera, Nacionalni je stožer civilne zaštite do 31. listopada produžio odluku kojom se zabranjuje izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe, djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili važnim okolnostima koje se odnose na užu obitelj, kada je izlazak dopušten uz suglasnost člana uže obitelji i pružatelja socijalnih usluga, uz strogo pridržavanje svih nužnih epidemioloških mjera.

Također, preporučuje se zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi da ne odlaze na stručne skupove i druge skupno organizirane oblike usavršavanja zaposlenika (kongresi, simpoziji, predavanja, radionice i sl.).
Na snazi je i obaveza vođenja evidencije sudionika okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima se okuplja više od 20 osoba, s osnovnim informacijama (ime, prezime i broj telefona prisutnih osoba). Evidencija se mora čuvati najmanje 14 dana te se u slučaju potrebe predaje županijskoj epidemiološkoj službi.

Pogledajte press konferenciju Stožera civilne zaštite KZŽ:

Press konferencija Županijskog stožera civilne zaštite

Objavljuje Zagorje International u Ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba