PRVA VELIKA PREMIJERA: Nesvakidašnja izložba plemićkih haljina Darije Prše oduševila u Dvorcu Trakošćan

“Običan smeđi papir koji se koristi za stočnu hranu može izgledati skupo i svečano – život jest kreativan”

Objavljeno: 09.03.2024. zagorjeinternational

Jučerašnji Međunarodni dan žena u Dvoru Trakošćan proslavljen je na prigodan, no prostom oku pomalo neprimjetan način koliko je pripremljena izložba ukomponirana u postojeći postav dvorca. Naravno, riječ je o prvoj velikoj izložbi umjetnice Darije Prše pod nazivom ‘Plemićka haljina kao inspiracija haljine od papira’. 

Posjetili smo otvorenje spomenute izložbe na drugom katu dvorca te iskoristili priliku i razgovarali sa samom umjetnicom koje je u prelijep dvorac donijela devet isto tako prelijepih, ali i impresivnih haljina. Inače Darija koja dolazi iz istočnog dijela Hrvatske, mjesta Petrijevci kraj Osijeka, javnosti je postala poznata sa svojim skulpturama u pijesku Drave koje bi nestale s prolaskom vode. Haljine su isto od materijala koji isto tako prolazak čini kao nastavak jedne priče o prolaznosti životu. 

– Povijesne haljine od papira radim posljednjih nekoliko godina, a sad je došlo vrijeme ih pokazati javnosti. Ravnateljica Goranka Horjan odmah je bila oduševljena idejom što je rijetkost jer muzeji imaju pravila postojanja te je jako teško intervenirati u njihovom prostoru. Uz to, sav rad na haljinama je izuzetno zahtjevan, materijal je osjetljiv, no u toj svojoj jednostavnosti pokazuje sve bogatstvo tradicije, blještavilo moći aristokracije pa danas možemo kroz papir koji je stoljećima nosio poruke vidjeti tu prošlost – kazala nam je umjetnica Darija Prša otkrivši kako njezini počeci sežu u slikanje s uljanim pastelima, a svaka nova tehnika joj je poticaj za radi i kreativu.  

Inače, same haljine su rađene po uzorcima preuzetim iz umjetničkih slika određenog razdoblja te uz pomoć žice se radi konstrukcija uz korištenje pigmenta. 

– Ovo je zapravo, natron papir. Običan smeđi koji se koristi u poljoprivrednim apotekama za stočnu hranu. Osnova je uzeti najjednostavniji papir i od njega napraviti kreaciju koja izgleda skupo i svečano. Premda haljine nisu nosive, one govore, isto kao i skulpture u pijesku, o prolaznosti vremena, filozofiji vječnog kroz nešto lijepo i jednostavno jer život jest kreativan – zaključila je Prša koja nam je u neformalnom razgovoru prilikom obilaska postava rekla usprkos tome što su haljine iznimno detaljne, one su jednostavnije za izradu od muškog odijela iz tog vremena. 

Jedna od najzaslužnijih za odličan sklad papirnatih haljina i muzeja zasigurno je kustosica pripravnica Kristina Majcen koja je usko surađivala s Darijom Pršom na postavu koji će biti otvoren do 10. travnja u dvorcu Trakošćan.  

– Glavno nam je bilo dobro funkcioniranje haljina u prostoru jer iako se radi po predlošcima, ovo nisu striktno gledano replike stila iz tog doba jer na kraju krajeva Darija je umjetnička duša koja radi po inspiraciji. Tako da bi se usudila reći kako se ovdje radi o kiparskim djelima pošto haljine posežu izrazito u prostor te u odnosu s njim daju svojevrsnu dinamiku. Zbog toga razloga ih nismo nužno rasporedili po periodima – objasnila nam je Majcen dodavši kako su ovakve haljine odlična ideja za muzeje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba