MEGA INVESTICIJA U JAKOVLJU: Austrijska aeronautička tvrtka FACC već ove godine započet će izgradnju tvornice vrijedne 33 milijuna eura, u kojoj se očekuje otvaranje 600 novih radnih mjesta

TAKO SE PRIVLAČE INVESTITORI: U maloj zagrebačkoj općini proizvodit će se dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove

Objavljeno: 04.06.2019. ivanabelosevic

U Poduzetničkoj zoni u općini Jakovlje austrijska aeronautička tvrtka FACC odlučila je izgraditi svoju tvornicu, pa će tako jedna mala općina koja se nalazi u Zagrebačkoj županiji i ima oko 3900 stanovnika, postati pogon proizvodnje dijelova za velike avio kompanije, poput Boeinga i Airbusa. Riječ je o mega projektu za generacije pred nama, koji će zasigurno pridonijeti razvoju ne samo općine Jakovlje, nego i cijele Hrvatske.
Vrijednost investicije je 33 milijuna eura, a zahvaljujući tom projektu, očekuje se otvaranje 600 novih radnih mjesta. Početak gradnje planira se još ove godine.

– Prema izvješću investitora, u traženju lokacije za novi 14. pogon tvrtke FACC, pregledane su brojne lokacije u susjednim zemljama, ali je odabir pao na Hrvatsku i na općinu Jakovlje. Sve je započelo s dostavom podataka o Poduzetničkoj zoni Ministarstvu gospodarstva. U proteklih četiri – pet mjeseci uslijedili su brojni sastanci te prezentacije Poduzetničke zone velikom broju potencijalnih investitora. Rezultat svega je odluka tvrtke FACC o kupnji zemljišta u poslovnoj zoni Sjever 2 i izgradnji tvornice. Od velike je važnosti da smo takvom investitoru mogli ponuditi sve uvjete da bi proizvodnja u Hrvatskoj mogla krenuti prema njihovim planovima. Sada slijedi ishođenje svih potrebnih dozvola kako bi gradnja započela prema planu te koordinacija svih nadležnih javnopravnih tijela – rekla nam je načelnica Jakovlja Sanja Borovec.

Strukovna škola

– Realizacijom projekta, na području općine Jakovlje proizvodit će se dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i njihove motore i to za Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls Royce i druge. To je projekt koji će osigurati zapošljavanje 600 radnika i to već u prvoj fazi, početkom 2021. godine, kada će na dijelu poslovne zone Sjever 2 do kraja 2020. biti izgrađen suvremeni pogon veličine 12.000 metara kvadratnih, a u drugoj fazi izgradit će se još jedan proizvodni pogon veličine 9000 metara kvadratnih. Sretni smo što se ovom projektu priklonilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja tako što će mijenjati kurikulume strukovnih škola kako bi se prilagodile potrebama tvornice i stvorile novu radnu snagu za ubuduće. Projekt je prezentiran u Vladi Republike Hrvatske te smo za njegovu realizaciju dobili podršku Vlade i Ministarstva gospodarstva. Izuzetno smo ponosni što smo zajedno s Ministarstvom gospodarstva privukli ovako značajnog investitora i što će Republika Hrvatska biti poznata diljem Europe, a i svijeta po proizvodnji dijelova za ovako velike avio kompanije. Ponosni smo i na činjenicu da ćemo našim mještanima, a i mještanima okolnih općina i gradova, osigurati radna mjesta, bolju egzistenciju za život i potaknuti daljnji gospodarski razvoj općine Jakovlje – ističe načelnica.

Dodajmo, da je austrijska tvrtka FACC AG u većinskom vlasništvu kineske državne kompanije AVIC. Tvrtka sa sjedištem u Austriji specijalizirana je za projektiranje i proizvodnju komponenti i sustava za zrakoplove. Ima više od 3400 zaposlenih, koji rade na 13 lokacija u svijetu. U 2018./2019. godini je ostvarila 782 milijuna eura prihoda, što je porast od 4,5 posto u odnosu na prošlu financijsku godinu

Značajni projekti

Načelnica se pohvalila i drugim projektima značajnima za razvoj općine Jakovlje.
– U kratkom razdoblju obnašanja naše dužnosti možemo izdvojiti niz kapitalnih projekta koji su doprinijeli poboljšanju standarda svih stanovnika općine. Modernizirali smo sustav javne rasvjete na cijelom području općine i prva smo općina na području Zagrebačke županije koja je zamijenila 100 posto postojećeg sustava javne rasvjete. Zatim smo izgradili i uredili plato u sklopu postojeće zgrade koju koristi Nogometni klub “Dinamo“ Jakovlje, proširili smo dječji vrtić i tako osigurali prostor za upis još jedne vrtićke grupe, te izgradili i opremili dječje igralište u sklopu Dječjeg vrtića “Bambi“. Osigurana su i sredstva za provedbu projekta za besplatan Wi Fi pristup za građane u javnim prostorima, za nabavu spremnika i kontejnera za reciklabilni otpad, za provedbu projekta energetske obnove zgrade koju koristi NK Dinamo Jakovlje, za izgradnju reciklažnog dvorišta u Kraljevom Vrhu, za koji su radovi u tijeku te za izgradnju nerazvrstanih općinskih prometnica. Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda za naselje Kraljev Vrh, asfaltiranje dviju nerazvrstanih prometnica, kao i izgradnja reciklažnog dvorišta – kaže načelnica.
U pripremi je i niz drugih projekata.
– S upravnim odjelom za prosvjetu Zagrebačke županije dogovaramo izradu projektne dokumentacije za proširenje Osnovne škole Jakovlje, čime bi se izgradila blagovaona i učionica za produženi boravak te rekonstrukciju školskog igrališta u Igrišću. Vezano uz Aglomeraciju Jakovlje, u izradi je Studija izvodljivosti. Do kraja ove godine planira se provesti javna nabava i odabir projektanata, izrada idejnih projekata s pribavljanjem posebnih uvjeta javnopravnih tijela i ishođenje lokacijske dozvole te će započeti izrada glavnih projekata – zaključuje načelnica Borovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba