Završen je projekt energetske obnove Policijske postaje Zlatar Bistrica, vrijedan 2,8 milijuna kuna

Za 74 posto smanjeni troškovi grijanja, a zgrada je iz energetskog razreda “D” prešla u energetski razred “B”

Objavljeno: 24.06.2020. JJ

Održana je press konferencija povodom završetka projekta energetske obnove Policijske postaje Zlatar Bistrica, koji je bio prijavljen na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.” Projekt se provodio sukladno Operativnom programu “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, a posrednička tijela na projektu bila su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektom energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske, a ukupna vrijednost svih projekata je 101.033.711,29 kuna.

Bespovratna potpora

Dana 20. prosinca 2018. MUP je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta energetske obnove Policijske postaje Zlatar Bistrica, čija je ukupna vrijednost 2.826.685,48 kuna (s PDV-om). Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 2.669.567,43 kune (s PDVom), dok dodijeljena bespovratna potpora iznosi 1.637.967,97 kuna (s PDV-om).
U sklopu projekta povećana je toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora i toplinska zaštita vanjskog i ukopanog zida, zamijenjena je vanjska stolarija, poboljšan je postojeći sustav grijanja, zamijenjena unutarnja rasvjeta učinkovitijom LED rasvjetom, ugrađena vertikalno podizna platforma kako bi se omogućio pristup osobama smanjene pokretljivosti i osobama s invaliditetom te su izvršeni dodatni radovi – izravnanje podloge stare fasade, ugradnja PVC paroodzračnika i postavljanje parne brane, ugradnja novih cijevi za odvoz kondenzata s klima uređaja, zamjena dotrajalih kanalizacijskih cijevi, uklanjanje podzemnih cijevi starog grijanja, bušenje ventilacijskih otvora u kotlovnici, postavljanje protukliznih keramičkih pločica na podest i stepenice ulaza u kotlovnicu.

Izvođač radova

Radovi su počeli 26. kolovoza 2019., a uspješna primopredaja radova izvršena je dana 6. svibnja Radove na energetskoj obnovi izvela je tvrtka PLUDUX ART d.o.o. iz Konjščine. Energetskom obnovom zgrade Policijske postaje Zlatar Bistrica ostvareno je smanjenje toplinske energije za grijanje za 74 posto, smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 86 posto i smanjenje emisije CO2 za 74 posto.
Zgrada Policijske postaje Zlatar Bistrica prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred D, dok je nakon realizacije projekta energetske obnove svrstana u energetski razred B.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba