PREGRADA: Obnova kuće Janka Leskovara ulazi u drugu fazu. Kreće i opremanje za interpretacijski centar

“Dobit ćemo prostor za razna događanja, ali i za mjesni odbor, dok će okoliš biti uređen za park književnika”

Objavljeno: 03.04.2024. Nikola Turin

Hrvatsko zagorje kroz cijelu povijest iznjedrilo je brojne znamenite ličnosti koje su postigle izuzetne rezultate na državnim, ali i međunarodnim nivoima. Jedan od takvih je, možda najpoznatiji Pregrađanin, Janko Leskovar koji se nalazi i na popisu obavezne lektire. 

Jedna od zanimljivosti koja se veže uz njegov život svakako je to što se rodio, ali i umro, u kući pokraj dvorca Bežanec, a koja trenutno prolazi kompletnu obnovu. 

Tako su u srijedu, kad je krenuo drugi dio projekta obnove, onaj koji se tiče energetske obnove, radove obišli predstavnici Grada Pregrade na čelu s gradonačelnikom Markom Vešligajem, parteri im na projektu Krapinsko – zagorska županija te predsjednik Odbora za očuvanje književne baštine Janka Leskovara Davor Špoljar. 

Ovom prilikom gradonačelnik Vešligaj osvrnuo se na dinamiku radova za koju kaže kako će u samo nekoliko godina privesti objekt svrsi kulturnog sjedišta i Pregrade i Krapinsko – zagorske županije. 

 – Na kući sad slijedi energetska obnova u iznosu od 658.000 eura koja uključuje toplinsku ovojnicu, rasvjetu, kompletno uređenje prostora bez postava, a osim obnove dobit ćemo i prostor za raznorazne događaje od manjih koncerta, predavanja pa do prostora za mjesne odbore. Također, uredit će se kompletan okoliš za park književnika – kazao je gradonačelnik Vešligaj izrazivši nadu kako će ovdje svoje mjesto naći svi školarci, studenti i građani koji vole kulturu i umjetnost. 

Predsjednik Odbora za očuvanje književne baštine Janka Leskovara Davor Špoljar istaknuo je kako je sam Odbor oformljen kao savjetodavno tijelo od Grada Pregrade u isto vrijeme kad je otkupljena kuća, a u njemu se nalaze predstavnici Grada, KZŽ, ZARA-e, OŠ Janka Leskovara, Srednje škole Pregrada te mjesnog odbora Bušin.  

– Upravo objavom novele Janka Leskovara ‘Misao na vječnost’ započela je nova era u povijesti hrvatske književnosti zvana ‘moderna’. Jednom kad završi obnova, ovdje će biti interpretacijski centar gdje će se baština i ostavština prezentirati posjetiteljima na suvremen i interaktivan način grupama učenika i turista – kazao je Špoljar. 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar apostrofirao je kako ovaj projekt ima od svog samog početka glavu i rep te da Županija može biti konstruktivan partner Gradu Pregradi koja ima jasnu viziju za ovaj objekt. 

– Gradonačelnik Vešligaj ima u sebi taj jedan europski štih koji razumije EU fondove i procedure. Oko 10 posto financijskog tereta će pasti na Županiju, 10 posto na Grad, a 80 posto ide iz EU sredstava. Ovo je jedan lijepi primjer kako se to radi – zaključio je Kolar dodavši kako su rokovi izuzetno kratki, ali prema njegovim riječima, nema slađeg kad uzmete EU novac, na natječaju pobjedi domaći izvođač i u roku kvalitetno izvrši radove.

Inače, kompletni radovi na kući Janka Leskovara stajat će 964.090,74 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba