Vozači, ovaj tjedan budite na oprezu

Zagorska policija pojačano nadzire uporabu mobitela za vrijeme vožnje, korištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima i prijevoz djece

Objavljeno: 14.09.2020. JJ

U razdoblju od 14. do 20. rujna službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave krapinsko – zagorske, sa susjednim policijskim upravama pojačano će nadzirati nepropisnu uporabu mobitela i drugih uređaja, nekorištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima te prijevoz djece u vozilima.

Dan bez poginulih

Ova akcija usklađena je s akcijama Europske unije za 2020. godinu, a provodi se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj. Sukladno aktivnostima projekta “Roadpol Safety Days”, od 16. do 22. rujna ove godine provest će aktivnosti iz akcije “Dani sigurnosti u prometu” pod geslom “Stay alive and save lives” – “Ostani živ i spasi živote drugih”. Prema ROADPOL-u, 17. rujna ove godine je Dan bez poginulih u prometu.
Policijski službenici su tijekom osam mjeseci 2020. godine u nadzoru prometa sankcionirali 11.285 prometnih prekršaja, od kojih 778 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilima te 249 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Distrakcija vozača

– Ističemo da korištenje mobitela i sličnih uređaja predstavlja distrakciju vozača, odnosno, da korištenje takvih uređaja za vrijeme kada se upravlja vozilom odvlači pogled i pozornost vozača s prometnice i dovodi u opasnost vozača koji nepropisno koristi mobitel ili slični uređaj, ali i ostale sudionike u prometu. Dopušteno je korištenje mobitela samo ukoliko se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke, odnosno, pomoću tzv. “hands-free” uređaja. Podsjećamo da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djeca niža od 150 centimetara u vozilima se ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju, koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja mobitela i sličnih uređaja te sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirat će i sva druga kršenja prometnih propisa – upozoravaju iz PU krapinsko – zagorske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba