Potpredsjednik SDP-a objasnio zašto Milanović nije dao ostavku i usput bocnuo Ustavni sud pred sutrašnju odluku

HAJDAŠ DONČIĆ: Ako nam se gospodin Plenković onako malo ukakio… Mi smo sve stavili na crveno

Objavljeno: 17.03.2024. zagorjeinternational

Ustavni sud će se sutra izjasniti o najavi kandidature predsjednika Republike Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi. Očekivanja su različita, a o svemu je u Dnevniku Nove TV govorio potpredsjednik SDP-a i bivši ministar u Milanovićevoj vladi Siniša Hajdaš Dončić.

– Ako nam se gospodin Plenković onako malo jako ukakio i boji se suparnika u prvoj izbornoj jedinici – Zorana Milanovića, koji bi ga vjerojatno pomeo, onda će produžena ruka Andreja Plenkovića i HDZ-a, Ustavni sud, donijeti odluku da Milanović ne može biti SDP-ov kandidat u prvoj izbornoj jedinici. Ali, to je nama nebitno jer je Zoran Milanović naš kandidat za hrvatskog premijera. Ne mora za to biti na izbornoj listi – kazao je Hajdaš Dončić.

Pojasnio je da će ga u tom slučaju predložiti za mandatara nove vlade.

– Ne može nitko nikome zabraniti, ni Ustavni sud mu ne može zabraniti da u tom trenutku ne prihvati mjesto mandatara. Nakon toga se aktivira članak Ustava. U principu, poštuje se kompletno ustavni poredak RH. Ovo je sada pitanje Ustavnog suda – objasnio je Hajdaš Dončić i kao primjer istaknuo izbore za Europski parlament (EP).

– Tamo piše da se de facto predsjednik države može kandidirati, ali u trenutku kada bude izabran u EP, daje ostavku – kazao je.

Upitan je bi li on na Milanovićevu mjestu podnio ostavku. 

– Da je predsjednik Sabora u tom trenutku netko drugi osim Gordana Jandrokovića. Nije on kao on problem, ali zašto bismo dali HDZ-u u ovom trenutku obje poluge vlasti u Hrvatskoj? – pita se Hajdaš Dončić i zaključuje:

Ovo je igra velikih karata i stavili smo sve na crveno. Ovo je trebalo napraviti jer više nije imalo smisla. S umreženošću, premreženošću, korupcijom, Turudićem. To više nije imalo smisla. Ovo nije društvo u kojem većina ljudi želi živjeti. Ovo je potez pobjednika. Imamo širi koalicijski potencijal i okupit ćemo široku koaliciju da pročistimo institucije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba