U zabočkoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša održana svečana dodjela 76 županijskih studentskih stipendija

“Ako vas i put odvede u bijeli svijet, nikad ne zaboravite odakle ste potekli”

Objavljeno: 14.12.2019. Jelena Jazbec

U zabočkoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša održana je svečana dodjela županijskih studentskih stipendija. Okupljenim studentima i njihovim roditeljima dobrodošlicu je poželjela ravnateljica Gimnazije Bibijana Šlogar, a o natječaju za dodjelu stipendija govorila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek.

– Natječaj za studentske stipendije bio je otvoren od 30. listopada do 15. studenoga i na njega je pristiglo 217 prijava. U kategoriji nadarenih studentica i studenata 111 prijava, u kategoriji po socijalnom kriteriju 98 zahtjeva i u kategoriji deficitarnih zanimanja osam zahtjeva. Ove su godine kao deficitarni istaknuti integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine, farmacije, matematike – nastavnički smjer i fizike – nastavnički smjer. Odlukom župana, dodijeljeno je 37 stipendija za nadarene studente, 31 stipendija po socijalnom kriteriju i osam stipendija u kategoriji deficitarnih zanimanja, što znači da danas dodjeljujemo 76 stipendija od 700 kuna mjesečno. Krapinsko – zagorska županija iz proračuna za učeničke i studentske stipendije ukupno izdvaja 1,36 milijuna kuna – rekla je Petek.

Radno mjesto u županiji

U ime gradonačelnika Zaboka, prisutne je pozdravila njegova zamjenica Valentina Đurek.

– Jako je lijepo kada dođe ovaj trenutak za dodjelu stipendija, a moram spomenuti da i Grad Zabok dodjeljuje 32 stipendije svojim mladima. Želim vam da se, kada završite fakultet, vratite u Zabok, odnosno, Krapinsko – zagorsku županiju jer naše vas ustanove čekaju – istaknula je Đurek.
Stipendistima je čestitao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Izuzetno nam je važno da na području Zagorja imamo ljude koji se školuju, visokokvalificirani kadar, jer samo tako ćemo moći držati korak ne samo s dijelovima Hrvatske koji su možda korak ispred, poput Istre ili grada Zagreba, nego i s Europom. Da bismo to mogli, neophodno je da se educiramo i da imamo visokoobrazovane ljudi koji će u budućnosti preuzeti najodgovornije poslove, ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj. Zato je nama važno stvoriti uvjete da dobar dio naših stipendista kada završi fakultet, može dobiti radno mjesto ovdje u županiji, a ako će to biti grad Zagreb, omogućiti savršenu vezu, da se mogu ili autocestom ili elektrificiranom prugom brže vratiti kući u Zagorje, nego što to treba tramvajem iz jednog dijela Zagreba na drugi. A ako nekoga put odvede u bijeli svijet, neka idu, neka osjete što znači biti u svijetu, ali neka ne zaborave odakle su potekli i neka znanje i iskustvo koje će steći, podijele s nekom novom generacijom studenata. Na taj će način na neki način vratiti dug Zagorju, iako ja to ne bih tako nazvao, jer ulaganje u ove mlade, ulaganje je u budućnost – rekao je Kolar.

Studentica medicine

Razgovarali smo i s Antonijom Šparavec iz Desinića, studenticom prve godine medicine, koja je dobila stipendiju u kategoriji deficitarnih zanimanja.

– S obzirom na to da studiram u Rijeci, treba mi dosta za kartu za autobus kada idem kući, a, naravno, i za dom gdje sam smještena. Studiram medicinu, to je ono što volim, želim naučiti što više kako bih mogla pomagati drugima, bilo na području naše županije, ako se zaposlim ovdje, ili negdje drugdje – otkrila nam je Antonija.
Dario Bat iz Pregrade otišao je pak preko granice, pa trenutno pohađa petu godinu studija mehatronike u Mariboru.

– Ova mi stipendija puno znači jer njome, primjerice, mogu pokriti troškove stanovanja ili prehrane. Fakultet u Mariboru sam upisao jer me oduvijek zanimalo kako je to u inozemstvu, a Slovenija mi je bila najbliži izbor. A i u Zagrebu bih morao polagati razliku ispita, tako da mi je ovo bilo jednostavnije rješenje. U Sloveniji je i malo drugačija kultura, drugačiji jezik, pa mi je to jedno novo, zanimljivo iskustvo – kaže Dario.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba