Ove godine, MKN će proslaviti jubilarni deseti rođendan i dočekati milijuntog posjetitelja

REKORDNA GODINA: Kroz Muzej krapinskih neandertalaca lani prošlo 118.559 posjetitelja

Objavljeno: 14.01.2020. zagorjeinternational

Muzej krapinskih neandertalaca je u 2019. godini obišlo 118.559 osoba, što ukazuje na to da posjećenost ne opada, a stalni muzejski postav te zanimljive izložbe i interaktivni edukativni programi itekako privlače brojne posjetitelje različite dobi i profila, poručili su iz MKN-a. Najčešći su grupni posjeti učenika u sklopu školskih izleta i terenske nastave, ali Muzej uvelike posjećuju i brojne obitelji s djecom te grupe odraslih i umirovljenika. Posjetitelji u Muzej dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, ali i iz gotovo svih dijelova svijeta, o čemu svjedoči 12.211 evidentiranih stranih gostiju. Uz stalni postav i Nalazište Hušnjakovo, sveukupno 30.290 posjetitelja je tijekom 2019. godine razgledalo nekoliko atraktivnih izložbi: “Savršenstvo evolucije: RAZOTKRIVANJE“ , “Svijet soli“ i “Zbirka, a ne zbrka“, koje su postavljene u staroj Kneippovoj zgradi te “Nositelji Oznake europske baštine“, koja je postavljena u vanjskom muzejskom prostoru.

120 godina

Kroz cijelu godinu se obilježavala i 120. godišnjica otkrića krapinskog pračovjeka, a među brojnim aktivnostima koje su organizirane, osobito je značajna izložba “120 godina krapinskog pračovjeka“, koja je postavljena u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku, a koju je posjetilo 21.678 domaćih i stranih posjetitelja. U brojnim edukativnim programima, interaktivnim radionicama i igraonicama sudjelovala su 2602 posjetitelja. Uz brojne školske grupe koje su sudjelovale u radionicama kroz cijelu godinu, također su organizirani programi u koje su se uključili djeca i mladi iz lokalne zajednice. Uz već tradicionalne “Zimske radionice i igraonice“ i “Ljetnu geološku školu“, prošle je godine sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok realiziran i program “S NEANDERTALCEM u umjetnosti i dizajnu“, u sklopu kojeg je postavljena i izložba u Gradskoj galeriji Zabok. Ostvarena je i suradnja sa zagrebačkim knjižnicama, pa su u Knjižnici Vrapče za djecu održane radionice i predavanje, a u Knjižnici Božidara Adžije postavljena izložba “Europa počinje u Krapini“ .

Modna revija

Uz 120. obljetnicu otkrića, koja je i službeno obilježena 23. kolovoza, kada je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Krapine organiziran koncert Big banda Hrvatske liječničke komore te modna revija “Krapinski pračovjek“, u Muzeju su organizirane i brojna druga događanja i manifestacije, ostvarene su suradnje s udrugama, društvima i različitim ustanovama. Također, sukladno najnovijim znanstvenim otkrićima vezanima uz život krapinskih neandertalaca, krajem godine je nadopunjen i stalni postav Muzeja, koji će zasigurno i dalje privlačiti brojne turiste. Uspješni rezultati i ove lijepe brojke poticaj su za još produktivniju 2020. godinu, kada će Muzej krapinskih neandertalaca proslaviti 10 godina svoga rada te dočekati milijuntog posjetitelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba