Uz Dan neovisnosti, sutra se obilježava i Dan branitelja KZŽ, a tim je povodom u Krapini održan prigodni program

“Prisjećamo se 8. listopada 1991., kada su pripadnici 103. brigade krenuli u Karlovac u prevelikim uniformama i tenisicama, ali hrabrog srca”

Objavljeno: 07.10.2019. Jožica Miklaužić

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske i Dana branitelja Krapinsko – zagorske županije, u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini održan je prijem za braniteljske udruge koje djeluju na području županije. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar tom je prilikom naglasio kako trebamo biti zahvalni i isticati doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu, počevši od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana do 11,5 tisuća zagorskih branitelja koji su bili u svim vojnim i policijskim postrojbama na svim ratištima na području Republike Hrvatske. Dodao je i kako na području KZŽ djeluje preko 20 braniteljskih udruga.
Darko Kucelj, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Krapina, objasnio je zašto su zagorski branitelji za svoj dan odabrali baš 8. listopada.
– Tog su dana pripadnici 103. brigade krenuli na ratište u Karlovac u uniformama istočne Njemačke, tri broja prevelikim i u tenisicama, ali hrabrog srca. U Karlovcu je tada bila najveća organizacija JNA, a Zagorci su bili prva jedinica u obrani Karlovca. Moramo biti ponosni na naše Zagorce koji su se uvijek odazvali pozivu, iako nisu branili Hrvatsko zagorje i danas, nažalost, njihova uloga u Domovinskom ratu nije dovoljno naglašena – rekao je Kucelj.

Slabo naoružani

Prijemu je prisustvovao i Stjepan Pavliša, predsjednik podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ.
– Na jučerašnji dan 1991. godine više od pet tisuća Zagoraca je bilo mobilizirano i dignuta je kompletna 103. brigada, koju je formiralo preko tri i pol tisuće Zagoraca, a tek svaki peti vojnik je imao pušku, dok je svaki treći imao kakvu – takvu vojnu odoru. Pa iako smo bili jako slabo naoružani, uz snagu duha i snagu zajedništva te strategiju manevra koja je odigrala ključnu ulogu u Domovinskom ratu, uspjeli smo – naglasio je Pavliša.
Načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Darko Car rekao je kako je policija u to vrijeme bila jedina organizirana skupina koja je počela braniti Hrvatsku, a u svemu tome sudjelovali su i zagorski policajci te je šestero njih u Domovinskom ratu i izgubilo život. Bojnik Željko Herceg, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade “Tigrovi“ KZŽ, je pak istaknuo kako je, kada je donesena odluka o neovisnosti, napokon dobivena potvrda da je JNA bila agresor.
Obilježavanje je nastavljeno na krapinskom gradskom groblju, gdje je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa, odana počast svim poginulim i umrlim braniteljima KZŽ. Učinile su to delegacije KZŽ, Grada Krapine, Ministarstva unutarnjih poslova, Vatrogasne zajednice KZŽ, braniteljskih udruga, Ureda državne uprave KZŽ te zagorskih općina i gradova.
Prisustvovao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.
– To je svakako jedan od najznačajnijih praznika za svaku državu koja razmišlja i koja želi biti drugačija. Uz žrtvu svih branitelja, mislim da je vrijeme da se i u Hrvatskoj sada neke stvari malo drugačije promišljaju i da se malo drugačije promišlja jedan održivi razvoj – naglasio je Hajdaš Dončić.

Spomenik u Krapini

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Žarko Miholić čestitao je Dan neovisnosti svim žiteljima KZŽ, a posebno hrvatskim braniteljima te obiteljima poginulih.
– U današnje vrijeme je vrlo važno da se međusobno uvažavamo svi oni koji smo dali doprinos i obol stvaranju Hrvatske države, da uvažavamo isto tako i naše različitosti, ali i da svi zajedno budemo na tragu onoga što nas je učio stvaratelj i otac naše države Franjo Tuđman. Svima želim bolju i ljepšu Hrvatsku, u kojoj će svi oni naći svoj san kojeg smo mi stvarali i sanjali od ’90. godine nadalje – rekao je Miholić.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović osvrnuo se pak na gradnju spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu s područja KZŽ, koja je u tijeku u Krapini.
– Rok za realizaciju projekta je druga polovica sljedeće godine, a spomenik će biti postavljen u Perivoju Janka Draškovića. Tako ćemo u srcu našeg Hrvatskog zagorja dobiti spomenik svim poginulim Zagorcima Domovinskog rata – rekao je gradonačelnik Gregurović.
Na obilježavanju je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Prisjećamo se isto tako svih ljudi koji su u tom vremenu stvarali hrvatsku državu, prije svega našeg utemeljitelja, Zagorca Franju Tuđmana, ali i svih hrvatskih branitelja, a s posebnom empatijom gledamo na naše zagorske branitelje koji su na jedan poseban način sudjelovali u Domovinskom ratu, iako Hrvatsko zagorje i Krapinsko – zagorska županija nikada nisu bili izravno ugroženi – zaključio je Tušek.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba