U Hrvatskoj čak 70 posto učenika pohađa strukovne programe, što je daleko više od prosjeka EU

USKORO: Srednje strukovne škole uvesti će odjele gimnazije?

Objavljeno: 08.04.2024. zagorjeinternational

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopis hrvatskim srednjim školama u kojem ih informiraju kako strukovne škole koje obrazuju suficitarni kadar mogu predložiti upis jednog razrednog odjela gimnazije. Ujedno, Ministarstvo će uskoro raspisati javni poziv osnivačima za izgradnju ili dogradnju srednjih škola, također s ciljem povećanja obuhvata u gimnazijskim programima, piše Večernji list

Jedan od ciljeva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavljenog 2021. godine, jest uvesti cjelodnevnu školu i povećati obuhvat učenika gimnazijskim programima u odnosu na strukovne, i to s postojećih 30 posto na 40 posto. Ministarstvo planira povećati broj gimnazijalaca, kako zbog značajnog zaostajanja postotka za prosjekom EU, ali i, kako su naveli, zbog visoke stope napuštanja studija onih koji ih upisuju. 

Gimnazijske programe kojima je svrha daljnji nastavak obrazovanja pohađa oko 30 posto učenika u Hrvatskoj, što je među najnižim udjelom u odnosu na prosjek država članica Europske unije, gdje je prosjek 52 posto, a strukovne programe obrazovanja pohađa 70 posto učenika, što je jedan od najvećih udjela učenika na razini strukovnoga obrazovanja u Europi, obrazložilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U Zagrebu je situacija bolja, tu je već sad 40 posto srednjoškolaca upisano u gimnazijske programe. 

Ono što se od osnivača očekuje jest da na području svoje županije šire ponudu gimnazijskih programa obrazovanja, istovremeno optimizirajući ponudu suficitarnih strukovnih programa obrazovanja. Svi detalji i kriteriji bit će poznati po objavi poziva, navode iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prenosi portal srednja.hr, koji piše kako se ranije iz Ministarstva mogla čuti i teza da je jedan od razloga za povećanje obuhvata učenika gimnazijskim programima visoka stopa odustajanja od studija učenika koji su prethodno završili strukovne škole. 

One strukovne škole koje obrazuju učenike za zanimanja koja su na popisu suficitarnih, u dogovoru sa svojim osnivačem moći će od Ministarstva zatražiti da postanu mješovite jer će organizirati i gimnazijske programe. 

Kako su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja najavili portalu srednja.hr, uskoro će biti otvoren i javni poziv za osnivače srednjih škola na koji će moći prijavljivati projekte s ciljem ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih zgrada kako bi se povećao obuhvat gimnazijskim programima. Iz Ministarstva navode i da je planirano vrijeme objave poziva za dogradnju škola tijekom ovog travnja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba