PREDVODNICI ZAGORSKOG GOSPODARSTVA PONOVNO KORAK ISPRED: Zagorski gigant staklarske industrije Vetropack Straža realizirao projekt solarnih elektrana, sufinanciran iz EU fondova, koje će godišnje proizvesti 1 GWh električne energije

“Dobivena struja korist će se za napajanje kompresora za proizvodnju komprimiranog zraka i uvelike smanjiti potrošnju energije“

Objavljeno: 13.11.2019. IB

Vetropack Straža posluje prema načelima održivog razvoja.  Osim što proizvodi staklenu ambalažu koja je za ljude i prirodu najprihvatljiviji ambalažni materijal, kontinuiranom provedbom raznih mjera smanjuje se utjecaj na okoliš. Jedan od najnovijih doprinosa očuvanju okoliša ovog jedinog proizvođača ambalažnog stakla u Hrvatskoj gradnja je dviju solarnih elektrana koje su puštene u rad u rujnu.

3400 ploča

Već godinama se u Vetropack Straži provode aktivnosti usmjerene zaštiti okoliša. Među njima su i projekti smanjenja potrošnje energije, a u novije vrijeme i korištenje obnovljivih izvora energije. Sredinom 2018. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odobrilo je Vetropack Straži bespovratna sredstva iz Europskih fondova za sufinanciranje projekata vezanih uz energetsku učinkovitost.

Među sedam prijavljenih projekata, svakako je najzanimljivija gradnja dviju solarnih elektrana ukupne nominalne snage od 828 kW.  Na krovove skladišta gotove robe instalirano je 3400 ploča i 23 invertera, i to na površini od 5565 kvadratnih metara. Radovi su trajali četiri mjeseca, a solarne elektrane su puštene u pogon u drugoj polovici rujna. Očekuje se da će se u elektranama godišnje proizvesti 1 GWh električne energije. Dobivena struja koristit će se isključivo unutar tvornice, za napajanje kompresora za proizvodnju komprimiranog zraka.

Veliko dostignuće

Za uspješnu provedbu ovog projekta odgovorni su Mario Berc (voditelj projekta) i njegov tim.

– Gradnja i puštanje u rad dviju solarnih elektrana – prvi puta u povijesti Vetropack Straže posebno je dostignuće našeg tehničkog tima. Vjerujem da je ovo samo početak i da će u skoroj budućnosti izvori obnovljive energije postati uobičajenima u čitavoj Vetropack grupi – ističe voditelj projekta.

Do kraja ove godine će se uz gradnju solarnih elektrana implementirati još šest mjera za smanjenje potrošnje energije. Važno je naglasiti da će njihovo uvođenje rezultirati godišnjom uštedom energije od 3,6 GWhte, jednako važno, smanjenjem  861 tona emisija CO2.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba