Na sjednici Županijske skupštine, općinama Marija Bistrica i Veliko Trgovišće izglasana suglasnost za dobivanje statusa grada, a raspravljalo se i o turističkom promo spotu KZŽ i činjenici da u njemu nema Velikog Trgovišća

ŽUPAN KOLAR: Tuđmanovu rodnu kuću nismo uvrstili jer tamo ne možete doći, kupiti kartu i razgledati. GRADONAČELNIK KRAPINE GREGUROVIĆ: To je smiješno

Objavljeno: 05.06.2019. zagorjeinternational

Na 14. sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, održanoj u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, bilo je 29 vijećnika, a sjednica je započela održavanjem aktualnog sata, na kojem se raspravljalo o dvama aktualnim pitanjima.
Jedno od pitanja postavio je Mišo Grilec (HDZ), a ticalo se zbrinjavanja smeća na području županije, odnosno, zanimalo ga je kamo će se ono odvoziti ukoliko građani svojim prosvjedima zabrane izgradnju Piškornice. Župan Kolar u svom je odgovoru naglasio kako je to idealno pitanje za Ministarstvo zaštite okoliša, zbog toga što je ministar bivše Vlade zakočio projekt Piškornice.

– Nismo se dobro pripremili, da ostala odlagališta otpada pripremimo za eventualno zbrinjavanje jer nije baš pametno donesena odluka ministra da se zatvore odlagališta u Bedekovčini i Zaboku, a da prije toga mi ne osiguramo uvjete da bi eventualno Gorjak mogao primiti taj otpad. Mi smo prije više od dvije godine upozorili Ministarstvo da Županija neće moći biti nositelj tog projekta jer nećemo mi moći povlačiti sredstva, nego isključivo osnivači. Pripremili smo natječaje za sanaciju i Medvedovog jarka, Gorjaka i Tugonice, međutim, Ministarstvo je sve to zaustavilo. Za sada je jedino Klanjec koji bi mogao primiti otpad s drugih područja, Piškornica ima otpor u lokalnom stanovništvu, a to je prije svega zato jer nije zaživio europski projekt koji je kompletno pripremljen i čeka se samo odluka ministra da se krene u realizaciju – obrazložio je župan Kolar.
Drugo pitanje postavljeno od strane HDZ-ovog vijećnika Daniela Vnuka ticalo se sudskog spora Željka Vincelja, te ima li novosti po tom pitanju, a odgovor je u ime župana dala pravnica Liljana Malogorski.

Sudski spor

– U tom je sporu donesena prvostupanjska presuda, na koju je uložene žalba, tako da do pravomoćne odluke još nije došlo, spor ide dalje, a sljedeće ročište predviđeno je za srpanj – odgovorila je Malogorski.
Jedna od važnijih točaka sjednice svakako je bilo davanje suglasnosti općinama Marija Bistrica i Veliko Trgovišće za dobivanje statusa grada, a ta je odluka donesena jednoglasno. Tom prilikom članovima skupštine se obratio načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički.

– Sama ideja i projekt traje već godinu i pol dana unatrag, izradili smo jednu ozbiljnu studiju preko Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, a Marija Bistrica, kao hrvatsko nacionalno svetište, uz sve svoje povijesne i kulturne značajke, zaslužuje da dobije status grada. Dobili smo i podršku od nadbiskupije, a napomenuo bih kako nas promjena statusa neće dodatno financijski ili administrativno opteretiti ili otežati rad jedinica lokalne samouprave, dok bi s druge strane status grada uistinu donio jedan novi razvoj, kako na turističkom dijelu, tako i na ovom vjerskom i kulturnom, kao i stvaranju novih gospodarskih vrijednosti – rekao je načelnik Milički.
U raspravi se za riječ javio vijećnik Dražen Čvek (HSS).

– Sustav lokalne samouprave u Hrvatskoj je loš, on je preglomazan i generira veliki broj neproduktivnih radnih mjesta i tu će u budućnosti biti prostora za poboljšanja. Smatram da su ove dvije jedinice lokalne samouprave koje su povele inicijativu promjene statusa, napravile dobar potez – kazao je Čvek.
Prema riječima predsjednice Županijske skupštine Vlaste Hubicki, Županijska skupština nema zakonske ovlasti za davanje mišljenja kod promjene statusa općine u status grada, ali isto tako nema ni zapreke da podrži odluke općinskih vijeća o pokretanju postupka za promjene statusa, jer radi se o lokalnim jedinicama u sastavu Krapinsko- zagorske županije.
Prisutnima se obratio i načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.

Izrada suvenira

– Naši temeljni razlozi za pokretanje inicijative promjene statusa općine u grad kreću od povijesnih značajki i rođenja prvog hrvatskog predsjednika na području naše općine, a isto tako i prometne povezanosti, koja će nakon modernizacije pruge biti još bolja – objasnio je načelnik Greblički te dodao kako su sa županom Kolarom dogovorili izradu suvenira koji bi dijelili svim posjetiteljima Velikog Trgovišća.

Podršku općinama u promjeni statusa, u ime izvršne vlasti, dao je i župan Kolar.

– Marija Bistrica kao najveće marijansko svetište u Hrvatskoj ima posebno mjesto u srcu mnogih hodočasnika, a kojih godišnje dođe i do milijun i to je ključni poticaj da joj damo apsolutnu podršku, a što se tiče Velikog Trgovišća, predložio sam da zajedno napravimo jedan suvenir koji bi posjetitelji mogli ponijeti sa sobom kao uspomenu na Franju Tuđmana, a trebalo bi razmisliti i o tome da se i njegova rodna kuća stavi pod ingerenciju Muzeja Hrvatskog zagorja, kako bi mogla imati svoje radno vrijeme, zaposlenike i na taj način bi se broj turista povećao, a to je isto tako jedini razlog zašto rodnu kuću Franje Tuđmana nismo uvrstili u promocijski spot KZŽ, jer tamo ne možete doći bilo kada, kupiti kartu i razgledati – pojasnio je župan Kolar.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović nadovezao se na izjavu župana Kolara te rekao kako nikada do sada nigdje nije komentirao sadržaj promo filma, ali da je ovaj odgovor župana naprosto smiješan.

Vezano za prijedlog da se rodna kuća povjeri Muzejima Hrvatskog zagorja, javio se HDZ–ov vijećnik Daniel Vnuk, koji je rekao kako je HDZ sam financirao obnovu rodne kuće i spomen kuće Franje Tuđmana, te je zanimljivo kako sada Županija predlaže da se to prebaci njima na upravljanje, na što je župan Kolar odgovorio kako Muzejima Hrvatskog zagorja upravlja država, a ne Županija, kako je on samo dao prijedlog, te da ni u jednom trenutku nije rekao kako bi županija trebala imati bilo kakav utjecaj na to. (Jožica Miklaužić)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba