Sveti Križ Začretje od Instituta za javne financije dobio nisku ocjenu dva za transparentnost proračuna, a načelnik ističe kako su za sve krivi – tehnički problemi

“Žalosti nas što nije uzeto u obzir da zbog hakerskog napada trenutno koristimo privremenu općinsku stranicu”

Objavljeno: 04.07.2019. zagorjeinternational

U Zagrebu su u srijedu predstavljeni godišnji rezultati istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna, prema kojima su hrvatske jedinice lokalne i regionalne samouprave ocijenjene ocjenama od nula do pet, ovisno o tome koliko su traženih dokumenata ključnih za transparentnost proračuna objavile na svojim mrežnim stranicama. Sveti Križ Začretje našao se tako pri dnu ljestvice zagorskih općina i gradova, s ocjenom dva, a načelnik Marko Kos ističe kako je to neprihvatljivo, zbog čega se i oglasio priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti.

Prije sjednice

– Navedeno je da su u obzir uzeti dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenoga 2018. do ožujka 2019. godine i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Općina Sveti Križ Začretje je proračun za 2019. godinu donijela 12. studenoga 2018. godine. Prije održavanja sjednice, s ciljem provedbe javnog savjetovanja, objavili smo prijedlog proračuna. Stoga je netočna tvrdnja da isti nije objavljen. Također, po donošenju proračuna, objavili smo istog, kao i vodič za građane. Nažalost, zbog problema vezanih uz samo funkcioniranje naše internetske stranice, s kojima se borimo još od prosinca 2018. godine, a radi se o detektiranom hakerskom napadu koji je “rušio” stranicu, bili smo prisiljeni pristupiti izradi nove internetske stranice. No, do njezine uspostave, u funkciji je privremena web stranica, što je i jasno navedeno na istoj – stoji u priopćenju.

Visoke ocjene

– Općina Sveti Križ Začretje je do sada uvijek dobivala visoke ocjene vezano uz transparentnost proračuna te smo jedna od prvih koja je ocijenjena odličnom ocjenom. Svjesni zakonskih obaveza, ali i s ciljem informiranja građana o proračunskim sredstvima i namjenama za koja se ista troše, na internetskoj stranici objavljivali smo sve važne dokumente. Sukladno iznesenom, iznimno nas žalosti što prilikom provođenja istraživanja nije uzeto u obzir ili je Institut za javne financije možda previdio da se radi o privremenoj stranici – zaključuje načelnik Kos, te dodaje kako su priopćenje poslali i na e-mail adresu Instituta.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba