U Mariji Bistrici predstavljen hvalevrijedan projekt Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja

“PUT PO HRVATSKOJ U 90 DANA”: Kuhari s invaliditetom koji su tri mjeseca putovali po Hrvatskoj i pripremali tradicionalna jela, sada stigli i u Zagorje

Objavljeno: 05.09.2019. ivanabelosevic

Povodom završetka projekta “Put po Hrvatskoj u 90 dana”, Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO), u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici održan je svečani ručak kojeg su pripremale osobe s invaliditetom, uz pomoć i mentorstvo chefa Marka Futivića i Vedrana Habela.

Samostalan život

UNUO je osnovan 2009. godine, s ciljem okupljanja osoba s invaliditetom. Misija udruge je edukacija osoba s invaliditetom u ugostiteljskom smjeru te zapošljavanje i osposobljavanje za samostalan život. Projektom “Put po Hrvatskoj u 90 dana”, Udruga želi ojačati konkurentnost ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu, kroz osnaživanje socijalnog poduzetništva. U sklopu projekta, članovi udruge u 90 dana posjetili su više hrvatskih županija, gdje su pripremali tradicionalna hrvatska jela.
Vedran Habel, kuhar te osnivač i predsjednik Udruge, kaže kako je cilj osobama s invaliditetom dati znanje, istovremeno osluškujući poslodavce, koji im mogu otkriti što tržište želi i zahtijeva.
– Kad smo krenuli u projekt, uključili smo i djecu, kroz kuharske radionice, pripremanje stola i serviranje, te smo ih tako već u startu upućivali u kojem bi smjeru njihov životni put mogao ići. Ugostiteljstvo je trenutno jedini sektor u Republici Hrvatskoj koji po nama ima perspektivu rasta, ali za razliku od drugih sektora, osim rasta, ima i perspektivu zapošljavanja svih tih osoba. Tu nisu samo djeca iz Zagreba i okolice, nego djeca iz Vukovara, Istre i otoka. Projekt je bio apliciran i nije prošao, ali sam ipak odlučio da ćemo krenuti s njime. Išli smo korak po korak, cilj je da poslodavcima pokažemo da su oni radno sposobni i spremni za tržište rada. Oni znaju što je novac, kako zarađivati, znaju da moraju doći na posao uredni, obrijani, znaju kako se ponašati kad negdje dođu. Krajnji cilj projekta je nekakav obrazovni centar, koji bi tim ljudima dao smisao cijele te priče i smisao života – istaknuo je Habel.
Direktor hotela Ilija Andabak pojasnio je kako je Bluesun jedan od partnera projekta.
– Polaznici su prošli više županija u Hrvatskoj i u njima prezentirali pripremu hrane. Projektom se pokazalo da su osobe s invaliditetom sposobne raditi i nadam se da ćemo senzibilizirati javnost i prezentirati im potencijal ovih ljudi, kako bi u budućnosti mogli više percipirati u ugostiteljstvu. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu i želim ovim mladim ljudima puno uspjeha – naglasio je Andabak.
Na prezentaciji projekta bili su i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek te načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Zamjenica župana rekla je kako je Krapinsko – zagorska županija vrlo osjetljiva po pitanju osoba s invaliditetom, prvenstveno što se tiče djece, edukacije i uključivanja u redovne sustave.

– Projekt “Put po Hrvatskoj u 90 dana“ je odličan i dakako dobrodošao. Udruga nastavnika ugostiteljskog obrazovanja je zajedno s osobama s invaliditetom putovala po Hrvatskoj, te su u svim županijama u suradnji s vrsnim kuharima i ugostiteljima nastojali naučiti i educirati se o delicijama koje se pripremaju u tom kraju, a s druge strane sigurno i pokazati kako u ugostiteljstvu i turizmu mogu raditi osobe s invaliditetom. Sigurno imaju sposobnosti koje su dobrodošle u ovom području i ovim deficitarnim zanimanjima – pojasnila je Petek.

Keksi Hookie

Zanimljiva je i činjenica da članovi udruge, kako bi si osigurali određeni prihod, izrađuju i zdrave kekse Hookie, napravljene od najkvalitetnijeg brašna i prirodnih zaslađivača te raznovrsnih sjemenki. Svaka vrećica keksa unikat je, s potpisom osobe koja ga je izradila.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba