Počela je sezona požara. Zagorci su, izgleda, postali odgovorniji

U prva tri mjeseca zabilježeno 15 požara na otvorenom, lani ih je u istom razdoblju bilo gotovo 100

Objavljeno: 04.04.2024. zagorjeinternational

Stiglo nam je proljeće i ljepše vrijeme, a time su krenuli i radovi na otvorenom, čišćenje te paljenje suhe trave i raslinja. Ujedno, ovo je vrijeme kada se povećava i broj požara.

Prema riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijana Lovrenčića, ove je godine ta brojka ipak manja u odnosu na prošlu. U prva tri mjeseca zabilježeno je 15 požara na otvorenom, dok je prošle godine u ožujku bilo gotovo 100 takvih intervencija, a proteklih godina i 300-tinjak, rekao je za Radio Stubicu.   

Lovrenčić napominje kako se spaljivanje ne smije vršiti u blizini drugih površina koje su podložne spaljivanju, kao što su šumske površine, smeće ili u blizini gospodarskih i stambenih objekata i nikako za vrijeme vjetrovitog vremena, a nikako to ne bi smjele raditi starije osobe. 

Kada se radi o većim površinama, o tome treba obavijesti vatrogasce na 193, koji će dati podrobnije upute ili izaći na teren na dežurstvo, iako to nije njihova primarna zadaća.  

Kada su u pitanju požari na otvorenom, u proljeće 2012. bili su srušeni svi rekordi u broju požara na otvorenom u povijesti Krapinsko – zagorske županije, a najzahtjevnija takva intervencija je bila na Strahinjčici, gdje se požar gasio četiri dana. Požari su opasni i za ljudski život.  

– Imali smo nažalost i slučajeve sa smrtno stradalim osobama, zato treba poduzeti sve mjere kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Sa sobom morate imati priručno sredstvo za gašenje požara bilo u vidu lopate, grablji, kante vode… Djelujte preventivno, budite savjesni i odgovorni – poručio je Lovrenčić. 

Za izazivanje požara propisane su i visoke novčane kazne. Inače, u ova tri mjeseca bilo je ukupno 50-ak požara, od čega 20 požara na objektima, što za sobom nosi i veće štete.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba