U Općoj bolnici Zabok održana primopredaja novog prijenosnog inkubatora

SPAS ZA NAJMLAĐE: “Godišnje obavimo 15 – 20 transporta beba u kliničke centre, a taj će postupak sada biti mnogo sigurniji”

Objavljeno: 15.01.2020. zagorjeinternational

U rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana održana je primopredaja novog prijenosnog inkubatora, koji je nabavljen u sklopu humanitarne akcije Udruge “Ponos domovine” pod nazivom “Prijenosni inkubator za Zagorje”. Podsjetimo, u rujnu 2018. godine otvoren je humanitarni telefon, pa su građani putem poziva mogli donirati određenu svotu novca, dok je veliko finale akcije bio koncert održan u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Kupljen je prijenosni inkubator vrijedan 129.500 kuna, s time da je dio sredstava prikupljen u humanitarnoj akciji, a dio je osigurala Krapinsko – zagorska županija.

– Imamo u planu nastaviti pomagati u opremanju ove bolnice, s obzirom na to da koliko god se ulaže, naravno, nikad nije dovoljno. Indirektno tako doprinosimo i demografiji u našoj domovini, koja nam malo “šteka”. Nadam se da ćemo spasiti barem jedno dijete, jer ako smo to napravili, puno smo napravili. Nadam se da smo dali svoj doprinos Zagorkama i Zagorcima koji se rađaju u ovoj bolnici, ali ne samo njima, jer čujem i od brojnih građana Zagreba da hvale ovu moderno uređenu bolnicu, koja se može mjeriti s najboljim medicinskim ustanovama u Hrvatskoj – rekao je Žarko Delač iz Udruge “Ponos domovine”, kojemu je na inicijativi zahvalio ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina.

“Poklon pod bor”

– Prijenosni inkubator zasigurno će omogućiti da nedonoščad može sigurno i na vrijeme stići u Zagreb, gdje će im se pružiti najbolja medicinska skrb. Svake godine nam i od strane Županije dođe neki poklon za odjel ginekologije, a pritom je važno istaknuti i zasluge našeg docenta Rajka Fureša. Tako smo ove godine za Božić dobili CTG uređaj za praćenje trudnoće, vrijedan 35 tisuća kuna. Bio je to naš poklon pod bor. U protekle četiri godine u opremu je, uz potporu fondova Europske unije, decentralizirana sredstva Krapinsko – zagorske županije i njihova vlastita sredstva, uloženo više od 40 milijuna kuna. Kako bismo pružali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, moramo pratiti nove tehnologije i tu smo u trendu – rekao je Vančina.

Voditelj Odjela ginekologije i porodništva OB Zabok Rajko Fureš potvrdio je kako će ovaj inkubator za bolnicu značiti jako puno jer će poboljšati kvalitetu rada za one najmlađe i najrizičnije pacijente.

– Ovaj će uređaj isto tako omogućiti veću sigurnost transporta u kliničke ustanove i sigurno da ćemo s time biti još bolji i kvalitetniji u svom radu. Ponovno moram zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji i Udruzi “Ponos domovine”, kao i našem ravnateljstvu, koji su nas poduprli u organizaciji velikog koncerta i što smo zaokružili ovu jednu veliku akciju, koja nam je poticaj za daljnji rad – rekao je Fureš te dodao kako na godišnjoj razini u OB Zabok imaju otprilike od 15 do 20 transporta beba u kliničke centre, a koje su do sada vršili sa starim inkubatorom.

803 novorođenih

Uskoro bi trebala započeti i nova humanitarna akcija, a zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek također je zahvalila entuzijazmu Udruge “Ponos domovine” i Rajka Fureša.

– Nažalost, i Krapinsko – zagorska županija ima negativne demografske pokazatelje, o čemu svjedoči i činjenica da smo prošle godine imali 803 novorođene djece u Općoj bolnici Zabok, a nekad smo imali i preko tisuću. To je, naravno, vezano uz cjelokupne loše demografske pokazatelje na razini cijele Hrvatske, ali bez obzira na to, svi zaposleni, na čelu s ravnateljem, trude se osigurati najsuvremenije i najbolje uvjete ovdje u Općoj bolnici Zabok, a Krapinsko – zagorska županija kao osnivač nastoji pratiti sve potrebe rodilišta. Moram pohvaliti odjel ginekologije i rodilište jer sustavno i kvalitetno rade na podizanju stručnosti i kompetencija svojeg medicinskog osoblja, što je izuzetno važno, kao i ono što hvale naše rodilje, a to su ljubaznost i lijep odnos prema pacijenticama – rekla je Petek. (jj, jm) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba