TRADICIJA SE NASTAVLJA: 13. "GfuK i po Zagorju" nudi bogat program svim ljubiteljima kazališta

“Usprkos epidemiološkim mjerama, Tjedan kajkavske kulture privukao je mnoge posjetitelje – vjerujemo da će i GfuK”

Objavljeno: 22.09.2020. zagorjeinternational

Ovog proljeća, prvog petka nakon Uskrsa, trebalo je početi još jedno tradicionalne druženje zagorske kazališne publike i poznatih imena hrvatskog glumišta u hit predstavama. Zbog uvedenih mjera neokupljanja, 13. po redu “GfuK i po Zagorju” se po prvi puta neće održati u svom proljetnom terminu, već ćete najpoznatije kazališne kuće i glumačke trupe u Hrvatskoj moći  doživjeti u novom terminu ovogodišnjeg festivala od 3. do 18. listopada u Krapini.


Adam Končić, poznati hrvatski glumac i direktor GfuK-a, najavio je oskudniji, no još uvijek kvalitetan ovogodišnji program.- Festival započinje u subotu u 19 sati, 3. listopada, i to predstavom “Potpuni stranci” Paula Genovesea u izvedbi teatra Luda kuća, a tjedan dana kasnije, 10. listopada, dolazi putujuća trupa Lectirum teatra s predstavom “Dekorater” Donalda Churchilla. Predstava “Brat bratu” Rayja i Michaela Cooneyja u izvedbi Gradskog kazališta Komedija na redu je 17. listopada, a dan nakon, u nedjelju, s početkom u 17 sati festival će zatvoriti dječja predstava “Tonček i Tončkica” Ericha Kastnera Gradskog kazališta Žar ptica – rekao je Končić.


Bogat program


Usprkos nepogodnim epidemiološkim uvjetima, GfuK će i ove godine nastupati diljem Zagorja, ali i u austrijskom Gradišću.- Kerempuh i Kazališta Moruzgva s Cabaretom “Preko veze” kojeg je režirao Ivan Leo Lemo će gostovati u Klanjcu 10. listopada, u Oroslavju 11. listopada, 13. listopada u Cestici, a 17. u Vidovcu. Nadalje, “Udavače” Hit Teatra s Janom Kerekešem u glavnoj ulozi te pod redateljskom palicom Maria Kovača će igrati 18. listopada u Zlatar Bistrici, a taj isti dan će u Bedekovčini gostovati Gradsko kazalište Scena “Gorica” s predstavom “I živjele su sretno”. Preko granice, u austrijskom Gradišću, tj. u Velikom Borištofu će 11. listopada igrati predstava “Dekorater” Lectirum teatra, a izvest će je i u Stubičkim Toplicama 18. listopada – zaključio je Končić i dodao da sukladno epidemiološkim mjerama po predstavama očekuje 150 do 170 posjetitelja koji bi kupnjom ulaznica, koje iznose 30 kuna za dječje predstave te 50 kuna za predstave za odrasle, omogućiti pokriće troškova ovogodišnjeg GfuK-a.- Na web stranicama Gfuk-a nalaze se sva uputstva vezana uz epidemiološku situaciju, online prodaja karata ide vrlo dobro, a od utorka u 13 sati su u prodaji na blagajni krapinske Festivalske dvorane – rekao je Končić i svima zahvalio što podržavaju GfuK i kazališnu umjetnost.


Grozdana Pavlović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, veseli se ovogodišnjem GfuK-u i istaknula je da jako paze na epidemiološke mjere.- Događaji će se odvijati prema svim preporukama Zavoda za javno zdravstvo, tako da nema potrebe za panikom. Pozivam ovim putem sve na suradnju da zaštitimo jedni druge i uživamo u predstavama ovogodišnjeg GfuK-a – rekla je Pavlović.


Nedjeljka Vodolšak, direktorica Turističke zajednice grada Krapine, iskazala je zadovoljstvo Tjednom kajkavske kulture, iako je bio u krnjem izdanju.- Tradicija se nastavila, posjećenost je bila jako dobra, a tako će biti i s GfuK-om. Turistička zajednica će odraditi promidžbeni dio, od jumbo plakata do online promocije – rekla je Vodolšak.


Nastavak tradicije


Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti, rekla je da usprkos nepogodnoj situaciji, GfuK ove godine nudi odlične predstave i da vjeruje da će se i sada tražiti karta više.- GfuK ima veliku ulogu u promidžbi županije, ali i kazališnog izričaja široj publici. On nam je donio kazalište u Krapinu, ali i cijelu županiju – istaknula je važnost GfuK-a Petek i svima zaželjela odličnu zabavu.


Krapinski gradonačelnik, Zoran Gregurović, rekao je da je istovremeno i sretan i žalostan.

– Sretan sam zbog održavanja GfuK-a, jer je Tjedan kajkavske kulture dokazao da su sugrađani željni kulturološkog sadržaja, no tužan sam zbog poluprazne dvorane i održavanja razmaka. Tu se gubi atmosfera i poseban čar. No, bez obzira na to, jako mi je drago da se održava tradicija – rekao je Gregurović i izrazio želju da se iduće godine GfuK održi normalno. (Lovro Belošević) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba