Uoči sutrašnje proslave Dana grada Pregrade, razgovarali smo s gradonačelnikom Markom Vešligajem

“Trenutno na području infrastrukture imamo ugovorene projekte vrijedne oko 10 milijuna kuna, plus još 6,5 milijuna kuna za projekte u kojima smo partneri”

Objavljeno: 27.04.2019. Jelena Jazbec

Tradicionalno na Bijelu nedjelju, grad Pregrada slavi svoj Dan, a tim povodom razgovarali smo s gradonačelnikom Marko Vešligajem, koji nam je govorio o projektima koji su obilježili proteklih godinu dana, ali i o planovima za budući razvoj grada, koji se ističe kao jedan od uspješnijih u povlačenju europskih sredstava.

Koji su projekti obilježili proteklih godinu dana?

Prošlu godinu obilježile su brojne investicije. Asfaltirana je makadamska dionica ceste Petrovina – Menjački u duljini od 1,4 kilometara, koja spaja dva naselja u Pregradi, Vrhe Pregradske i Cigrovec. Projekt je to ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a rekonstrukcijom ove ceste stanovnicima smo pružili temeljne usluge koje treba imati svako ruralno područje, bolju prometnu povezanost i lakše prometovanje. Također, izgradili smo reciklažno dvorište u vrijednosti 1,75 milijuna kuna, koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda s čak 85 posto, odnosno 1,48 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dobiven je iznos od 183.671,36 kuna, dok smo preostali iznos pokrili iz vlastitih proračunskih sredstava.

Možemo reći kako je Grad Pregrada jedan od uspješnijih u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Novac iz europskih fondova jako puno znači za naš proračun. Zahvaljujući tom novcu, gradski proračun je utrostručen, čime je napravljen jedan pozitivan iskorak. Trenutno je, što se tiče same infrastrukture, ugovoreno oko 10 milijuna kuna vrijednih projekata i još nekih 6,5 milijuna kuna gdje smo partneri, a koje provodimo iz fondova EU. Uz već spomenutu izgradnju reciklažnog dvorišta i rekonstrukciju nerazvrstane ceste Petrovina – Menjački, bespovratna sredstva ostvarili smo i za projekte koji će se realizirati ove godine – energetsku obnovu upravne zgrade Grada Pregrade i društvenog doma koji koriste udruge, energetsku obnovu zgrade NK Pregrada te zgrade Zemljišno – knjižnog odjela, uređenje šumske ceste i uređenje Poduzetničke zone, ali i za tzv. “soft” projekte – “Mladi u centru”, “Volunteering cities”, Informiranje javnosti o važnosti gospodarenja otpadom te Partnerstvo za socijalnu i solidarnu ekonomiju, a partneri smo i Dječjem vrtiću “Naša radost” u projektu “Ti i ja zajedno”, koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU fondova u iznosu od dva milijuna kuna.

Spomenuli ste projekt uređenja Poduzetničke zone. Što će se konkretno raditi? 

Radi se o projektu unaprjeđenja prometne i komunalne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni grada Pregrade, koji obuhvaća izgradnju nogostupa kao sastavnog dijela ceste u zoni, izgradnju javne rasvjete te zelene infrastrukture – zaštitnog drvoreda, ukupne vrijednosti 2,1 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva EU fondova u iznosu 1,76 milijuna kuna.

A šumska cesta? 

Radi se o uređenju šumske ceste koja spaja Sopot i Vinagoru, za što su u stopostotnom iznosu dobivena sredstva iz EU fondova. Za naše najmlađe sprema se pak potpuna rekonstrukcija dječjeg igrališta u Pregradi – Kunaparka, koja uključuje nove staze, više zelenila i nove sprave za djecu svih uzrasta.

Važno je spomenuti i da je započela obnova kino dvorane. 

 Tako je. Završila je prva faza koja je uključivala obnovu krovišta, a trenutno se izrađuje idejno rješenje za uređenje unutrašnjosti. Tako ćemo osigurati prostor za održavanje kulturnih sadržaja u našem gradu, s obzirom na to da, nažalost, nismo ostvarili financijska sredstva za kulturni centar. Dvoranu će moći koristiti i Glazbena škola, kulturne udruge, ali i mladi koji će dobiti svoj prostor za druženje i organizirane aktivnosti. Na taj način značajno ćemo utjecati na kvalitetu kulturnog i društvenog života u našem gradu. Kino dvorana je uvijek bila mjesto okupljanja Pregračana i Pregračanki, a tako će biti i ubuduće, samo s novim, bogatijim i raznolikijim sadržajima. Također, pripremamo razradu projekta proširenja i dogradnju pregradskog dječjeg vrtića, koji ima velik broj polaznika. U pripremi je i dokumentacija za više nerazvrstanih cesta, kao i za sanaciju klizišta.

Veliki naglasak Grad Pregrada stavlja i na tzv. soft projekte.

Baš kao i infrastrukturni projekti, i soft projekti su nam od velike važnosti, pri čemu poseban naglasak stavljamo na mlade, njihovu participaciju i važnost sudjelovanja u zajednici. Uz projekt “Mladi u Centru”, Grad je uključen u projekt “Europe Goes Local“, kojim se želi osnažiti europska i međunarodna dimenzija rada s mladima na lokalnoj razini. Kako bi se mladi uopće mogli uključiti u procese donošenja odluka, Pregrada pilotira i participativni proračun za mlade, čijom će se provedbom povećati razina financijske pismenosti mladih, unaprijediti razumijevanje i informiranost, te u konačnici povećati kvaliteta života mladih u zajednici kroz realizaciju konkretnih projekata.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba