“TIHI PROSVJED” NA SJEDNICI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Dvoje promatrača podiglo transparente kojima su izrazili nezadovoljstvo financijskim izvješćima zdravstvenih ustanova, koja su ipak prihvaćena, baš kao i treća izmjena županijskog proračuna

PRORAČUN MANJI ZA 22,2 MILIJUNA KUNA: “Smanjena je realizacija nekih kapitalnih projekata, ali ispoštovat ćemo sve rokove za njihov završetak”

Objavljeno: 07.11.2019. Jelena Jazbec

Po prvi puta, tijekom održavanja sjednice Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, održan je i “tihi prosvjed”. Dvoje članova udruge “Pravi prijatelj” Krapinsko – zagorske županije, koji redovito, kao promatrači, prisustvuju sjednicama Županijske skupštine, ovog su se puta pojavili s transparentima putem kojih su izrazili nezadovoljstvo podnošenjem financijskih izvješća zagorskih zdravstvenih ustanova.
“Bravo za ravnatelje gubitaše”, “Pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja”, “Bilo boljih kandidata” i “Magistar informacijskih znanosti je preobrazovan da bi radio u zagorskim bolnicama”, samo su neki od natpisa koje su podigli u vrijeme podnošenja izvješća. Predsjednica Vlasta Hubicki upozorila ih je da sjednu i “prestanu od sebe praviti budalu”, no, ovaj je dvojac nastavio držati transparente. Radi se o Tomislavu Mužaru, nezaposlenom magistru informacijskih znanosti, koji se, doznajemo, javljao na brojne županijske natječaje za posao, ali nije primljen ni u jednu školu niti drugu županijsku ustanovu ili instituciju, te Branki Leljak, zaposlenici Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koja je izrazila nezadovoljstvo poslovanjem bolnice u kojoj radi.
Ipak, ovaj mali “incident” nije spriječio županijske vijećnike da prihvate izvješća o radu i financijskom poslovanju sedam zdravstvenih ustanova, od koji su u prvih šest mjeseci ove godine, dvije poslovale s gubitkom – Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana (4,9 milijuna kuna) i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice (nešto više od milijun kuna). Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Dom zdravlja KZŽ, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Zavod za javno zdravstvo KZŽ i Ljekarna KZŽ su pak ostvarili višak prihoda nad rashodima.

Javna nabava

Između ostaloga, s 30 glasova za i tri suzdržana, na sjednici je prihvaćen i prijedlog treće izmjene županijskog proračuna, koji bez sredstava proračunskih korisnika iznosi 248.066.134,39 kuna, što je za 22.208.607,41 kuna ili 8,2 posto manje u odnosu na prethodni plan, koji je iznosio 270.274.741,80 kuna.
Sa sredstvima proračunskih korisnika, županijski proračun iznosi 741.964.797,27 kuna, što je za 2.002.886,81 kuna ili 0,3 posto manje u odnosu na prvobitni plan, koji je iznosio 743.967.684,08 kuna.
Korekcija je uglavnom posljedica smanjenja realizacije kapitalnih projekata – Poslovno – tehnološki inkubator KZŽ, Energetska obnova osnovnih škola, Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja KZŽ i dr. Naime, navedeni projekti jesu u provedbi, ali će se dio radova prenijeti u iduću godinu.
– U ovu treću izmjenu morali smo ići zbog dinamike provedbe projekata. Imamo velik broj projekata u provedbi, a djelomično smo kasnili s početkom zbog postupka javne nabave, s obzirom na to da smo prilikom postupaka javne nabave dobivali cijenu koja je 30-40 posto veća od procijenjene vrijednosti, na nekoliko objekata smo morali poništiti natječaj i krenuti u drugi postupak javne nabave, što se pokazalo dobrim, jer smo na tim drugim postupcima dobivali cijene koje su prihvatljive u nekakvih realnim okvirima. To znači da će županijski proračun koji je u drugom rebalansu bio 270 milijuna kuna, sada biti 248 milijuna kuna, a ta 22 milijuna kuna, zbog manje realizacije, će se prebaciti u proračun za 2020. godinu – pojasnio je župan Kolar, dodavši kako je mnogo važnije da su se Županiji povećala izvorna sredstva.
– To znači da imamo nova zapošljavanja na području naše županije, i to od drugog rebalansa, za oko 3,2 milijuna kuna, što je oko pet posto izvornih prihoda i sav taj novac usmjerili smo u obrazovanje, tako da ćemo do kraja godine imati još jedan investicijski ciklus u našim školama. Dakle, tu se vidi da mi oko 45 posto našeg proračuna, u skladu s našim obećanjem, ulažemo u obrazovanje – istaknuo je župan.

Kišni period

Što se tiče radova koji kasne, radi se o energetskoj obnovi osnovnih škola u Đurmancu i Kumrovcu, zbog kišnog perioda u srpnju, dok dinamika radova na energetskoj obnovi škole u Gornjoj Stubici ide prema planu. Također, tu su i radovi na Poduzetničkom inkubatoru koji se gradi u Krapini, gdje je realizacija također manja za 5,2 milijuna kuna, no, dovršetak radova predviđen je do 20. veljače 2020., što znači da će se spomenutih 5,2 milijuna kuna prebaciti u siječanj i veljaču iduće godine. Izvođač radova za energetsku obnovu osnovne i srednje škole u Konjščini će se sutra uvesti u posao, pa realizacije nema u ovoj godini, jer se zbog postupka javne nabave kasnilo, a za energetsku obnovu Srednje škole Bedekovčina će ugovor tek biti potpisan za dva tjedna.
– Ono što je važno, jest da ugovor koji mi imamo s Ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izlazi u rujnu 2020. i mi ćemo ispoštovati te rokove i svi objekti koje smo planirali energetski obnoviti, će biti obnovljeni u roku i sve će sredstva biti potrošena. No, za nas je najvažnije da će sva izvorna sredstva za sve projekte koje smo planirali, biti realizirana do kraja godine – najavio je župan Kolar.
Na početku sjednice održan je aktualni sat, a vijećnici su prihvatili i Prijedlog procjene rizika od velikih nesreća za područje KZŽ, Prijedlog programa usluga poslovne podrške poduzetnicima KZŽ, Prijedlog programa rada Županijskog savjeta mladih za 2020. godinu i Prijedlog plana djelovanja KZŽ u području prirodnih nepogoda za 2020. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba