U Krapini održan okrugli stol na temu “Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu“

“Područje Krapinsko – zagorske županije najviše je ugroženo požarima i poplavama, ali i tučama i olujnim nevremenima“

Objavljeno: 24.02.2020. Jožica Miklaužić

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, Služba civilne zaštite Krapine u Pučkom otvorenom učilištu Krapina održala je okrugli stol na temu “Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu“.
Josip Cigula, voditelj Službe civilne zaštite Krapina, objasnio je kako je ta tema izabrana zato što klimatske promjene zauzimaju posebno mjesto kako među političkim strukturama, tako i među sudionicima koji se bave tom strukom.

– Područje Krapinsko – zagorske županije ugroženo je prije svega poplavama i potresima, a tu je također i veliki rizik od pojave tuče i olujnog nevremena, kao i rizici od drugih nepogoda, kao što su suša, visoke temperature i požari. Sve to dovodi do toga da treba jačati sustav civilne zaštite, što znači da sustav ne smije biti statičan, već se mora prilagođavati kako bi mogao odgovoriti na svakodnevne potrebe za djelovanjem i postupanjem u izvanrednim situacijama, kao i svim kriznim stanjima. Sustav civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije čine Stožer civilne zaštite, operativne snage vatrogastva, Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja, udruge, pravne osobe u sustavu civilne zaštite, jedinice lokalne samouprave, kao i Županija, i svi oni rade na tome da se čim više ulaže u te operativne snage kako bi sustav civilne zaštite bio što spremniji za sve navedene zahtjeve – objasnio je Cigula.

Vremenska prognoza

Među izlagačima bili su Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo kod Hrvatskih šuma, Tomislav Suton, zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu, Ivan Usmiani, stručni suradnik u Odjelu za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te Melita Perčec Tadić, voditeljica Službe za klimatologiju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Zagreb, koja je otkrila poveznicu između zavoda i civilne zaštite.

– Jedna od poveznica svakako je suradnja našeg sinoptičara, koji daje informacije o vremenskoj prognozi, kao i podatke o posebnim vremenskim prognozama, kada se događaju za civilnu zaštitu i stanovništvo nepovoljne vremenske prilike. Druga uloga našeg zavoda i samih klimatologa je u pripremi podloga koje civilna zaštita koristi pri planiranju, kao što je primjerice dokument procjene rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj – rekla je Perčec Tadić, a na upit novinara pripada li KZŽ među rizična područja RH, odgovorila je kako je KZŽ prema procjeni rizika ugrožena požarima i poplavama, ali je isto tako jedno od područja u Hrvatskoj koje je ugroženo olujama i tučom.

– Što se tiče opasnosti od visokih temperatura i velikih količina oborina, analizom klimatskih promjena upozoravamo i na veće potrebe za odvodnjom oborinskih voda, znači veću spremnost sustava za odvodnju, ali isto tako i opasnosti od bujičnih poplava. Što se tiče samih poplava, tu Državni hidrometeorološki zavod surađuje i s civilnom zaštitom i s Hrvatskim vodama – kazala je Perčec Tadić.
Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako operativne snage civilne zaštite na području županije međusobno jako dobro surađuju.

Operativne snage

– Tema ovog okruglog stola iznimno je važna. Klimatske se promjene osjećaju na svim područjima, pa tako i na području Krapinsko – zagorske županije. Osobno se ne sjećam zime bez snijega, a, eto, ove godine smo i to doživjeli. Ono što mi kao stožer i operativne snage možemo učiniti, jest uključiti se i pomoći stanovništvu, pa tako u slučaju suša, odnosno nedostatka pitke vode ljude opskrbljujemo vodom, a tu su najveći prijevoznici pitke vode vatrogasci – objasnio je Ferek – Jambrek te se osvrnuo i na situaciju s poplavama u KZŽ.

– Moram spomenuti dvije retencije koje smo izgradili u proteklih nekoliko godina u Stubici i Maclju, a gdje su Hrvatske vode odradile lavovski posao. Vidi se na terenu da te dvije brane uspješno odrađuju svoju funkciju, a radi se i na brani Vonarje u Zagorskim Selima, tako da ćemo spriječiti poplave i na području oko Risvice. Isto tako na području županije redovito se čiste korita rijeka i potoka, što je jako bitno – zaključio je Ferek – Jambrek.
Okruglom stolu prisustvovao je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je pozdravio sve okupljene i izrazio zadovoljstvo što se u Krapini razgovara o ovako aktualnim i važnim temama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba