Uz 70. obljetnicu smrti velikana hrvatske književnosti, Grad Pregrada i Krapinsko – zagorska županija potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji

Nakon otkupa, rodna kuća Janka Leskovara obnovit će se i preurediti u multifunkcionalni prostor s muzejskim dijelom

Objavljeno: 04.02.2019. JJ

Povodom 70. godišnjice smrti književnika Janka Leskovara, u pregradskoj Gradskoj knjižnici održan je prigodni program, uz svečano potpisivanje Ugovora o poslovnoj suradnji na realizaciji projekta uređenja rodne kuće ovog književnika. Ugovor su potpisali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Božidar Brezinščak Bagola održao je predavanje o Janku Leskovaru, a odlomke tekstova iz Leskovarovih djela čitali su učenici pregradske Osnovne škole, koja nosi književnikovo ime. Prigodni glazbeni program pripremila je Glazbena škola Pregrada.

Blizu Dvorca Bežanec

Grad Pregrada i KZŽ su u svojim proračunima za ovu godinu osigurali financijska sredstva kako bi zajednički otkupili ovo kulturno dobro. Nekretnina se nalazi u Valentinovu, nedaleko od Dvorca Bežanec. U toj maloj jednokatnoj zgradi iz 19. stoljeća ovaj hrvatski učitelj i književnik rodio se te proveo dio svog života. Kurija je od iznimne važnosti za kulturnu i turističku ponudu grada Pregrade i KZŽ te je iz tog razloga pokrenut postupak otkupa, kako bi se ona uredila u multifunkcionalni prostor s muzejskim dijelom. Budući da je kuća stare gradnje iz 19. stoljeća, neodržavana i u lošem stanju, potrebna je njena kompletna adaptacija, sanacija i popravak.

Osnovan Odbor

S ciljem osmišljavanja idejnog rješenja i svih aktivnosti vezanih uz projekt rodne kuće Janka Leskovara, osnovan je Odbor za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara, koji čine zamjenica župana Jasna Petek, zamjenica pregradskog gradonačelnika Gordana Križanec Ružić, ravnateljica OŠ Janka Leskovara Zdravka Žiger Žgela, stručna suradnica u Srednjoj školi Pregrada Valerija Hržica, član Društva hrvatskih književnika Božidar Brezinščak Bagola, predstavnica Zagorske razvojne agencije Ivana Cujzek te ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba