Učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina bili su u talijanskom Pattiju, na sastanku u sklopu Erasmus+ projekta B.E.E.C.O.M.E.

Prezentirali teme vezane uz osnove pčelarstva, a potom posjetili Nacionalni park Nebrodi i druge znamenitosti Sicilije

Objavljeno: 24.01.2019. AB

U talijanskom gradu Pattiju održao se prvi projektni sastanak u sklopu Erasmus+ projekta B.E.E.C.O.M.E. – Bees in Europe: an Example of Challengers Over Man and Environment, na kojem su sudjelovali učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina.
B.E.E.C.O.M.E. je naime dvogodišnji projekt u kojem sudjeluju učenici i nastavnici iz Italije, Njemačke, Austrije, Španjolske, Hrvatske i Francuske, a tema je pčelarstvo i ekologija, odnosno proučavanje pčela i njihovih staništa s posebnim naglaskom na ugroženost i zaštitu pčela i njihovih staništa, kao i koristima koje ljudi imaju od pčela.

Sudionici sastanka

Na ovom prvom transnacionalnom sastanku projektnih partnera, iz Srednje škole Bedekovčina sudjelovali su učenici Filip Hren, Jelena Obadić, Đivo Vatović, Hrvoje Bočkaj i Patricija Čekolj te nastavnici Mara Ivančević i Daniel Gavran, ujedno i voditelj projekta.
U Pattiju su učenici trebali prezentirati teme vezane uz osnove pčela i pčelarstva: anatomiju pčele, evoluciju pčela, razvoj i organizaciju pčelinje zajednice, orijentaciju i komunikaciju pčela, sakupljanje nektara i pretvorbu nektara u med.
Nakon odrađenih prezentacija svi sudionici projekta organizirano su posjetili Nacionalni park Nebrodi koji je poznat po pčelarenju, razvoju pčelarstva i vraćanju, odnosno ponovnom uzgoju izvorne crne sicilijanske pčele. Tlo vulkanskog podrijetla i samoniklo bilje na višim nadmorskim visinama Sicilije zaslužni su za razvoj pčelarstva, a iako se tamošnji pčelari služe talijanskom pčelom za proizvodnju meda, objasnili su da vraćaju i crnu sicilijansku pčelu koja je otpornija na mnoge pčelinje bolesti.

Sljedeća je Valencija

Uz sastanke vezane za temu projekta, učenici i nastavnici iz šest europskih škola posjetili su i neke kulturno – povijesne znamenitosti Sicilije: antičko grčko kazalište u Tindariju i gradove Castelbuono i Cefalu.
Tijekom boravka na Siciliju dogovoreni su i zadaci te teme za sljedeći projektni sastanak koji će se održati u španjolskoj Valenciji u ožujku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba