Povodom 30. obljetnice osnutka, izaći će monografija 103. gardijske brigade HV-a, čiji će autor biti Drago Kozina

“Naša je obaveza da se na stranicama monografije ovjekovječi doprinos Zagoraca u stvaranju Republike Hrvatske”

Objavljeno: 16.12.2019. zagorjeinternational

Odluka je predsjedništva Udruge veterana 103. brigade Hrvatske vojske da svoju jubilarnu 30. godišnjicu – Dan brigade, dočekaju s monografijom. Ugovorom o njezinoj izradi potpisali su Žarko Miholić, predsjednik Udruge i autor monografije Drago Kozina.
Obveza je autora da tijekom iduće godine prikupi svu relevantnu građu, dokumentaciju i fotografije o nastanku i djelovanju brigade, koja je od 1991. do 1995. godine bila na karlovačkom, sinjskom, slavonsko – brodskom i ogulinskom ratištu, da bi kao krunu djelovanja ratni put završila sudjelovanjem u Vojno – redarstvenoj akciji “Oluja”.

Logistička podrška

Dakako da se u svemu tome ne zaboravlja doprinos svih onih koji su na bilo koji način logistički pomagali ustrojavanje brigade, koja je 6. listopada 1991., na dan mobilizacije (a drugog se dana išlo na karlovačko ratište), mogla naoružati nešto više od polovice svojih pripadnika, a 40 posto ljudi imao je civilnu odjeću. Unatoč tome, nije poljuljano opredjeljenje za sudjelovanje u obrani hrvatskog teritorija. Kroz brigadu je prošlo oko 8500 pripadnika, osmorica njih položila su svoj život, a 35 je bilo teže povrijeđeno.

Poziv pripadnicima

– Obaveza je živih da se na stranicama monografije ovjekovječi doprinos Zagoraca u stvaranju Republike Hrvatske. Nema brigade u kojoj nije bilo Zagoraca, ali jedino je 103. brigada HV-a bila naša domicilna brigada, a sve ostale bile su heterogenog sastava i mjesto osnivanja im je podalje od Zagorja. Zato uredništvo, a tu je ulogu na sebe preuzelo Predsjedništvo Udruge, poziva sve pripadnike 103. brigade na suradnju, da iskazivanjem svojih sjećanja te fotografijama, koje će im nakon odmah skeniranja biti vraćene, upotpune sadržaj monografije – istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba