U Kumrovcu, “najpoznatijem selu na svijetu”, otvorena dvodnevna konferencija “Nova europska ruralna područja: Inovativne lokalne razvojne strategije i povijesna sela“, na kojoj sudjeluju predstavnici osam zemalja

“Ideja je povezati male europske općine i sela te promišljati o ruralnom razvoju vezanom uz kulturnu baštinu, turizam i inovacije”

Objavljeno: 26.09.2019. ivanabelosevic

U Kumrovcu je otvorena dvodnevna konferencija na temu “Nova europska ruralna područja: Inovativne lokalne razvojne strategije i povijesna sela“. Radi se o trećem međunarodnom događaju projekta “#EuSAVE – Europska građanska akcija za pametna povijesna sela“. Uz predstavnike Hrvatske, konferenciji prisustvuju gradonačelnici, načelnici i predstavnici općina i gradova te nevladinih organizacija iz čak osam zemalja – Španjolske, Portugala, Italije, Belgije, Latvije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Povijesna sela

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt rekao nam je kako njegova općina sudjeluje u projektu preko zajedničke Lokalne akcijske grupe “Zagorje – Sutla”.
– Dali smo potporu ovom događanju i izravno smo uključeni kao povijesno mjesto, Etno muzej Kumrovec, i tu je ta glavna poveznica u projektu. Sada se nalazimo treći put, do sad smo bili u Španjolskoj i Italiji, tako da ćemo u dvije godine zaokružiti krug druženja i edukacija, te upoznavanja povijesnih mjesta svih osam zemalja koje su uključene u projekt. Europa je projekt prepoznala kao vrijedan sufinanciranja i vjerujem da ćemo ga opravdati. Nadam se da će gosti biti zadovoljni boravkom u Kumrovcu i Zagorju općenito – naglasio je Šplajt.
Voditeljica LAG-a “Zagorje – Sutla” Tajana Broz kazala je kako je ideja projekta povezati male općine i sela u Europi iz ruralnih područja i promišljati o ruralnom razvoju, vezanom uz kulturnu baštinu, razvoj turizma, ali i inovacijama koje se mogu u taj razvoj unijeti.
Predsjednica LAG-a “Zagorje – Sutla” i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek podsjetila je kako je u LAG uključeno 11 jedinica lokalne samouprave.
– Pokrivamo područje od 439 četvornih kilometara, imamo 44 tisuće stanovnika i djelujemo u sklopu 188 naselja. Fokusiramo se na pomoć poljoprivrednicima, savjetodavne usluge, pomoć nezaposlenim ženama i mladima te volonterizam. Prijavljujemo se na raznorazne projekte, a u sklopu jednog danas smo se sreli na ovoj dvodnevnoj konferenciji – istaknula je Đurek.

Sudionici konferencije

Konferenciji prisustvuju Roberto Casaluci, gradonačelnik grada Castrigniano dei Greci, Ivan Stomeo, gradonačelnik grada Melpignano iz Italije, Zvonko Pekevski, načelnik općine Berovo iz Makedonije, Luis Costa, zamjenik predsjednika općine Marvao iz Portugala, Hristo Hristov, načelnik općine Bolyarovo iz Bugarske i njegova zamjenica Nina Terzieva te Artjoms Gekišs, izvršni direktor općine Dagda iz Latvije.
Tijekom boravka u Zagorju, međunarodni gosti posjetit će Muzej “Staro selo”, spomenik Lijepoj Našoj, Dvorac Miljanu, Dvorac Veliki Tabor te manifestaciju “Branje grojzdja”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba