Pred školom razvio transparent "Imamo pravo disati. Stop korona teroru"

“Ne negiram da virus postoji, ali ja sam za slobodu izbora. Ne vidim razlog zašto bi zdrava djeca nosila masku šest do osam sati u školi”

Objavljeno: 28.09.2020. zagorjeinternational

Zagrepčanin Robert Schwarz (57) postao je poznat široj javnosti nakon što je prije nekoliko mjeseci razvio transparent “Korona je prevara”. Od tada se taj natpis kao grafit pojavio na nekoliko mjesta u Zagrebu, ne u njegovoj režiji, a početkom rujna na Trgu bana Josipa Jelačića održan je i “Festival slobode”, veliki antikorona prosvjed.

Prije nekoliko dana Schwarz je pred Osnovnom školom Alojzija Stepinca na Vrbanima razvio novi transparent, na kojem je pisalo: “Imamo pravo disati. Stop korona teroru”. Kako je kazao za portal Metropolitan.hr, djeca su kružila oko transparenta, fotografirala ga te i sama govorila kako imaju pravo disati. 

– Ne negiram da virus postoji, ali ja sam za slobodu izbora. Ne vidim razlog zašto bi zdrava djeca nosila masku šest do osam sati u školi. Razgovaram s djecom, pitam ih kako im je i tu se svašta može čuti. Neki kažu da im se vrti u glavi, neki imaju glavobolje. Maske im jako smetaju disanju. Mislim da nema znanstvenog uporišta u nametanju obaveze nošenja maski zdravoj djeci tijekom nekoliko sati u školi. Ni u jednoj skandinavskoj zemlji ne nosi se maska, a pad je zaraženih. Švedski model je najbolji i vidi se da je njihov smjer bio pravi. Ne znam zašto to ne pratimo. Brine me da to sve skupa jer nema niti zakonske osnove – kaže Schwarz te se referira na dio Ustava u članku 64, gdje stoji da je roditelj jedini djetetov skrbnik i on odlučuje što je najbolje za njega.

Smatra kako nitko nema pravo odlučivati što je najbolje za djecu osim roditelja. Ako dijete ima temperaturu, naravno da će ga roditelj ostaviti kod kuće. Zalaže se za to da se uvede neki drugi model po kojem bi oni koji se ne boje zaraze, išli u školu, a oni koji se boje, nastavu bi slušali online ili bi oni koji su podlegli psihozi straha, trebali nositi prave zaštitne maske. Djeca koja ne žele nositi maske, imaju na to potpuno pravo.

– Vrlo rijetko se može čuti drugo mišljenje, bombardirani smo jednoumljem. Sada polako izlazi drugo lice na vidjelo, ali sve to nije dovoljno. U Hrvatskoj imamo nekoliko stručnjaka koji neutemeljeno straše ljude. Čak je u jednom momentu spomenuto da će do 1. listopada biti više od 1500 mrtvih i mislim da bi se to trebalo zakonski sankcionirati. Također, prevelike su kolateralne žrtve svega ovoga, ubili smo tri slona da bi spasili jednog miša. Dovoljno je samo spomenuti da u Hrvatskoj imamo nekoliko tisuća nedijagnosticiranih tumora u odnosu na prošlu godinu i sad zamislite koliko će ljudi umrijeti zbog toga – rekao je Schwarz.

I sam je sudjelovao u organizaciji “Festivala slobode”, pa mu nije jasno zbog čega mu nije najavljen dolazak vozila Hitne pomoći na Trg.

– Bio sam telefonski povezan s policijom. Jasan je bio dogovor da se, ako se nešto dešava, čujemo. Hitna pomoć, koja je došla na poziv MUP-a, bila je na početku Jurišićeve, zastala za neko vrijeme i tada je krenula prema najgušćem dijelu mase na Trgu, na kojem uopće niti nije bilo mjesto intervencije. Da smo znali da vozilo stiže, mi bismo već ranije napravili prolaz, bila bi ispoštovana regularna procedura i sigurno ne bi došlo do preusmjeravanja poruka Festivala na ovaj slučaj. Zašto je vozač odlučio tako postupiti, iako je mogao odabrati minimalno dva brža i sigurnija načina dolaska na mjesto intervencije, možete i sami zaključiti – opisao je Schwarz. (Ante Ferara)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba