U Donjoj Stubici povodom Dana Krapinsko – zagorske županije održana svečana sjednica Županijske skupštine, na kojoj je župan Kolar nabrojao učinjeno te najavio najveće investicije, a dodijeljena su i županijska priznanja za 2018. godinu

“SEDAM VELIČANSTVENIH” – PROJEKTI KOJI ČEKAJU KZŽ: Dogradnja dviju specijalnih bolnica, Šemničke toplice, Poslovni inkubator, re-Generator, Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu te ZEZ

Objavljeno: 26.04.2019. zagorjeinternational

U sportskoj dvorani u Donjoj Stubici, povodom Dana Krapinsko – zagorske županije je održana svečana sjednica Županijske skupštine, koju je otvorila predsjednica skupštine Vlasta Hubicki.

– Svečanost Dana Županije, nakon Marije Bistrice, Svetog Križa Začretja, Krapine, Zlatar Bistrice, Desinića, Tuheljskih Toplica, Klanjca, Hrašćine i Bedekovčine, danas je u Donjoj Stubici. Radi se dobro u svim našim gradovima i općinama, jednako i u Županiji, osluškujući bilo građana i napredak je vidljiv. Što se tiče Županijske skupštine,  u potpunosti smo odradili sve teme zadane planom rada u 2018. godini. Održano je ukupno pet radnih sjednica sa 105 točaka dnevnog reda. Izdvajam donošenje dopune Strategije razvoja Županije do 2020. godine u dijelu strateških projekata, izmjene Proračuna za 2018.g. i Proračuna za 2019.g. – dokumenata kojim je omogućena provedba projekata energetske obnove škola, izgradnje sportskih dvorana u Hrašćini, Đurmancu i Zlatar Bistrici, izgradnja poduzetničkog inkubatora, uređenje ambulanti i nabava opreme u Domu zdravlja i  brojnih drugih. Naša je Županija primjer da je hrvatski model lokalne samouprave dobar i da, zajedno s gradovima i općinama, dobro znamo upravljati svojim razvojem – rekla je Hubicki.

Brojne nagrade i projekti

Župan Željko Kolar nabrojao je nagrade koje je Županija prošle godine osvojila te o ostvarenim projektima, u govoru više puta naznačivši da ne želi govoriti o tome, već o projektima koji su tek pred realizacijom.

– Krapinsko – zagorska županija je prva u Hrvatskoj uz Primorsko – goransku županiju koja je stekla status “Županija prijatelj djece“, na Danima hrvatskog turizma osvojili smo nagradu za najbolju kontinentalnu turističku destinaciju u Hrvatskoj te top tri destinacije godine u Hrvatskoj, dobili smo i nagradu za transparentnost proračuna te zlatnu plaketu za web informiranje, dobitnici smo nagrade Stvaratelji za stoljeća – za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi – rekao je Kolar te dodao kako su u kapitalna ulaganja u škole uložili 121,7 milijuna kuna te u izgradnju sportskih dvorana u Hrašćini, Đurmancu i Zlatar Bistrici 46,2 milijuna kuna.

– U kapitalna ulaganja u zdravstvo uložili smo preko 32 milijuna kuna, od opremanja dnevne bolnice i dnevne kirurgije u OB Zabok, opremanja Domova zdravlja do kupnje novog CT i mamograf uređaja u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. Što se tiče gospodarstva na području županije imamo 58 tvrtki i 103 obrta više, imamo najveći broj novozaposlenih nakon Zagrebačke županije, pokrivenost izvoza uvozom od 180 posto, oko 12 milijardi prihoda te preko 750 milijuna dobiti. U Dvorcu Bračak otvorili smo prvi WBAF ured u Hrvatskoj za područje čitave Europske unije – kazao je Kolar.

– Pred nama su dva velika kapitalna projekta za zdravstveni turizam i moramo se pobrinuti da ih se uvrsti u sljedeću financijsku omotnicu, a tiču se dogradnje Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, kojim bi se dobilo 75 novih soba, tri apartmana, resoran, terapijski prostor te wellness centar. Riječ je o projektu vrijednom preko 200 milijuna kuna te dogradnja specijalne bolnice Stubičke Toplice, kojim bi se dobilo 40 kreveta visoke kategorije s četiri i pet zvjezdica, vrijednost investicije je oko 125 milijuna kuna. Tu su i naše treće toplice – Šemničke Toplice, čija je planirana vrijednost investicije 105 milijuna kuna, nositelj projekta je Grad Krapina i za njega imamo dva potencijalan investitora. Sljedeći projekt je Poslovno – tehnološki inkubator Krapina, trenutno smo na polovici gradnje i do kraja godine bi trebali završiti, kako bi do kraja ožujka opremili taj prostor, koji će služiti za uslužne i proizvodne djelatnosti te u kojem će se uspostaviti Centar za robotiku. Tu je i izgradnja Društveno – kulturnog centra “re-Generator” u Zaboku, vrijedan 37 milijuna kuna. Sljedeći projekt kojim se možemo pohvaliti je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zabok, čija je vrijednost oko 80 milijuna kuna, zahtjev za  gradnju smo već predali Ministarstvu znanosti i obrazovanja i na kraju tu je Znanstveno – edukativno – zabavni centar Zagorje, gdje smo partneri na projektu s Gradom Donja Stubica i Udrugom Baltazar. Želimo Dvorcu Stubički Golubovec dati novo ruho, napravili smo idejno rješenje i konzervatorsku studiju, to je projekt vrijedan 125 milijuna kuna – naglasio je Kolar.

Dvije milijarde kuna

Na svečanoj sjednici su bili i saborski zastupnici Žarko Tušek i Siniša Hajdaš Dončić. Tušek je istaknuo kako su svi ključni projekti Vlade prema Krapinsko – zagorskoj županiji  u visokoj fazi realizacije.

– Na području naše županije uz podršku Vlade Republike Hrvatske, realizira se više od dvije milijarde kuna direktnih investicija. Ono što je važno, neki projekti, poput elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok, vrijedni 530 milijuna kuna, zapravo su projekti generacijskog karaktera, a ja bih posebno istaknuo i 100 milijuna kuna vrijedan projekt investicija u naše vrtiće, mislim da je to nešto posebno važno u smislu opstojnosti našeg ruralnog prostora i očuvanja standarda života na području županije – istaknuo je Tušek.

Hajdaš Dončić  rekao je da se Krapinsko – zagorska županija kao i druge regije u Europi suočavaju s razvojnim izazovom i kako zadržati ono što je najvrjednije.

– Poručujem svima u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, isto tako i Krapinsko – zagorskoj županiji, nemojte se dati impresionirati najavama velikih investicija nego se više uzdajte u vlastiti razvoj i vlastite sposobnosti – naglasio je Hajdaš Dončić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako Grad Zagreb i krapinsko – zagorsku županiju vežu dobri ljudi, Prigorci i Zagorci.

– Kao drugo veže nas Medvednica, a kao treće vežu nas zajednički projekti te ono što nam otvara dodatnu mogućnost za projekte. Uz ovo što sada krpamo i radimo, otvara nam se   mehanizam širokog prostora koji spaja Zagreb i okolicu i ima dvojaku funkciju, a to je da zajedno upravljamo projektima i otvaramo perspektivu gospodarskog razvoja Zagreba i njegovog zaleđa, prije svega Krapinsko – zagorske županije – napomenuo je Bandić, a okupljenima se obratio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

 

Županijska priznanja

Dodijeljena su i županijska priznanja. Plaketu za životno djelo uručena je Dragutinu Bratkoviću, za doprinos ugledu i promociji KZŽ, a on se i obratio skupu i zahvalio uime svih nagrađenih.

Plaketu za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu dobili su  Specijalna bolnica “Sveta Katarina” i Dragutin Ranogajec. Plaketu Županije za iznimno postignuće u protekloj godini dobili su Ivana Habazin i Denis Vincek, a povelje KZŽ su uručene Stjepanu Fotivcu, Dragutinu Kozini, Stjepanu Sovecu, Mirku Štefanu, Udruzi žena Hum Stubički iz Gornje Stubice, Branku Cvrtili, Tei Ban, Darku Raškaju, Loreni Domiter, Tomislavu Križancu, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pregrada, Danici Pelko, Udruzi Hrvatska žena Oroslavje, predsjedniku i članicama koordinacijskog tima za promicanje dojenja na području KZŽ, Obrtu “Josip Pleško” obrada metala i trgovina, vlasnika Davora Pleška, Borisu – Romanu Blažiniću, Filatelističkom društvu “Zaboky” iz Zaboka, Darku Kucelju, Dijani Franke, te Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a KZŽ.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i predsjednik Vlade demokratskog jedinstva i dobitnik plakete za životno djelo u 2017. godini Franjo Gregurić, zagrebački župan Stjepan Kožić, varaždinski župan Radimir Čačić, koprivničko – križevački župan Darko Koren, saborski zastupnici Marija Puh te Robert Podolnjak, predsjednik Hrvatske obrtničke komore i potpredsjednik Županijske skupštine Dragutin Ranogajec, načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Darko Car, rektor Svetišta MBB vlč. Domagoj Matošević, županijski vijećnici, gradonačelnici i načelnici te mnogi drugi visoki dužnosnici. (ib, jm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba