PRVA VELIKA EU INVESTICIJA U OROSLAVJU: S izvođačem radova potpisan ugovor o dogradnji i opremanju Dječjeg vrtića “Cvrkutić” – projekt vrijedan 5,6 milijuna kuna

“BAKA SERVISI” GUBE POSAO: “Dogradnjom ćemo dobiti prostor za sportske aktivnosti te za dvije nove skupine, pa će vrtić moći primiti 90-ak mališana”

Objavljeno: 08.11.2019. zagorjeinternational

Zahvaljujući Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine, na području Krapinsko – zagorske županije financira se (do)gradnja 17 vrtića u vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna. Jedan od tih projekata je i sufinanciranje dogradnje i opremanja Dječjeg vrtića “Cvrkutić” u Oroslavju. Vrijednost radova je 5,6 milijuna kuna, od čega se sufinancira 80 posto iznosa, dok će ostatak sredstava osigurati Grad Oroslavje.
Ugovor o izvođenju radova potpisali su ravnateljica vrtića Silvija Čičko i Krunoslav Pavlinić, direktor tvrtke MDK Građevinar, koja je odabrana za izvođača radova. Na potpisivanju je bio i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, koji je istaknuo veliku važnost ove investicije.
– Važno je naglasiti da je ovo prva velika investicija u gradu Oroslavju sufinancirana sredstvima Europske unije i posebno mi je zadovoljstvo što se radi upravo o dogradnji i opremanju gradskog dječjeg vrtića. Osim što ćemo povećati kapacitete i smanjiti listu čekanja, unaprijedit ćemo standarde, olakšati djelatnicima rad s djecom te dati novo, ljepše ruho vrtiću “Cvrkutić”, na zadovoljstvo prvenstveno djece i njihovih roditelja, djedova, baka, a vjerujem i svih stanovnika našeg grada – rekao je Gredičak, naglasivši kako realizacija projekta ne bi bila moguća bez potpore Vlade RH.
– Hvala Vladi Republike Hrvatske koja je svojom odlukom alocirala potrebna financijska sredstva i omogućila da se krene u dogradnju ovog objekta. Koristim priliku da se zahvalim i svima koji su doprinijeli ovom projektu u svim fazama, od ideje, projektiranja, prijave na natječaj, provođenja javne nabave i praćenja samog projekta, do faze konačne realizacije – kazao je Gredičak.

“Nepolitička mjera”

Na potpisivanju je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je naglasio da je 120 milijuna kuna za 17 vrtića u Krapinsko – zagorskoj županiji ogroman iznos.
– To mogu nazvati briljantnom mjerom Vlade i Ministarstva poljoprivrede, kojom ćemo na neki način vratiti život u mnoga mjesta i ruralne prostore u Hrvatskoj. Naravno, posebno mi je drago kada vidim koliko se vrtića gradi i dograđuje ovdje na području Krapinsko – zagorske županije. To su projekti koje jedinice lokalne samouprave same nikako ne bi mogle iznijeti, bez kvalitetne i ozbiljne politike Vlade. Bez razumijevanja i partnerstva Vlade i lokalne zajednice, to ne bi bilo moguće – rekao je Tušek i dodao da vrtići vraćaju život u seoske sredine.
– Za mlade i mlade obitelji tu su mjere natalitetne politike, porezne politike te porezne olakšice. S druge je strane osiguravanje javne infrastrukture, a vrtići su temeljna javna infrastruktura za mlade obitelji koje imaju “gust” i poslovni i privatni raspored, da mogu posložiti obaveze i normalno planirati obitelj. Sretan sam zbog svakog vrtića u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ta je mjera osmišljena nepolitički, zbog potreba naših stanovnika – istaknuo je Tušek, dodavši kako je Oroslavje u svakom segmentu živnulo u posljednjih nekoliko godina, s mladim i dinamičnim gradonačelnikom. Na kraju je rekao i da nakon vrtića, Oroslavje očekuje još jedan veliki projekt – rekonstrukcija državne ceste D307 od Mokrica prema Stubici.
A koliko je važna izgradnja brojnih vrtića u KZŽ, ali i širom Hrvatske, naglasila je ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić.
– Politika ruralnog razvoja je puno šira od same poljoprivrede. Da bi poljoprivrednici i mladi ljudi ostali živjeti u ruralnim krajevima, potrebna im je temeljna društvena infrastruktura. Dakle, nema više baka servisa – potrebno je osigurati i ceste, i vodovod i odvodnju, komunalnu infrastrukturu, ali isto tako i dječje vrtiće, društvene domove kulturne centre, kako bi se stvorili bolji uvjeti za ostanak i život u tim krajevima – naglasila je Copić i dodala da se kroz Program ruralnog razvoja, kroz Mjeru 7, trenutno financira više od tisuću projekata u naseljima do pet tisuća stanovnika, a vrijednost potpore tih projekata je tri milijarde kuna.
– Posebno me veseli što je od tih tisuću projekata, 200 dječjih vrtića na području cijele Republike Hrvatske. Moram naglasiti i da se na području Krapinsko – zagorske županije provodi više od 70 projekata baš u Mjeri 7, u vrijednosti većoj od 230 milijuna kuna, a to
znači da se brojni projekti koji se provode na području cijele županije, financiraju upravo iz sredstava ruralnog razvoja – kazala je Copić.

Privremene lokacije

Dogradnjom vrtića, djeca će dobiti prijeko potreban prostor za sportske aktivnosti te za dvije nove skupine. Također, svoje će prostorije, koje dosad nisu imali, dobiti i djelatnici. Gradi se tako soba za odgajatelje, ravnatelja, tajnika te stručnog suradnika.
Ravnateljica Dječjeg vrtića „Cvrkutić” Silvija Čičko istaknula je kako vrtić trenutno pohađa 70 djece, a ovim će se projektom ta brojka povećati.
– Dogradnjom će vrtić primati 90-ak djece. U gradu Oroslavju itekako postoje potrebe, čemu svjedoči lista čekanja od 30-ak mališana. U novouređenim prostorima će umjesto dosadašnja tri, biti pet odjela – rekla je ravnateljica.
Novo vrtićko ruho djeca će čekati smještena na dvjema lokacijama, u Društvenom domu Gornje Oroslavje te prostorijama bivšeg vrtića “Šlapice”, koji su preuređeni i prilagođeni za njihov boravak.
– Djeci na novim lokacijama neće ništa nedostajati, a svi ćemo zajedno iščekivati dovršetak projekta i povratak u novouređene i dograđene prostore – završila je Čičko.
Rok za završetak radova je 12 mjeseci, a gradit će se klasičnom gradnjom, sukladno primjeni Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja. Pavlinić je naglasio kako poduzeće MDK GRAĐEVINAR već sada radi na tri slična projekta u KZŽ te kako će se prilikom izvođenja radova, ispoštivati apsolutno sve odredbe ugovora u pogledu rokova i kvalitete izvođenja radova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter