U sklopu prekograničnog projekta kojim se nastoje očuvati životinjske vrste i prirodna staništa

“VEZE PRIRODE”: U Zelenjaku otvorena edukativna staza dužine 1,5 kilometara, s 10 interpretacijskih elemenata

Objavljeno: 21.09.2020. zagorjeinternational

U Zelenjaku je u četvrtak održano otvorenje edukativne staze “Veze prirode”, koju je, u okviru istoimenog projekta, uredila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije. Staza dužine 1,5 kilometara sadrži 10 interpretacijskih elemenata sa zanimljivim temama o bogatstvu vrsta i staništa “Natura 2000” područja rijeke Sutle, bogatoj geološkoj prošlosti toga kraja te povijesti kapele Majke Božje Snježne, koja se nalazi na samom vrhu Risvičke gore. Staza je ujedno i jedna od točaka “Veze prirode” uz kanjon Kamačnik te centre za prirodu “Sutla”, “Bobrov center” u Rogaškoj Slatini i “Šicu” na Radenskom polju.

Europska suradnja

Prije prvog prolaska novouređenom stazom i simbolične sadnje hrasta, održana je przentacija projekta “Veze prirode”, u sklopu koje je zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo kako se ovakvi projekti, usmjereni na zaštitu prirode, u novčanoj vrijednosti ne mogu mjeriti s onima iz područje infrastrukture i gospodarstva, no da su itekako značajni.

– Ako nećemo imati projekte poput ovog, bojim se da bi za određeni niz godina svi skupa mogli doći u velike probleme – poručio je Ferek – Jambrek.
Okupljene je pozdravila i pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i fondove EU Stella Arneri, dok je o samom projektu govorila ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak.

Među okupljenim uzvanicima bili su i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek te načelnik Kumrovca Robert Šplajt.
Otvorenje staze održano je u sklopu obilježavanja Dana europske suradnje 2020. i 30 godina postojanja “Interrega”, koje organizira Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, u okviru Programa suradnje “Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020.”, u suradnji s programskim partnerom, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i projektom “Veze prirode”.

Sedam partnera

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ jedan je od sedam partnera na projektu “Veze prirode”, koji se odvija u okviru programa “Interreg Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020.” Glavni ciljevi projekta su očuvanje i obnova ciljnih vrsta (vidra, jelenak, hrastova strizibuba, močvarna riđa, kiseličin vatreni plavac, vodozemci) i staništa na Natura 2000 područjima – Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik, uspostava održivih struktura za dugoročno očuvanje biološke raznolikosti, očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa te prekogranična suradnja i uspostava mreže točaka “Veze prirode”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba