Župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek održali sastanak s dječjim (grado)načelnicima

Dječji proračun za ovu godinu iznosi 124,2 milijuna kuna, od čega se 84,5 milijuna izdvaja za područje obrazovanja

Objavljeno: 19.06.2019. IB

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, u utorak su održali sastanak s dječjim gradonačelnicima/ama i načelnicima/ama.
Na sastanku, koji je održan pod motom “Razvijajmo prijateljstvo i suradnju”, župan Željko Kolar predstavio je dječji proračun za 2019. godinu. Riječ je o izdvojenom dijelu županijskog proračuna koji prikazuje sredstva koja Županija osigurava za ostvarivanje prava djeteta, odnosno sredstva koja su u najširem smislu namijenjena djeci.

Energetska obnova

– Ukupna vrijednost dječjeg proračuna Krapinsko – zagorske županije za 2019. godinu iznosi oko 124,2 milijuna kuna, što u odnosu na ukupan iznos proračuna od 268,8 mil. kn iznosi značajan udio, odnosno 46,2 posto. Najveći dio dječjeg proračuna odnosi se na područje obrazovanja (84,5 milijuna kuna), zatim slijedi područje energetske obnove škola (11,7 milijuna kuna), zdravstva (3 milijuna kuna), socijalne skrbi (700.000 kuna), kulture (275.000 kuna). Posebno bih izdvojio stavku koja se tiče ulaganja u energetsku obnovu škola. Naime, Krapinsko – zagorska županija ide uvijek u korak s vremenom, a imperativ je okretanje prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Samo od 2013. godine do danas u projekte izgradnje, obnove zgrada i rekonstrukcije – škola, domova zdravlja, zgrada javne uprave i slično, Krapinsko-zagorska županija uložila je preko 50 milijuna kuna na ukupno 33 objekta, a još šest objekata u vrijednosti  40 milijuna kuna realizirat će se u razdoblju do 2020. godine –  rekao je Kolar.

Osim Dječjeg proračuna, predstavljen je i koncept Participativnog Dječjeg proračuna za 2020. godinu, koji podrazumijeva uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece u cilju povećanja dječje uključenosti u donošenje odluka kroz aktivno sudjelovanje djece u kreiranju i provedbi proračuna. Na taj bi se način kroz razvoj suradnje i dijaloga direktno zadovoljile potrebe djece u zajednici. Dogovoreno je da će od sljedeće godine jedan dio Dječjeg proračuna biti otvoren za dječje prijedloge. Putem Javnog poziva omogućit će se djeci da predlažu svoje projekte, a oni koji će biti vrednovani kao prioritetni  uvrstit će se u Dječji proračun za 2020. godinu. Dogovoren je ponovni sastanak na jesen kada bi se model, sam javni poziv te kriteriji odabira  detaljnije utvrdili.

Osnivanje dječjih vijeća

Također, na sastanku je prepoznata potreba da se dječja gradska i općinska vijeća kao i njihovi gradonačelnici/ce i načelnici/ce osnuju u većini jedinica lokalne samouprave kako bi se i tako povećala njihova uključenost u sve sfere lokalne zajednice.
Sastanak je održan u Osnovnoj školi Bedekovčina, a na njemu su nazočili dječja vijećnica Bedekovčine Marta Mutak, zamjenik dječje načelnice Konjščine Martin Vlahek, kumrovečki dječji načelnik Fran Županić, dječja načelnica Marije Bistrice Sandrin Kušić, tuheljska dječja vijećnica Mihaela Medvedec, dječji načelnik u Zagorskim Selima Marko Zgorelec i krapinska dječja gradonačelnica Maša Margarin.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba