Vlč. Davor Štuljan uputio važne obavijesti za župljane krapinske župe

Nedjeljna sveta misa u 10 sati služit će se bez naroda, a moći ćete je pratiti putem YouTube kanala

Objavljeno: 20.03.2020. JJ

Radi prevencije koronavirusa, a po odluci Hrvatske biskupske konferencije, krapinska Župa sv. Nikole biskupa izdala je važne obavijesti za vjernike koje donosimo u nastavku:

Odredbe o slavljenju svetih misa
Svete mise s narodom u krapinskoj se župi ukidaju do prestanka važenja odluke HBK.
Svi vjernici su u ovom vremenu pandemije oslobođeni obveze prisustvovanja na svetoj misi u nedjelju i blagdanima. Umjesto toga, mogu pratiti svetu misu na TV-u ili preko YouTube kanala uživo.
U skladu s time, nedjeljne svete mise na Trškom vrhu i u Žutnici do daljnjega se neće održavati.
Misne intencije svećenik će služiti na nakanu koja je unaprijed primljena od vjernika i to isti dan kada je upisana, ali bez naroda.
Nedjeljna misa u 10 sati (pro populo) služit će se bez naroda, ali će se uživo prenositi putem interneta, na YouTube kanalu Župe Krapina. Link za live stream vjernici mogu pronaći na naslovnoj stranici župne web stranice.
Svete mise zadušnice također se neće služiti do završetka ovih mjera.

Pučke pobožnosti, sakramentali i ostali obredi
Sprovodi će se održavati samo uz prisustvo najuže obitelji i rodbine uz mjere koje su propisane od Stožera civilne zaštite.
Pobožnosti križnog puta, blagoslovi, klanjanja, krunica u crkvi, različite blagoslovine neće se održavati.
Katehetski susreti, roditeljski sastanci, ministrantski susreti, susreti za mlade, probe zborova, susreti čitača, biblijski i bilo kakvi drugi susreti ne održavaju se.
Ukidaju se ispovijedi i bolesnička pomazanja, osim u slučaju smrtne opasnosti, uz poštivanje mjera prevencije od zaraze.

Osobna molitva
Župna crkva, crkva Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu te crkva svete Katarine bit će otvorene za osobnu molitvu i to u sljedećim terminima:
Župna crkva sv. Nikole: od utorka do petka 9 do 11 sati i 16 do 17 sati
subotom od 9 do 12 sati
nedjeljom od 15 do 17 sati
Crkva MB Jeruzalemske: subotom od 10 do 12 i od 16 do 17 sati
nedjeljom od 10 do 12 sati
Crkva sv. Katarine: radnim danima od 17 do 18 sati
nedjeljom od 9 do 12 i od 15 do 18 sati
Prilikom ulaska u crkvu valja držati propisanu higijenu i međusobni razmak minimalno dva metra. U crkvi ne smije odjednom biti više od 10 ljudi. Neka ne dolaze u crkvu na molitvu vjernici koji imaju respiratornih problema, problema s kašljem ili slabijeg zdravstvenog stanja.

Župni ured
Župni ured za vrijeme ove virusne pandemije nije otvoren za rad sa strankama. Hitne i neodgodive poslove župljani mogu obaviti putem e-maila [email protected] ili župnog telefona 049/371 – 456.

Molitva – učinkovito sredstvo u životnim teškoćama
U pismu koje je uputio nadbiskup Josip Bozanić, poziva nas na obnovu obiteljske molitve. To je ono što nam je uvijek potrebno i što je dužnost nas vjernika. Isus sam kaže da ne moramo moliti samo da nas ljudi vide. To možemo učiniti u svojim kućama sami ili u zajedništvu, da naše obitelji postanu “kućne Crkve”.
“Posebno smo pozvani da ustrajno molimo za sve ljude zahvaćene bolešću; za liječnike i zdravstvene djelatnike. Molimo i za naše obitelji, za članove koji su odvojeni ili udaljeni jedni od drugih. Da u ovo vrijeme ponovno otkriju vrijednost najbližih, nove oblike očitovanja ljubavi i poštovanja, strpljenja i rasta u dobru.”

Krunica
Najprije preporučujemo molitvu krunice Blažene Djevice Marije. U našoj će se župi u samostanu Sestara sv. Križa svaki dan moliti Krunica Božanskoga Milosrđa. Svi župljani koji žele mogu se i sami ili u svojim obiteljima pridružiti ovoj molitvi svakog dana u 15 sati. U skoro vrijeme ćemo na našoj internetskoj stranici postaviti poveznicu kojom ćete moći pustiti snimku molitve krunice.

Čitanje Svetog pisma
Svaku večer možete se okupiti u svojim obiteljima i pročitati odlomak Svetog pisma te uz zapaljenu svijeću, razgovarati o onome što ste pročitali. Roditelji mogu svojoj djeci uputiti pouku, podijeliti svoja vjernička iskustva, pomoliti se za žive i za pokojne svoje obitelji, osobito moliti za sve nakane ovog trenutka.

Pobožnost križnog puta
Svaki tjedan ćemo na našoj internetskoj stranici postaviti jednu od pobožnosti križnog puta kako bismo mogli u našim obiteljima barem jednom tjedno izmoliti ovu pobožnost, kojom ćemo zajedno s našim Gospodinom poći na put muke, smrti, ali i prema uskrsnuću.
Nadamo se da ćemo svi iz ovih teškoća kroz molitvu postati još čvršći i vjernički zreliji, jači u ljubavi prema Bogu i bližnjima. Tko je s Bogom povezan, ostaje trajno čovjek nade.
Sve daljnje obavijesti publicirat ćemo putem naše internetske stranice www.zupa–krapina.hr i župnog listića “Sv. Nikola” na istoj stranici.

Vaš župnik Davor

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba