U Humu na Sutli održana radionica “Pravo na pristup informacijama“

BROJ ZAHTJEVA GRAĐANA RASTE IZ GODINE U GODINU: “Područja koja se izdvajaju, su dodjele financijskih potpora, te informacije iz područja gradnje i radnih odnosa”

Objavljeno: 18.05.2019. IB

U četvrtak je u Humu na Sutli, u organizaciji Antikorupcijskog povjerenstva Krapinsko -zagorske županije, a u suradnji sa Savjetom mladih KZŽ i Savjetom mladih općine Hum na Sutli, održana radionica “Pravo na pristup informacijama“.

Nakon uvodnog osvrta predsjednika Antikorupcijskog povjerenstva Stjepana Ranogajca, s primjenom Zakona o pravu na pristup informacija i dosadašnjim iskustvima na području KZŽ, prisutne je upoznala županijska službenica Dubravka Sinković.

Zakonske odredbe

– Evidentno je da građani traže podatke i informacije iz različitih područja, te da broj zahtjeva iz godine u godinu raste. Područja koja se izdvajaju, su dodjele financijskih potpora fizičkim i pravnim osobama, informacije iz područja gradnje, radnih odnosa i slično – rekla je Sinković.

O važnosti i značaju prava na pristup informacijama, govorio je Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske Zoran Pičuljan, o zakonskim okvirima i metodologiji primjene zakonskih odredbi u praksi, voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama Dubravka Bevandić, a o sistemima praćenja primjene zakonskih odredbi kojima se utvrđuje primjena prava na pristup informacijama, Jagoda Botički.

Još uvijek nepoznato

Sudionici radionice upoznati su i s postupcima u slučajevima zloporabe prava na pristup informacijama. U konačnici je zaključeno da se radi o značajnom demokratskom pravu, čija se primjena posebno potiče i striktnom primjenom zakonske regulative Europske unije o ovoj problematici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba