MINISTAR ŠTROMAR U ZAGORJU:

“Sjever se voli radom, a pravi primjeri su u Kumrovcu i Gornjoj Stubici. HNS želi biti dio Vlade koja će mu to omogućiti i dalje”

Objavljeno: 26.05.2020. zagorjeinternational

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji. Obišao je Osnovnu školu Josipa Broza u Kumrovcu, na kojoj je upravo završena energetska obnova.

– Često sam u posljednje vrijeme u Zagorju zbog događaja koji je, nažalost, zadesio južni dio Krapinsko – zagorske županije, gdje je u potresu 22. ožujka stradalo više od 400 objekata. O tome se u nacionalnim medijima skoro i ne govori, u fokusu im je samo Zagreb, međutim, i ove ljude treba obići i pomoći im – prije svega osigurati im privremeni smještaj, zatim brzo rješavanje dimnjaka i grijanja, a nakon što se donese zakon i osiguraju sredstva, pomoći im i obnoviti njihove kuće, kako bi mogli normalno i sigurno živjeti. Moram reći da je u Zagorje u posljednje tri godine iz Ministarstva graditeljstva stiglo mnogo novca, a ovdje u Kumrovcu govorimo o samo jednom projektu od šest milijuna kuna, od čega s 3,5 milijuna kuna sufinanciramo energetsku obnovu OŠ Josip Broz, dok ostatak financira Županija. Dakle, samo u ovoj županiji smo na godišnjem nivou osigurali više od 50-ak milijuna kuna po jedinicama lokalne samouprave, izravno u njihove proračune. Na nivou države obnovljeno je, ili je pri kraju obnove, odnosno izgradnje, više od 1400 vrtića, bolnica i drugih javnih zgrada. Intenzivno se radilo i cilj mi je da nastavimo i u idućem mandatu u Vladi RH, a prvenstveno mislim na nas koji ne gledamo stranke i stranačke boje, već radimo na dobrobit naših građana – rekao je Štromar, dodavši i da je sjever zemlje bio zapostavljen.

Žele biti konstruktivni

– Do prije tri godine, moramo biti svjesni, sjever zemlje bio je zapostavljen. Zašto bi se opcija koja će biti konstruktivna i koja će građanima omogućiti da dobiju školu, cestu ili vrtić, morala gledati po tim bojama? Ja ću se i dalje truditi i boriti za sjever Hrvatske. HNS ne ide ni s HDZ-om, niti s SDP-om. Cilj nam je biti u parlamentu i imati svoje saborske zastupnike, ali ne da tamo sjede kao oporbeni zastupnici koji ne mogu utjecati na ništa. Mi želimo biti s onima koji će biti u Vladi i utjecati da projekti iz HNS-ovog programa budu i ostvareni. Želimo biti konstruktivni, biti u Vladi, da polovica hrvatskih birača ne bi ponovo izgubila tom crveno – plavom podjelom koja se voli raditi u Hrvatskoj – kaže ministar.
U III. izbornoj jedinici, dodaje, HNS je jak.

– Imamo 17 načelnika i gradonačelnika koji vrhunski rade svoj posao. Oni omogućavaju da se u sjevernom dijelu zemlje investira, a ovdje u Kumrovcu imamo pravi primjer i tako bi trebalo biti i dalje. Sjever se voli radom. Mi smo to u ove tri godine dokazali, a radit ćemo i dalje – najavljuje Štromar.
Što se tiče energetske obnove kuća, rekao je da će natječaj biti objavljen krajem lipnja, ali građani će imati mogućnost dva mjeseca pripremati dokumentaciju.

– Nije prezahtjevna, ali je obavezan energetski certifikat, pa je moja poruka građanima: pripremajte si energetske certifikate. Očekujemo natječaj 1. rujna, kako bi ljudi dobili ono što čekaju već pet godina. Sredstva su osigurana, svi koji na vrijeme predaju svu dokumentaciju, dobit će ugovor kojim će dobiti 60 posto sredstava u povratu – ističe Štromar.
Osvrnuo se i na izborni program svoje stranke.

– Zadnje tri godine odredili smo se prema znanosti i obrazovanju, prema rješavanju stambenih pitanja mladih ljudi, prema zaštiti okoliša, a tu spadaju upravo projekti energetske obnove. Za 13 tisuća mladih obitelji riješili smo stambeno pitanje subvencioniranim kreditima, a još 8300 obitelji riješilo je svoje stambeno pitanje preko POS-a. Znamo u kojem smjeru idemo, ali mislim da je još važnije što smo u protekle tri godine radili na digitalizaciji. Znači, tehnologije, a ne ideologije. Kad je krenuo koronavirus, kad nismo mogli ići na posao, brzo smo se snašli i počeli raspravljati o bitnim temama u politici. Mi obilazimo ljude, slušamo ljude, želimo ih čuti. Do sada je politika uglavnom bila slijepa prema problemima građana. Mi slušamo ljude i to je naš program. Sad ćemo razgovarati s njima i to ćemo raditi sljedeće četiri godine – najavljuje Štromar.

Industrijska zona

Prisutnima je dobrodošlicu zaželjela ravnateljica OŠ Josipa Broza Željka Töpfer, a ministru je zahvalila načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak, s obzirom na to da i djeca iz te općine pohađaju kumrovečku školu.

– Ispred Općine Zagorska Sela želim zahvaliti Vladi što je, uz Županiju, prepoznala važnost ovog projekta, koji zapravo spaja dvije općine. Osim osnovne škole, spajaju nas i vrtić i turistička zajednica, što je i intencija budućeg teritorijalnog preustroja, to povezivanje općina, stoga mogu reći da smo mi u Zagorju to već započeli – istaknula je Krivec – Jurak.
Načelnik Kumrovca Robert Šplajt dodao je da su energetsku obnovu čekali dugi niz godina.

– Naša je ljepotica dobila zasluženu energetsku obnovu, a djeca toplu i funkcionalnu školu. Tu je i vrtić kojeg pohađa 70 djece i glazbena škola koja djeluje u ovoj školi. Dakle, velik broj djece i udruga koje koriste ovu školsku dvoranu dokaz su da je ovo velika stvar za općinu Kumrovec, za sve mještane i širu okolicu. Naravno, to nije jedini projekt koji je podržalo Ministarstvo graditeljstva, bilo je tu puno projekata koji su došli u Zagorje, kroz energetske obnove, male komunalne akcije, sanaciju klizišta. Ministar je pokazao snažnu volju i želju da sjever Hrvatske napokon dobije ono što zaslužuje i na tome mu hvala. Tako bismo trebali djelovati svi ukoliko želimo bolju Hrvatsku – istaknuo je Šplajt, koji je ministra odveo i u obilazak industrijske zone.

– U industrijskoj zoni imamo jednu veliku halu Štefan d.o.o., koja se prošle godine dodatno proširila, a tu je i jedan investitor koji je baš za vrijeme korona krize počeo gradnju i nadamo se da će uspjeti ostvariti svoj cilj, a to je da za nekoliko godina ovdje nikne najveći europski centar novih i rabljenih traktora te rezervnih dijelova za poljoprivredu. Nadamo se i da će zaposliti naše ljude te da ćemo na taj način jačati gospodarstvo i ekonomiju u cijelom sjeverozapadnom dijelu Zagorja – zaključio je Šplajt.
Nakon Kumrovca, ministar Štromar se uputio u Gornju Stubicu, gdje je također pri kraju energetska obnova Osnovne škole Matije Gupca.

Ugodniji boravak

S obzirom na to da je tu općinu prije nešto više od dva mjeseca, zajedno sa Zagrebom, pogodio snažan potres, Štromar je rekao kako Vlada brine o ljudima, najprije donošenjem rješenja o privremenom smještaju, a onda i dugoročnim rješavanjem stambenog pitanja.

– U ovu školu, koja je stvarno velika, uloženo je 7,1 milijun kuna u energetsku obnovu, od čega je 4,2 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo graditeljstva, preko europskih fondova. Posao je vrhunski napravljen, troškovi će biti puno manji, a učenicima i učiteljima će boravak ovdje biti puno ugodniji. Smanjit će se troškovi, pa će se onda tim novcem moći odraditi još neki poslovi koji su nužni, poput zamjene krovišta – istaknuo je Štromar.
Ministra je ugostio načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

– Naša škola dobila je novo ruho, a njenom energetskom obnovom dobivamo na kvaliteti boravka i života onih koji su nam najbitniji, naše djece. To garantira i bolju koncentraciju učenika pri učenju – neće im više nikad biti pretoplo ili prehladno, neće biti propuha kao što je znalo biti do sada – to je sad jedna kompaktna zgrada, koja je zadnja riječ tehnike koja nam ujedno omogućuje i ogromne energetske uštede i stvarno sam zadovoljan projektom. Drago mi je što ju je došao pogledati ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade RH Štromar, jer to je projekt i njegova Ministarstva – zaključio je Krizmanić. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba