POTPISAN UGOVOR VRIJEDAN 17,4 MILIJUNA KUNA: Hrvatske ceste kreću u izvanredno održavanje državne ceste DC307

Obnovit će se tri kilometra glavne prometnice između Donje i Gornje Stubice, koja je ujedno i jedina prava komunikacija za Stubičance sa zapadnim dijelom Zagreba

Objavljeno: 02.07.2020. zagorjeinternational

U Gornjoj Stubici održana je svečanost potpisivanja ugovora za projekt Izvanrednog održavanja državne ceste DC307, koji su potpisali investitor radova, Hrvatske ceste d.o.o., i odabrani izvoditelj radova, tvrtka Colas Hrvatska d.d. Vrijednost radova je 17.465.063,96 kuna bez PDV-a.

– Ova dionica od tri kilometra dio je ukupne cestovne povezanosti Gornje i Donje Stubice, s brzom prometnicom prema Zaboku i Zagrebu. Mi smo danas potpisali ugovor za obnovu prometnice u duljini od tri kilometra. Rok je godinu dana, izvođač je Colas, a osim prometnice za koju smo danas potpisali ugovor, također razvijamo projekt od kružnog toka u Mokricama sve do Donje Stubice. On je podijeljen u više faza – na određenim fazama smo netom pred dobivanjem građevinske dozvole, dijelom na toj trasi napuštamo postojeću prometnicu i koristimo “prečice” da poboljšamo cijelu tu trasu. Očekujemo da ćemo po dobivanju građevinske dozvole sve to skupa staviti u građevinski plan u idućoj godini i nastaviti kontinuirano s obnovom ukupne prometnice – otkrio je Nikša Konjevod, član Uprave Hrvatskih cesta.

Dva objekta

Predsjednik Uprave poduzeća Colas Hrvatska Siniša Košćak pojasnio je da se radi o standardnoj dionici duljine 2,85 kilometara s dva objekta.

– Tu su dva mosta, dužine 10 i 12 metara, a širine 7 i 10 metara koji će nam oduzeti nešto više vremena i koji će zahtijevati nešto jaču mobilizaciju i pripremu. Postoji potreba za zaštitu postojećih instalacija ispod ceste – plinske, vodovodne i elektroinstalacije. Radi se također i o nogostupima i o kolnim prilazima iz dvorišta do same trase. Rok je 12 mjeseci i smatram taj rok više nego dostižnim. Ovim putem apelirao bih na građane, molim ih za strpljenje i kooperativnost, te pritom želim naglasiti da ćemo u ovom projektu koristiti i resurse lokalnog kraja – rekao je Košćak.
Potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.

– Sretan sam što smo ovdje u Gornjoj Stubici imali priliku potpisati ugovor za rekonstrukciju nove dionice državne ceste, dijela jednog velikog projekta rekonstrukcije državne ceste D307, koja se radi u nekoliko faza. Ova dionica jedna je od najfrekventnijih na području Krapinsko – zagorske županije i uistinu je u lošem stanju, pa čestitam načelniku Gornje Stubice Jasminu Krizmaniću, kao i gradonačelniku Donje Stubice Nikoli Gospočiću, zapravo svima koji su na ovoj trasi, jer ovo je veliki dan. Radi se o jednom od impresivnijih projekata koji u ovom trenutku realizira u Zagorju. Moram napomenuti da je u mandatu Vlade Andreja Plenkovića u Krapinsko – zagorskoj županiji, s pozicije Hrvatskih cesta, zaokružen investicijski ciklus od gotovo 500 milijuna kuna. Ne znam postoji li županija u Hrvatskoj s takvim paketom investicija Hrvatskih cesta. To je ono što smo prije nekoliko godina obećavali, kontinuitet razvoja projekata, kao što je ovaj u Gornjoj Stubici, ili za kakav je neki dan potpisan ugovor u Humu na Sutli, za državnu cestu kroz Poslovnu zonu Drajža. Siguran sam da ćemo u vremenu koje ispred nas uspjeti iznaći model da tu dinamiku nastavimo, a zahvaljujem ljudima na razumijevanju, jer u samom segmentu građenja bit će malo “čupavo”, budući da se cesta neće do kraja zatvarati, ali u roku 12 mjeseci, mislim da ćemo imati jednu od najljepših dionica državnih cesta na području Krapinsko – zagorske županije – zaključio je Tušek.

Poslovna zona

O važnosti ove prometnice govorio je i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

– To je glavna prometnica između Donje i Gornje Stubice, najčešće se koristi za svakodnevni odlazak u Donju Stubicu i odlazak u Zagreb na posao i to nam je zapravo jedina prava komunikacija koju imamo za zapadni dio grada Zagreba i ovaj dio Krapinsko – zagorske županije. Važna je i zbog naše poslovne zone, zone Donja Stubica, na neki način će nam omogućiti bolju i kvalitetniju protočnost i samim time dat će našim gospodarstvenicima bolju šansu nego što su imali do sada. Ono što je poznato, Gornja Stubica je dosta loše povezana, postoje svega dvije ceste koje nas na neki način spajaju s istočnim i zapadnim dijelom grada Zagreba. Isto tako poznato je da smo jako vezani na grad Zagreb i da imamo dnevne migracije koje su dosta velike, tako da s tom cestom stvaramo bolje i kvalitetnije uvjete za građane Gornje Stubice, a samim time na određeni način stvaramo veću sigurnost s obzirom na to da je poznato da između Donje i Gornje Stubice postoji jedan mali most u kojem nema pješačke staze i koristeći pješačku stazu, ljudi moraju često s nje silaziti i ulaziti u prostor tog mosta te se dovode u opasnost. Ono što je za nas jednako važno, toplo se nadam da će se nastaviti projekt sanacije državne ceste DC307 od pružnog prijelaza, na dionici kod naselja Samci i do križanja gore prema Banšćici, kako bi ga Hrvatske ceste stavile u plan za iduću godinu, jer je taj projekt vrlo važan, pogotovo iz aspekta sigurnosti jer tu dionicu najčešće koriste građani Gornje Stubice kad odlaze i dolaze, od učenika, srednjoškolaca, studenata i slično. Nama je to vrlo važno, neosvijetljena je dionica, dosta je opasna, ima dosta prometnih nesreća i, na svu sreću, za sada nemamo smrtnih slučajeva ali ne trebamo čekati da bi se onda nakon toga pokrenuli i išli u realizaciju tog projekta – istaknuo je Krizmanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba